HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Gynekolog: Hormonbehandling i klimakteriet kan minska risken att dö

23 apr, 2020 
En kvinna tar ett hormonpiller
Östrogenbehandling av klimakteriebesvär har ofta fler fördelar än nackdelar: Det skyddar mot några av våra vanligaste folksjukdomar, bland annat halveras risken för hjärtinfarkt och frakturer – om behandlingen sätts in i rätt tid. Gynekologen förklarar varför!
Annons

Könshormonet östrogen har en stor betydelse för kvinnors hälsa _ och den är ofta större än vad man tror. Bland annat har östrogen en skyddande effekt på hjärtat, vilket förklarar varför kvinnor brukar drabbas senare av infarkt än män.

Men i klimakteriet börjar kvinnans östrogennivåer att svaja betänkligt. Det leder inte bara till vallningar och svettningar. När östrogenet dippar rejält i menopausen (perioden när mensen  upphör) ökar också risken för vissa sjukdomar. Ett sätt att minska besvären och risken för sjukdom är att ta läkemedel med hormoner, bland annat östrogen.

– Kvinnor har ett unikt, terapeutiskt fönster, ett så kallat ”window of opportunity” då man kan förebygga sjukdom genom att sätta in hormonbehandling. Det här fönstret är öppet i anslutning till den sista mensen, men behandlingen ska sättas in senast tio år efter den sista mensen eller före 60 års ålder, förklarar gynekologen Hilde Löfqvist som driver en klimakteriemottagning i Stockholm. Hon har även skrivit boken Hormonkarusellen.

Annons

Sätter man in behandling inom detta tidsfönster är nyttan med behandling större än riskerna och man har en unik chans att förbättra hälsan direkt, och på lång sikt.

Många kvinnor är dock rädda för hormonbehandling.

Minskar risken för hjärtinfarkt och cancer

– Tyvärr finns det många myter och missuppfattningar om hormonbehandling i klimakteriet. Det finns ett väldigt motstånd hos många kvinnor när det gäller hormonterapi, uppfattningen är att vi istället ska bita ihop och ta oss igenom elden, säger Hilde Löfqvist.

Dessutom har risken för att drabbas av bröstcancer av hormonbehandling överdrivits betydligt.

– Det finns visserligen en riskökning av långtidsbehandling med hormoner, men den är marginell, säger Hilde Löfqvist.

 

 

gynekolog hilde löfqvist
Hilde Löfqvist är gynekolog med lång erfarenhet av klimakteriebehandling

 

Själva skyddseffekten av hormonbehandling tycks faktiskt vara långt större än risken för bröstcancer:

Annons

– Studier visar att hormonbehandling halverar risken för hjärtinfarkt, om det sätts in inom det här tidsfönstret. Men det förbygger också benskörhet och ledbesvär. Även risken för tjocktarmscancer och diabetes minskar, säger Hilde Löfqvist.

Faktum är att kvinnor som behandlas med hormoner har en 40 procent lägre risk att dö fram till 60-års ålder, om behandlingen sätts in i tid.

– Kvinnor ska inte lida i onödan. Idag har vi bra behandlingar där man kan få hormoner via tabletter, plåster, gel eller spray. Det finns också östrogen som bara används lokalt i slidan. Behandlingen anpassas helt efter kvinnans symtom och behov. Man kan också behöva olika behandlingar i olika faser av klimakteriet, säger Hilde Löfqvist.

Så här fungerar hormonbehandling

  • Vid behandling av klimakteriebesvär används oftast en kombination av östrogen och progesteron.
  • Progesteron behövs för att slemhinnan i livmodern inte ska växa okontrollerat och bli för tjock på grund av östrogenbehandlingen.
  • Man kan välja att ta östrogen i tablettform eller som plåster, spray eller gel. Det kan också användas enbart lokalt i underlivet.
  • Tablettbehandling anses belasta kroppen mer än plåster eller spray. Har man en förhöjd risk för blodpropp till exempel, ska man helst behandlas med östrogen genom huden, till exempel plåster eller spray.
  • Det östrogen som används i tabletter och plåster är alltid bioidentiskt, alltså exakt likadant som det kroppen själv tillverkar.
  • Progesteron kan både vara bioidentiskt eller kemiskt förändrat i sin struktur, så kallat gestagen. Bioidentiskt progesteron anses av vissa som skonsammare.
  • Både bioidentiska och syntetiska hormoner har såväl fördelar som biverkningar. Ta hjälp av en gynekolog för att utreda vad som är bäst för just dig!

Foto: TT

Läs mer: 

Klimakteriet: Symptom, hormoner och behandling

Nya rön: Maten som motverkar åldrande – och klimakteriebesvär

18 vanliga frågor om klimakteriet

 

Annons