HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Det här är orsakerna till att du får grått hår i förtid

08 nov, 2021 
Har du till din fasa upptäck gråa hår fast det borde dröja minst 10 år till? Det här kan vara orsakerna till varför en del blir gråhåriga i förtid.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: 5 saker du inte visste om grått hårBrand logo
TV: 5 saker du inte visste om grått hår

Att åldras är ofrånkomligt och som en del av åldrandet kommer de gråa håren. För en del händer det redan i tjugoårsåldern, medan andra får det betydligt senare i livet. Så vad beror det på och kan man göra något för att bromsa processen? Enligt en artikel i Hälsoliv finns det både genetiska och miljömässiga förklaringar till varför man bli gråhårig tidigare än "normalt".

Se också7 saker bara kvinnor över 40 år vet.

Därför får vi grått hår tidigt: 5 vanliga orsaker

En del bejakar det gråsprängda inslagen medan andra fasar och färgar håret under årtionden för att slippa konfronteras med det grå. Oavsett så kan det vara bra att veta vad det beror på.

1. Arv och gener

2016 hittade forskare den gen som kunde kopplas till grått hår. Då kunde de även se att den nyupptäckta genen stod för nästan 30 procent av hårets grånande, medan övriga 70 procenten påverkas av andra faktorer som listas nedan. Till 30 procent beror ditt gråa hår på dina föräldrars anlag.

Annons

2. Stress

Det är svårt att bevisa att orsaken till gråa hår är stress, men det man däremot vet med säkerhet är att stress påverkar hårets kvalitet och åldrande. Så att osunda stressnivåer även skulle påverka melaninproduktionen, som ger hårets dess pigment, är högst troligt.

3. Föroreningar och dålig luft

Det finns tusentals platser i Sverige som bedöms så pass förorenade att de utgör en mycket stor risk för människors hälsa, enligt Svenska Geotekniska Institutet. Förorenade miljöer kan även det vara en orsak till att du får grått hår tidigare än du annars kulle få.

4. Hormonförändringar

Efter 30 börjar det hända saker med våra hormoner. På håret märks det i strukturen, fallet och tätheten, alltså hur tjockt håret känns. Många upplever även att de får tjockare och friskare hår under graviditeten (för vissa är det precis tvärtom) och förklaringen till det är naturligtvis också hormoner. Hormoner som östrogen, progesteron och kortisol påverkar hårets kvalité och även färgen.

5. Rökning

Rökning är som bekant inte bra för hälsan och exponering av cigarettrök påverkar även din hårfärg. Enligt en forskningsrapport så har rökare har 2,5 gånger större chans att bli gråhåriga i förtid. Troligtvis beror det på de enorma mängder fria radikaler som man utsätts för genom att röka.

Källa: Häsloliv/Expressen

Foto: TT

Se också: 10 kändiskvinnor som rockar grått hårBrand logo
Se också: 10 kändiskvinnor som rockar grått hår
Annons