4 rent medicinska hälsofördelar med att komma in i klimakteriet

Kvinnor i medelåldern som njuter av livet

Vi hör ofta om övergångsålderns negativa symtom: Svettningar och vallningar, förlorad sexlust, trötthet och sömnsvårigheter – för att nämna några. Det finns vid behov idag mycket hjälp att få både genom olika hormonpreparat, sömntabletter eller antidepressiva. Är besvären inte så allvarliga kan det räcka med bara ro om sig själv lite extra, det vill säga: Dra ner på tempot och lev sunt!

Det här händer i klimakteriet
1:23

Efter reklamen: Det här händer i klimakteriet

(1:23)

Slå på ljud

Det som kanske inte pratas lika mycket om är att det faktiskt också finns en hel del positiva saker som händer i kroppen under och efter klimakteriet. Förutom det faktum att du i denna ålder troligtvis är tryggare i dig själv så tillkommer också några rent medicinska fördelar:

Hur länge törs man ta östrogen? Doktorn svarar!

1. Du slipper PMS och sjukdomar orsakat av könshormon

Inledningsvis kan övergångsåldern bjuda på humörsvängningar av varierande grad. Men när hormonerna stabiliserat sig något, eller man fått behandling, så blir de flesta kvinnor också betydligt jämnare i sitt humör och mående.

Många symtom till sjukdomar kopplade till ägglossning och östrogenbildning upphör också. Det kan utöver PMS och PMDS-besvär exempelvis röra sig om endometrios, myom, och den typ av migrän som är kopplad till menscykeln.

Klimakteriets olika faser: Det här händer – steg för steg

2. Du slipper mens och kan få ett bättre järnvärde

Hur skönt att slippa mensvärk och inhandling av/pulande med dyra bindor och tamponger?! Och blödningar som aldrig kommer lägligt... I samband med att menstruationen upphör händer det också att vissa kvinnor får ett bättre järnvärde och har lägre risk att drabbas av järnbrist.

3. Ingen oro för preventivmedel eller oönskad graviditet

För vissa kan det så klart innebära en sorg att inte längre kunna få barn, medan det för andra kan kännas befriande att kunna ha sex utan preventivmedel, utan att behöva oroa sig för att bli gravid. En del kvinnor kan till och med uppleva att sexlivet blir bättre tack vare det.

10 viktiga frågor om klimakteriet – överläkaren svarar

4. Många börjar ta hand om sig själv på ett bättre sätt

Utöver detta kan också nämnas att många kvinnor i samband med övergångsåldern i större utsträckning ägnar sig åt introspektion: Hur mår jag egentligen? Vad mår jag bra av, vad mår jag mindre bra av? Och så vidare.

Många kvinnor vittnar om att tiden efter klimakteriet "är den bästa tiden i deras liv" – ofta då det för första gången fått dem att lyssna till sin inre röst och i större utsträckning börjar prioritera sin egen bashälsa.

Källa: MåBra, Dr. Sven-Eric Olsson – specialist inom gynekologi vid Sturebadets läkarmottagning
Foto: TT

Utvald läsning