Sov dig ner i vikt – så funkar smalhormonet!

Uppdaterad 2/9 2019

”Följ kroppens naturliga rytm! Med rätt sorts mat vid rätt tidpunkt på dagen skapar du automatiskt förutsättningar för att gå ner i vikt – utan att förbjuda några livsmedel eller följa en krånglig diet.” Det skriver en grupp läkare som står bakom omtalade boken Sov dig smal.

När vi tar till vara på vår naturliga dygnsrytm, med vakentid under dagen och sömn nattetid, kan hormonerna sköta sitt jobb fullt ut. Vår livsrytm är anpassad efter ljus och mörker och till natten ställs rytmen om.  Till dagens aktiviteter används främst kolhydrater till kroppens förbränning, men under sömnen används istället fett.

Ämnesomsättningen går från prestationsomsättning till reparations- och återhämtningsomsättning. När vi lägger oss för natten aktiveras tillväxhormonet och startar en omfattande reparationsprocess i cellerna.

Tillväxthormon = Smalhormon

Tillväxthormonet  gör att vi växer och när vi växt klart ansvarar det för reparations- och återhämtningsfaserna i kroppen. Hormonet är nattaktivt och kan bara agera med full styrka om vi sover tillräckligt länge och djupt. Man skulle kunna kalla tillväxthormonet för ”smalhormon” eftersom  det öppnar upp våra fettreserver och ser till att fettet kan användas till förbränning.

Författarna liknar också insulin vid  ett ”tjockhormon” eftersom det, förutom att leda näringsämnena till cellerna, istället fyller på fettreserverna.

Så boostar du smalhormonet:

1. Ät middag tidigt

Äter du din middag tidigt, gärna mellan 17-19 får din matsmältning tid att komma till ro tidigt på kvällen. Insulinet, blodfetter och blodsockret sjunker och då stimuleras centret i kroppen som utsöndrar tillväxthormonen. Läs mer: Kolla in våra nyttiga middagsrecept här!

2. Ät proteinrikt och kolhydratfritt på kvällen

Avstår du från kolhydrater på kvällen främjar du tillväxthormonets utsöndrande ytterligare. En kolhydratfri middag framkallar inget insulin, och på så sätt hålls portarna till fettreserverna öppna för tillväxthormonet. En proteinrik och grön middag håller dig också mätt länge. En kolhydratrik middag kan enligt boken fördröja den nattliga fettförbränningen upp till fem timmar!

3. Motionera på kvällen

Tränar du på kvällen bränner du inte bara kalorier, utan tillväxthormonets utsöndring kickar också igång. Gör gärna ditt motionspass före den proteinrika middagen.

4. Lägg dig tidigt

Ungefär en och en halvtimme efter att du somnat börjar tillväxthormonet att jobba i djupsömnsfas. Då lägger hormonet i en högre växel och din fettförbränning skruvas upp ytterligare!

 

Läs mer:

Kolla in våra nyttiga middagsrecept här!

Så får du hela familjen att träna

Lär dig sova gott med MåBra:s sömnskola

Mättande recept med extra mycket protein

Testa vår kurs:

Utvald läsning