SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Susannes blev av med svåra sömnproblemen – med hormoner

14 jul, 2020 
AvMåBra
Hon testade allt: lugnande läkemedel, kbt-behandling, att acceptera sömnproblemen som livets gång. Men det var först när hon fick hormoner mot andra klimakteriebesvär som Susanne började sova som vanligt igen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Nästan på dagen när Susanne Bengtsson fyllde 50 år, slutade hon att sova. Hon har aldrig varit någon sjusovare som behövt mycket sömn, och sov hon dåligt någon natt var det inga problem att ta igen sömnen. Men nu hände något med sovrutinerna från den ena dagen till den andra.

– Jag sov maximalt två, tre timmar per natt. Till slut blev jag helt utmattad, säger Susanne.

Susanne som är en aktiv och sportig kvinna som både springer, yogar, cyklar och styrketränar försökte rannsaka sig själv för att hitta något fel i de dagliga rutinerna, men utan att lyckas.

– Vi har en historia med sömnproblem i släkten, både mamma och mormor sov dåligt, så jag tänkte att det här var en del av åldrandet, att det var livets gång och bara något att acceptera.

Fick lugnande läkemedel

Jobbet som översättare fungerade hyfsat trots sömnstörningarna, även om Susanne kunde sätta sig med en bok i fåtöljen och nicka till mitt på dagen. Värre var det med relationen till maken Mats och sönerna Carl 27, Eric 25 och Axel 19 år. Hon blev otrevlig, fick kort stubin och blev lättirriterad. Till slut fick maken iväg henne till husläkaren som skrev ut Propavan, ett läkemedel med lugnande effekt, som gör att man lättare somnar in och vaknar färre gånger under natten.

Annons

– Det var fantastiskt att få sova en hel natt. Men efter ett tag fick jag biverkningar, blev seg som sirap i huvudet och fick myrkrypningar i kroppen.

Medicinen tappade också effekt efter en tid och för tre år sedan slutade den helt att fungera. Ett nytt besök hos husläkaren bokades, en utredning gjordes, prover togs och Susanne remitterades till en sömnskola med en kbt-terapeut.

– Det var i och för sig trevligt att träffa människor i samma situation och byta erfarenheter med, men knepen jag fick lära mig där hade jag redan googlat fram och testat utan något större resultat.

Sömnproblemen fortsatte och dessutom fick Susanne ont i hela kroppen. Även om hon fortfarande kunde träna var det en störande smärta med värk i leder, fötter och armar. Hon fick också kraftiga värmepåslag och svettades på nätterna, vilket inte direkt förbättrade sömnen.

– Året innan hade jag haft min sista mens, vilket gjorde att jag kopplade ihop smärtan med klimakteriet och sökte hjälp hos en gynekolog som skrev ut östrogen.

Annons

Östrogen och rutiner blev räddningen

Värken och svettningarna försvann och ett halvår senare stabiliserades också sömnen.

– Det är helt otroligt, jag sover en hel natt utan piller. Visserligen vaknar jag fortfarande ganska ofta vid två, tretiden, men jag somnar snabbt om, det är som trolleri.

Susanne är säker på att det är östrogenet som gett henne den goda nattsömnen tillbaka. Men hon håller också noga på sina rutiner för att locka John Blund till sig. Till exempel sover hon alltid med öppet fönster oavsett årstid, ju kallare desto bättre är hennes devis.

– Jag funderar på att sätta upp en hängmatta på altanen och sova utomhus sommartid, skrattar hon.

Rörelse i form av träning eller promenader varje dag är viktigt. Tidigare läste Susanne mycket böcker på paddan. I dag är både den, datorn och mobilen bannlysta i sovrummet. Det skarpa flimrande ljuset hindrar sömnen. Hon dricker inte kaffe eller te efter klockan fyra på eftermiddagen, inte heller äter hon för stora måltider precis innan sänggåendet, för att inte störa sömnen.

Annons

Och rutinerna har gett resultat, i dag sover Susanne sex, sju timmar varje natt och har fått massor av energi.

– Jag orkar vara uppe senare på kvällarna och kan vara aktiv längre under dagen. Men jag har också blivit en mycket trevligare människa som är lättare att ha att göra med, det är magiskt, man blir nästan lite småreligiös, säger hon.

Av: Kristina Müller Foto: Thomas Carlgren

Susanne Bengtsson

Ålder: 58.

Familj: Maken Mats och sönerna Carl 27, Eric 25 och Axel 19 år.

Bor: Enskede gård, utanför Stockholm.

Yrke: Frilansande översättare, administratör hos den digitala vårdgivaren Kry.

Läs mer:

Gynekolog: Hormonbehandling i klimakteriet kan minska risken att dö

Så skjuter du upp klimakteriet – med sex

18 vanliga frågor om klimakteriet

Annons