Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerKlimakterietTäta bröst

Studie: Att dricka te kan förändra kvinnors dna

12 jun, 2017 
Kvinnor som dricker te får förändringar i sina gener – det visar en ny svensk studie. Om det är bra eller dåligt vet inte forskarna ännu.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den nya studien från Uppsala Universitet pekar på att tedrickande hos kvinnor kan påverka könshormonerna genom så kallade epigenetiska förändringar. Epigenetiska förändringar, till skillnad från genetiska, är kemiska förändringar i dna:t som är reversibla och kan påverkas av miljöfaktorer.

– Den här förändringen verkar främst ske i östrogenreglerade gener och gener som tidigare har kopplats till cancer, säger statistikern Torgny Karlsson, som har varit med och gjort studien, till P4 Sjuhärad i Sveriges Radio.

Läs också: Studie: Därför blir du smartare av att dricka te

I studien deltog 3000 personer som drack mellan 0,25 till 2,2 koppar te per dag. Resultaten visar att komponenter i te kan påverka regleringen och östrogenmetabolism genom de ovan nämnda epigenetiska förändringarna av generna.

I dagsläget vet forskarna inte om dessa förändringar är negativa eller positiva – eller varför man inte kan se samma förändringar hos män.

Annons

Läs också: 5 fantastiska saker som händer när du dricker en kopp te

”Tidigare studier har visat att tekonsumtion minskar östrogennivåer vilket antyder att det kan finnas en biologisk skillnad i hur kvinnor och män påverkas av ämnen i te. Kvinnor dricker också större mänger te jämfört med män vilket ökar våra möjligheter att hitta dessa förändringar hos kvinnor jämfört med män”, säger Weronica Ek, forskare vid IGP, som har lett studien, i en artikel på Uppsala Universitets hemsida.

Kanske kan den här studien komma att stödja tidigare studier som visat att tekonsumtion och risken att utveckla cancer har ett samband.

Läs också: Drycken som motverkar viktökning

– Flera tidigare studier visar att just tedrickande kan minska risken för cancer, men man vet inte varför. Det är här vi kommer in, att vi finner epigenetiska förändringar i just cancergener skulle kunna tyda på att dessa förändringar är en del av den mekanism som ligger bakom tidigare rapporter, säger Torgny Karlsson till P4 Sjuhärad.

Källa: Dagens Medicin

Foto: IBL

 

Så bra är te för din hälsa – 3 fördelar!

Läs också: Så bra är te för din hälsa – 3 fördelar!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons