HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Läkemedelsverket varnar: Använd inte populära hormonkrämen

21 maj, 2019 
AvNina Jakobson
Läkemedelsverket varnar nu för den populära hormonkrämen med progesteron.
Nu varnar Läkemedelsverket för användning av krämen Progesterall. Det kan leda till menstruationsrubbningar, tillfälligt nedsatt fertilitet och trötthet, enligt myndigheten.
Annons

Krämen innehåller hormonet progesteron och marknadsförs som en hjälp mot hormonella problem som pms, humörsvängningar, sömnproblem och klimakteriebesvär. I marknadsföringen hävdas också att progesteronet tas upp genom huden. Läkemedelsverket bedömer att det är oklart om krämen verkligen kan tas upp av huden, men menar samtidigt att det är just om hormonet sedan går vidare till blodet som det är riskfyllt att använda krämen. Det skulle nämligen kunna leda till trötthet, rubbningar i mensen och att fertiliteten tillfälligt blir sämre.

Progesterall får inte säljas i Sverige eftersom den inte är godkänd som läkemedel och det är heller inte tillåtet att ha progesteron i kosmetiska produkter. Trots det har krämen sålts i flera svenska webbshopar och även marknadsförts av svenska influencers. 

Det finns ingen ansvarig, svensk importör av krämen. Därför har Läkemedelsverket kontaktat den amerikanska tillverkaren som försäkrat att Progesterall inte ska säljas till konsumenter i Sverige. 

Annons

Myndigheten råder nu de som använder krämen att sluta och att lämna tillbaka den till inköpsstället. De som upplever medicinska problem efter att ha använt Progesterall bör kontakta vården. 

Vad är progesteron?

Ett hormon som bildas i kvinnans äggstock efter ägglossning för att göra livmoderns slemhinna mer mottaglig för ett befruktat ägg. Om ingen befruktning sker stöts slemhinnan bort och du får mens. 

Progesteron används både för att främja och hämma fertilitet. Dessutom ges progesteronliknande läkemedel till kvinnor som tar östrogen mot klimakteriebesvär för att motverka överstimulering av livmoderns slemhinna.

Foto: TT

Läs mer: 

Så mycket påverkas du av dina könshormoner

Klimakteriet: Symptom, hormoner och behandling

Ät dina hormoner i balans – här är kosten du ska satsa på!

Annons