SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Sanna Lundell om kampen mot stressen: "Vet hur det känns att krascha"

30 jan, 2018 
Under graviditeten har Sanna Lundell utvecklat sjukdomen hypotyreos – vilket hon tror är en följd av stressen hon levt med sedan hennes mamma dog. "Stress stress stress. Alltid denna jävla stress", skriver hon på sin blogg
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Journalisten och programledaren Sanna Lundell, 39, avslöjade i december att hon väntar barn med särbon och skådespelaren Mikael Persbrandt.

”I april (inshallah) kommer en pojke till oss. Min bästa julklapp. Min tröst och glädje. Min finaste present”, skev Sanna då på sin blogg.

Nu har hon nått gravidvecka 28 och hon märker att tiden flyger fram. Att hon inte hunnit stanna upp och njuta av graviditeten.

Läs också: Rebecca Ferguson, 34, om graviditeten: ”Vet inte vad som hände”

”Så mycket och många att fylla tiden med så att jag inte hinner sticka den där babyfilten som jag hade tänkt. Eller bli proffs på profylax. Eller ligga och bara känna in honom. Ska bli bättre på det. Prioritera som det så fint heter”, skriver hon på sin blogg.

Och graviditeten har inte varit den lättaste för Sanna, som nyligen fått diagnosen hypotyreos – en hormonsjukdom som innebär en underproduktion av hormoner i sköldkörteln.

”Min kropp gick på lågvarv, jag var frusen, utmattad, hade huvudvärk och mådde allmänt piss. Mer piss än vid någon av mina andra graviditeter. Tills jag fick diagnos o medicin,” skriver hon i ett tidigare inlägg.

Annons

Problemen väntas avta efter förlossningen, och Sanna Lundell som är van att göra research har självklart läst på om sjukdomen och kommit fram till att hennes egna problem antagligen grundar sig i utmattade binjurar. Ett problem som hon tror började när hennes mamma gick bort i mars 2017.

”Stress stress stress. Alltid denna jävla stress. Graviditeten är för min kropp också stress, trots att den är önskad och underbar. Den är ändå en påfrestning…”, skriver hon på bloggen.

Läs också: Isabella Löwengrips kommentar till abortlarmet: ”Finns de som slarvar”

Sanna Lundell skriver att hon är en person som vill väldigt mycket och helst hade varit vaken alla dygnets timmar – något som gör det extra svårt att få in vila och återhämtning.

”Nu för tiden vet jag hur det känns att krascha, och dit vill jag ju aldrig någonsin igen. Så balans. återhämtning. Vila och mat som helar”, skriver hon.

Men trots att hon är medveten om vad hennes kropp behöver och förstår sin sjukdom så är det svårt att inte överanstränga sig ibland, och då hjälper inte ens medicinen mot hypotyreosen.

Annons

Läs också: Anna fick PTSD av förlossningen: ”Hon ryckte sönder mitt underliv”

”När jag gjort något lite extra utmanande så får jag liksom pröjsa för det dagen efter”, skriver hon och berättar om en dag när hon skulle hämta hem sin nya unghäst, som inte var helt med på noterna och det blev en ansträngande uppgift.

”Så i dag får jag pröjsa med migrän och trötthet samt konstant småfrossa. Just i dag vill jag bara att det ska bli april. Vill bara känna gräs under fötterna, en baby i armarna och ljuset i ansiktet.”

Sanna har sedan tidigare barnen Igor och Åke Lo med Mikael Persbrandt och dottern Olga med Wille Crafoord.

Foto: IBL, Instagram/@sannalundell

Annons