Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Måste jag sluta med hormonerna efter fem års behandling?

11 maj, 2024 
En kvinna som står och funderar.
Foto:TT
Måste man sluta med östrogenbehandling efter fem år? Läkaren Hanna Brännlund reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Hur vet man om man är i klimakteriet?Brand logo
Hur vet man om man är i klimakteriet?

Fråga: Jag är en kvinna på 55 år som har ätit hormontabletter sedan 2019, tror jag det var. Jag har hört att man inte ska/får äta dem mer än fem år. Nu är jag inne på femte året med östrogenbehandling. Innan jag började med östrogenbehandlingen så hade jag mycket besvär med dålig sömn då jag svettades och frös om vartannat hela nätterna, jag kände mig även nedstämd och var väldigt trött.

Nu mår jag jättebra och har inga problem, så jag fortsätter gärna om jag får. Vad finns det för risker med att sluta? Är det farligt att fortsätta, vad kan hända då?

/Viveca

Läkaren Hanna Brännlund svarar: "Ingen stress med att avsluta hormonbehandlingen"

Vad fint att höra att du hittat en behandling som du har god effekt av och som du har fått en bättre livskvalitet av. Hormonbehandling med östrogen används för att lindra besvär i samband med klimakteriet och har ofta väldigt god effekt. Tidigare så var rekommendationen precis som du beskriver maximalt fem års behandling med östrogensubstitution. Nyare forskning och data har nu kommit som gjort att det inte längre finns någon tidsgräns på behandlingen. Numer avråder vi dessutom från allt för täta försök att avsluta behandlingen då studier visat att det kan ge en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom under första året efter avslutad behandling. Forskning har visat att hormonbehandling som påbörjas inom tio år efter menopaus, det vill säga sista mens, och före 60 års ålder innebär mer fördelar än nackdelar.

Annons

Hanna Brännlund

  • Hanna Brännlund är legitimerad läkare och en av de experter som regelbundet svarar på medicinska frågor från MåBra:s läsare.
  • Hanna är specialist i allmänmedicin och arbetar på en vårdcentral i Sundsvall.

Så svaret på din fråga är att du inte behöver känna någon stress över att sluta med hormonbehandlingen. Efter fem års behandling kan man ibland försöka minska dosen och se om man får samma symtomlindring av en lägre dos. Man kan även efter fem års behandling prova att avsluta behandlingen och utvärdera om man fortsatt har behov av behandling, och om det då är så att alla symtom återkommer så återinsätter man behandlingen i ett år till.

Precis som du beskriver så har hormonbehandling oftast väldigt bra effekt mot vegetativa besvär i samband med klimakteriet, det vill säga besvär med värmevallningar, svettningar och hjärtklappning. Dessa symtom beror på minskad östrogenproduktion från äggstockarna som sker hos alla kvinnor i samband med klimakteriet. Menopaus, det vill säga den sista menstruationen, sker i genomsnitt hos kvinnor i Sverige vid 51–52 års ålder. Om den sista mensen sker före 45 års ålder så kallas det för tidig menopaus och då är det rekommenderat att hormonbehandling ges oavsett om kvinnan har symtom eller inte. Detta för att man sett ökad dödlighet i hjärt- och kärlsjukdom utan behandling hos kvinnor med tidig menopaus.

Annons

De flesta kvinnor upplever ofta symtom i samband med klimakteriet, men det kan vara väldigt olika hur pass uttalade symtomen blir i samband med hormonbalansen som uppstår. De vanligaste symtomen är de som du beskriver att du hade innan hormonbehandlingen, med värmevallningar och svettningar. Andra vanliga symtom är också snabba ändringar i humöret, nedstämdhet och sömnproblem. En annan effekt av östrogenbristen är torra slemhinnor, framför allt i slidan men även ögon, näsa och hals drabbas. Många kvinnor kan få urinvägsbesvär sekundärt till de torra slemhinnorna, med symtom som att det svider när man kissar och ibland urinläckage.

Så sammanfattningsvis behöver du inte alls känna någon stress över att behöva avsluta hormonbehandlingen som du har så god effekt av. När det är dags för din nästa receptförnyelse så kan du diskutera med din behandlande läkare om och när det är läge för dig att prova att göra ett behandlingsuppehåll för att se om symtomen kvarstår och om du behöver fortsatt behandling.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons