SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Nytt hormonläkemedel ökar sexlusten i klimakteriet

04 sep, 2020 
äldre par som sitter tillsammans i köket
Ett nytt läkemedel mot klimakteriebesvär påverkar kvinnans testosteron – vilket höjer sexlusten och gör det lättare att få orgasm. Här berättar experten vilka kvinnor som kan ha hjälp av det nya preparatet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Cirka 1,1 miljoner kvinnor i Sverige lider av sköra, torra slemhinnor. Men bara 20 procent av dem får någon behandling – trots att det är relativt enkelt att komma till rätta med. Hittills har sköra och torra slemhinnor behandlats med östrogen, antingen i tablettform eller som gel eller salva lokalt i slidan. Men nu finns en ny behandling där man istället använder det kroppsegna hormonet DHEA.

– Hormonet bildas naturligt i kroppen men produktionen sjunker något med åldern. När man tillför DHEA utifrån, omvandlas det till både östrogen och testosteron, säger Mats Hammar, professor emeritus i obstetrik och gynekologi vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Läkemedlet DHEA har en direkt verkan på sexlusten

I klimakteriet sjunker kvinnans nivåer av både östrogen och testosteron.

– Testosteronet sjunker oftast inte lika mycket som östrogenet och det kan bli en obalans. Om testosteronet får övertaget kan man få ökad hårväxt i ansiktet och att fettet lagrar sig på bålen. Om testosteronet däremot sjunker mer kan man få andra symptom. Det påverkar bland annat sexlusten negativ, säger Mats Hammar.

Annons

Det nya läkemedlet med DHEA är receptbelagt och heter Intrarosa. Det är ett vagitorium som förs upp i slidan. Där omvandlas DHEA till östrogen och testosteron. Förutom att det hjälper slemhinnan att hålla sig frisk, verkar DHEA även öka sexlusten.

– När det gäller behandling med östrogen kan man säga att det höjer lusten indirekt genom att slemhinnan återställs och det blir lättare att ha sex. Men DHEA verkar höja lusten på ett mer direkt sätt.

DHEA minskar samlagssmärta

I studier har man sett att även förmågan att få orgasm ökar och att smärta vid samlag minskar. Mats Hammar berättar att läkemedlet främst verkar lokalt i slidan.

– Testosteron ger en inväxt av nya nerver i slidväggen. Både nerv- och blodförsörjningen påverkas positivt, säger han.

Läkemedlet tas inte upp i någon större mängd i blodet. Det gör att biverkningar är ovanliga.

– Men kvinnor som behandlas med aromatashämmare mot bröstcancer ska inte ta Intrarosa.

De kvinnor som kan ha nytta av behandling med DHEA är framförallt de som har sköra slemhinnor i kombination med låg sexlust.

– Om bristen på lust inte orsakas av en dålig relation, läkemedel eller depression kan DHEA vara en bra hjälp.

Foto: TT

Läs mer:

Vanliga besväret som dödar kvinnors sexlust – det här kan du göra!

Gynekolog: Hormonbehandling i klimakteriet kan minska risken att dö

Det är bioidentiska hormoner – vi reder ut begreppet!

Annons