SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Kvinnor fryser mer än män – här är anledningen!

14 mar, 2018 
Kanske visste du redan att kvinnor oftare fryser – men vet du varför? Det har att göra med både hormoner och kroppens funktioner.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att ha kalla händer och fötter är vanligare hos kvinnor än män, och det finns en naturlig förklaring: Kvinnor har normalt en högre kroppstemperatur inne i kroppen, främst i bålen, eftersom det är där vi ska bära vår avkomma.

Men den varmare inre temperaturen har ett pris: för att hålla de viktiga inre organen varma drar kroppen ihop blodkärlen i mindre viktiga kroppsdelar, det vill säga händer och fötter. Samma sak händer om man är spänd.

Läs också: Raynauds fenomen? Så värmer du bäst ”likfingrarna”

Även kvinnans könshormoner spelar en roll. I samband med menstruation och ägglossning faller kroppstemperaturen. Kvinnor har också mindre muskelmassa än män, och muskler genererar värme. Ibland kan kalla händer orsakas av sjukdom också. Ett exempel är Raynauds fenomen, som är nio gånger vanligare hos kvinnor. Vita, kalla fingrar är det vanligaste kännetecknet.

Andra sjukdomar som kan påverka blodkärlen till händer och fötter är diabetes, hjärtsvikt, järnbrist och hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln).

Läs också: Fryser du ofta? 5 ruggigt vanliga orsaker! 

Så får du upp värmen igen:

  • Konditionsträna! Det ökar blodcirkulationen – och värmen – i kroppen.
  • Koffein får kärlen att dra ihop sig och kan göra oss kalla. Håll igen på kaffet alltså!

Källor: 1177.se   Foto: IBL

Annons