Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

4 rent medicinska hälsofördelar med att komma in i klimakteriet

17 maj, 2022 
Kvinnor i medelåldern som njuter av livet
Hur klimakteriet påverkar en skiljer sig från kvinna till kvinna. För vissa är övergångsåldern riktigt jobbig, och för andra märks den knappt av. Oavsett kan det vara upplyftande att bli varse om de faktiskt positiva hälsofördelar och medicinska symtom som kan uppstå under och efter klimakteriets gång.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi hör ofta om övergångsålderns negativa symtom: Svettningar och vallningar, förlorad sexlust, trötthet och sömnsvårigheter – för att nämna några. Det finns vid behov idag mycket hjälp att få både genom olika hormonpreparat, sömntabletter eller antidepressiva. Är besvären inte så allvarliga kan det räcka med bara ro om sig själv lite extra, det vill säga: Dra ner på tempot och lev sunt!

Det här händer i klimakterietBrand logo
Det här händer i klimakteriet

Det som kanske inte pratas lika mycket om är att det faktiskt också finns en hel del positiva saker som händer i kroppen under och efter klimakteriet. Förutom det faktum att du i denna ålder troligtvis är tryggare i dig själv så tillkommer också några rent medicinska fördelar:

1. Du slipper PMS och sjukdomar orsakat av könshormon

Inledningsvis kan övergångsåldern bjuda på humörsvängningar av varierande grad. Men när hormonerna stabiliserat sig något, eller man fått behandling, så blir de flesta kvinnor också betydligt jämnare i sitt humör och mående.

Annons

Många symtom till sjukdomar kopplade till ägglossning och östrogenbildning upphör också. Det kan utöver PMS och PMDS-besvär exempelvis röra sig om endometrios, myom, och den typ av migrän som är kopplad till menscykeln.

2. Du slipper mens och kan få ett bättre järnvärde

Hur skönt att slippa mensvärk och inhandling av/pulande med dyra bindor och tamponger?! Och blödningar som aldrig kommer lägligt... I samband med att menstruationen upphör händer det också att vissa kvinnor får ett bättre järnvärde och har lägre risk att drabbas av järnbrist.

3. Ingen oro för preventivmedel eller oönskad graviditet

För vissa kan det så klart innebära en sorg att inte längre kunna få barn, medan det för andra kan kännas befriande att kunna ha sex utan preventivmedel, utan att behöva oroa sig för att bli gravid. En del kvinnor kan till och med uppleva att sexlivet blir bättre tack vare det.

4. Många börjar ta hand om sig själv på ett bättre sätt

Utöver detta kan också nämnas att många kvinnor i samband med övergångsåldern i större utsträckning ägnar sig åt introspektion: Hur mår jag egentligen? Vad mår jag bra av, vad mår jag mindre bra av? Och så vidare.

Många kvinnor vittnar om att tiden efter klimakteriet "är den bästa tiden i deras liv" – ofta då det för första gången fått dem att lyssna till sin inre röst och i större utsträckning börjar prioritera sin egen bashälsa.

Källa: MåBra, Dr. Sven-Eric Olsson – specialist inom gynekologi vid Sturebadets Läkarmottagning
Foto: TT

Annons