SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Så lugnar du en uppblåst mage som beror på klimakteriet – 4 tips

26 jul, 2022 
Kvinna i klimakteriet som håller om en svullen mage.
Som att vallningar och humörsvängningar inte vore nog… I klimakteriet drabbas många kvinnor också av en körig och uppblåst mage. Här är experternas bästa tips för att lindra en svullen mage som beror på klimakteriet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Från och med 40-årsåldern och framåt är det vanligt att kvinnor kommer in i klimakteriet. Det är en tid då de kvinnliga könshormonerna hamnar i obalans, vilket kan ge en rad jobbiga besvär innan kroppen ställt om till den nya hormonbalansen.

Förutom humörsvängningar och vallningar är det också vanligt att klimakteriet kommer med några extra kilon runt magen. Man kan också få magbesvär och känna sig uppblåst oftare än vanligt.

Se också: 8 gånger kroppen samlar vätska

8 gånger kroppen samlar vattenBrand logo
8 gånger kroppen samlar vatten

Varför svullnar magen i klimakteriet?

Att magen svullnar och känns uppblåst är vanligt i alla åldrar. Men i klimakteriet är det vanligt att ökade besvär beror på hormonförändringar snarare än kost- och levnadsvanor.

Östrogen och progesteron är kvinnliga könshormon vars nivåer fluktuerar under klimakteriet. Rubbningen av den här hormonbalansen kan direkt påverka vårt välmående.

Annons

Först minskar ofta halterna av progesteron och sedan halterna av östrogen. Under den här tiden är det vanligt att kroppen reagerar på förändringarna genom att binda vätska.

Det är därför kroppens förmåga att samla vatten som man riktar in sig på för att lindra besvären med uppblåsthet i klimakteriet.

Lindra en uppblåst mage som beror på klimakteriet

För en del är det ingen stor grej att magen svullnar eller att man känner sig uppblåst. Men om du besväras av det så finns det några saker du kan testa, som många gånger får dig att må bättre i övrigt också.

Det är läkaren Wendie Trubow och gynekologen Eden Fromberg som delat med sig av tipsen för Mindbodygreen. Tveka heller inte att söka dig till vården om besvären går ut över din livskvalitet.

1. Drick tillräckligt med vatten

Man skulle kunna tro att det är kontraproduktivt att dricka vatten om kroppen redan samlar vatten, men så är inte fallet.

Dricker du tillräckligt känner kroppen snarare att den inte behöver hålla på överskottsvätska. Likaså kan den hålla ännu hårdare på vätskan om du inte fyller på ordentligt under dagen.

Annons

2. Ät i lugn och ro

Även om uppblåsthet i klimakteriet inte främst beror på kosten så kan det vara fördelaktigt att hålla lite koll så att besvären inte blir värre än vad de behöver vara.

Ha för vana att äta i lugn och ro samt tugga ordentligt för att underlätta matsmältningen. Försök också att utröna om det finns någon mat som ger dig mer magbesvär och dra ned på den.

3. Prova att äta mer probiotika

Probiotika är goda bakterier som lever i våra tarmar och hjälper oss att smälta maten och ta upp näring bland mycket annat. Det är omdiskuterat huruvida det ger någon effekt att tillföra probiotika utifrån, en del upplever att det hjälper medan andra inte gör det.

Om du vill prova så finns det i till exempel yoghurt, fil, surkål, syrade morötter och kimchi.

4. Hantera din stress

Stress påverkar uppblåsthet och ansamlingen av vätska i allra högsta grad. I klimakteriet kan stress påverka ännu mer eftersom det endokrina systemet redan är i obalans.

Regelbunden motion, bra sömn- och kostvanor samt möjligheten att varva ned ordentligt är en jättebra grund för att motverka stress.

Källa: Mindbodygreen

Foto: TT

Annons