Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Varför varierar mina TSH-värden så mycket?

17 okt, 2023 
Kvinna tar sig på halsen
Vår läsare "Mian" behandlas med Levaxin för sin hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln, och går på täta kontroller. TSH-värdena svänger mycket och hon undrar vad det beror på. Läkaren Christina Lundell svarar och ger råd.
Annons

Fråga: Jag är en kvinna på 39 år som har bekräftad hypotyreos sedan fem år tillbaka. Jag kollar mitt TSH-värde ungefär var sjätte vecka. Hela tiden har mina värden hoppat ganska mycket upp och ner och jag har fått höja/sänka min dos av Levaxin. Jag har en nära väninna som också har hypotyreos, men som har legat stabilt på sin medicinering hela tiden.

Varför fluktuerar mina värden så här? Jag brukar känna när jag ligger fel i doseringen och blir då trött och glömsk. Jag har haft stressymtom med trötthet, glömska och hjärndimma i ett halvår, som jag nu har sökt till vårdcentral för, men värdena fluktuerade redan före det. /Mian

5 tecken på problem i sköldkörtelnBrand logo
5 tecken på problem i sköldkörteln

Läkaren Christina Lundell svarar: "Ha stabila matvanor"

Du har fluktuerande värden som kräver täta kontroller och återkommande dosjusteringar.

Annons

Du har symtom som skulle kunna bero på en för låg dos Levaxin, men som även skulle kunna bero på andra saker.

Sköldkörteln är ett litet elegant organ i halsgropen som tillverkar hormoner som är krävs för ämnesomsättningen. Hur aktiv den är styrs av hypofysen som tillverkar styrhormoner, bland annat TSH (= tyroideastimulerande hormon). Om kroppen tycker att det behövs mer hypofyshormoner stiger halten TSH i blodet.

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som leg. läkare på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Du har behandling med Levaxin eftersom din sköldkörtel tillverkar för lite hormoner. Målet är att du ska få tillräckligt med hormoner och att hypofysen ska slippa piska på med höga TSH-värden. Om värdet varierar mycket brukar man kunna komplettera med prover på sköldkörtelhormonerna T4 och T3. Innan man börjar med behandlingen brukar man också titta på om det finns autoimmunitet genom att ta prov på antikroppar.

Annons

Den vanligaste orsaken till att värdena svänger är att man glömt att ta medicinen. Ibland har man råkat ta medicinen på morgonen innan man lämnar blodprovet och då varierar värdet också.

Nästa sak är vilket sällskap tabletten har: Ta den på fastande mage. Om du har tillskott med till exempel kalk och järn ska de tas fyra timmar senare, men också kaffe, fibrer och en del vanliga läkemedel som omeprazol försämrar upptaget. C-vitamin kan höja upptaget. Gå igenom läkemedelslistan och se om något annat preparat kan störa. Försök också att under en tid äta samma sorts frukost och ha stabila matvanor för att inte det ska orsaka fluktuationer.

Om allt det här ser bra ut kan man behöva titta bredare. Finns det något annat som stör ditt mående? Hormoner, livsstil, stress, andra sjukdomar? Ibland kan man behöva prova ett annat läkemedel för att utvärdera om det ger annorlunda effekt.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons