Snabba östrogen-guiden

Östrogen är en grupp hormoner som finns i kroppen hos både kvinnor och män, men i mycket högre halter hos kvinnor.

Östradiol är ett medelstarkt östrogen, som bildas i äggstockarna och används vid behandling mot klimakteriebesvär, men det är svagare än det östrogen som finns i de flesta kombinerade p-piller.

Man kan få antingen östradiol som tabletter, gel eller plåster. Det är ingen skillnad i effekt men tabletter är billigare än plåster. Man kan också få det i låg dos för behandling av sköra slemhinnor i slidan.

Östriol är det svagaste östrogenet i handeln och används bara vid lokal behandling i slidan. Kan köpas receptfritt (till exempel Ovesterin kräm eller slidpiller).

Progesteron (gulkroppshormon) behövs för att slemhinnan i livmodern inte ska växa och bli för tjock, för då finns en ökad risk för att utveckla cancer. Det kan också leda till okontrollerade blödningar. Progesteron är det naturliga hormon som kroppen producerar, när det tillverkas syntetiskt till läkemedel kallas det gestagen.

Vid östrogenbehandling mot klimakteriebesvär lägger man därför alltid till ett gestagent hormon – om livmodern finns kvar, annars inte. Det finns flera olika gestagener och man behöver ibland pröva sig fram eftersom man är olika känslig för olika gestagener.

Av Susanna Hauffman Bild: Shutterstock

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Utvald läsning