Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

7 vanliga biverkningar av p-piller

16 maj, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
kvinna håller p-pillerkarta framför munnen.
När p-pillret kom på 1960-talet var det som en skänk från ovan, äntligen kunde kvinnor själva styra över sin kropp och graviditet. Men fördelarna kom inte gratis. Med tiden har biverkningarna blivit både färre och lindrigare, men de påverkar fortfarande många kvinnor. Vi listar sju av de vanligaste biverkningarna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Allt du behöver veta om vilka preventivmedel som finnsBrand logo
Allt du behöver veta om vilka preventivmedel som finns

Uppdaterad mars 2021.

2017 kom en studie som gick oväntat tyst förbi. Det var en studie som visade att det vanligaste p-pillret ger en påtagligt försämrad livskvalitet för kvinnor som tar det. Studien var svensk och gjordes vid Karolinska institutet. P-pillret som studerades var Neovletta och försökspersonerna åt pillret under tre månader. Redan då kunde de känna av flera biverkningar som kontrollgruppen som fick placebo inte kände av. Biverkningar som gav en försämrad livskvalitet.

Tre månader är inte så länge – många kvinnor äter ju p-piller under många år och tänker kanske inte ens på att de får dem att må sämre än de skulle kunna göra utan p-pillren.

Se ocksåunikt p-piller slut i hela Sverige.

Annons

Kombinerade p-piller och minipiller

Alla p-piller ger förstås inte samma och inte lika många biverkningar. Om du idag äter ett p-piller som du upplever att du får biverkningar av ska du kontakta din gynekolog och be om att få byta. Du kanske ska byta från p-piller med två hormoner till ett minipiller med ett hormon om det passar dig bättre. Glöm inte heller att både p-ringar och p-plåster kan ge samma biverkningar.

Om du precis har börjat äta p-piller kan du avvakta lite och se om biverkningarna lägger sig när kroppen har vant sig, oftast efter tre månader. Däremot ska du aldrig gå länge med jobbiga biverkningar, många upplever nämligen att de inte försvinner. Det finns alternativa preventivmedel att ta till, du ska inte gå och må dåligt.

Man ska inte heller glömma att många kvinnor tvärtom mår bättre av att äta p-piller, till exempel eftersom du ofta blöder mindre när du har mens och mensvärken kan lindras. Dessutom minskar risken för till exempel äggstocks- och endometriecancer.

Annons


Just nu pratas det mycket om att p-piller kan öka risken för blodproppar. Den risken är dock väldigt låg. För kvinnor som inte äter p-piller är risken att få en blodpropp 1 på 10 000, medan risken ökar till 2 på 10 000 för p-pilleranvändare.

Har man riskfaktorer för blodpropp – såsom släktingar som drabbats innan 50 års ålder – kan man överväga minipiller istället, då dessa inte innehåller östrogen. Förekommer inga riskfaktorer finns heller inga större skäl att oroa sig.

Men vad är det då för biverkningar man bör vara förberedd på ifall man äter p-piller? Ja, det är faktiskt en hel del. Vi listar här några av de vanligaste.

1. Ömma och svullna bröst

P-pillrens östrogen och progesteron kan göra att brösten svullnar upp och blir ömma, precis som de kan bli innan du ska ha mens.

2. Minskad sexlust

P-piller är ju tänkta att förhindra graviditet, men inte på det här sättet! Hormonerna i p-pillren kan göra att tillfredsställelse och upphetsning minskar. Och då säger det sig själv att sexlusten i stort avtar.

Annons

3. Depression

En stor dansk studie visar att det är betydligt vanligare att kvinnor som använder hormonella preventivmedel oftare får antidepressiva mediciner utskrivna än kvinnor som till exempel inte äter p-piller. En svensk studie säger däremot att p-piller inte ökar risken för depression, men att de orsakar försämrad livskvalitet. Man kan ju bli deppig för mindre.

4. Svampinfektioner

Svamp i underlivet kan svida och klia så att man tror att man ska bli galen. P-piller kan öka risken för att svampinfektioner blir återkommande. Det här kan skapa en ond cirkel där svampinfektionerna ger torra och sköra slemhinnor som i sin tur ökar risken för svampinfektioner. Har du återkommande svampinfektioner, självmedicinera inte bara med receptfria läkemedel utan gå till din gynekolog för att få rätt hjälp. Här är några tips!

5. PMS

För vissa förbättras PMS-symptom, som irritation, nedstämdhet och minskad energi, när de börjar äta p-piller. För andra blir det helt tvärtom och får värre PMS än tidigare på grund av att man tillför hormoner.

Annons

6. Akne

När man börjar äta preventivmedel med hormon kan kroppen svara med att ge oss finnar. Eller så försvinner finnarna man hade sedan innan. Framför allt är det minipiller som kan utlösa akne, medan kombinationspiller med två hormoner ofta dämpar akne. Du kan också drabbas av akne när du slutar använda p-piller, så om du byter preventivmedel och plötsligt får finnar behöver det inte betyda att det för att du började ta det nya, utan för att du slutade ta det gamla.

7. Oregelbundna blödningar

Det är ju inte så kul om man plötsligt får blödningar utan att vara beredd. Om du äter minipiller eller kombinationspiller är det tyvärr ganska vanligt med oregelbundna blödningar, men glädjande nog försvinner problemet oftast efter att du har tagit läkemedlet under några månader.

Foto: TT

Källa: Läkemedelsvärlden, 1177, Karolinska institutet, Internetmedicin.se, Apoteket

Annons