Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Hormoner i klimakteriet: Östrogen, progesteron och bioidentiska

15 mar, 2023 
MåBra Redaktionen
Kvinna som sätter ett hormonplåster på armen.
Könshormonerna östrogen och progesteron spelar roll när det kommer till klimakteriet. Det kan även bioidentiska hormoner göra. Här får du lära dig mer om de hormon som främst berör klimakteriet, både inifrån kroppen och tillförda utifrån!
Annons

Alla kvinnor upplever klimakteriet på olika sätt. Under den här perioden förändras hormonbalansen och vissa påverkas i hög grad och i flera år medan andra knappt märker av den.

Ju mer förberedd du är desto bättre förutsättningar har du för att hantera den här perioden i livet. Ett sätt är att lära dig mer om de hormoner som påverkas i kroppen och de hormoner som går att tillföra utifrån för att stötta upp balansen.

8 vanliga klimakteriebesvär och vad du kan göraBrand logo
8 vanliga klimakteriebesvär och vad du kan göra

Östrogen skyddar och ger fokus

Vårt främsta könshormon tillverkas framför allt i äggstockarna. Hormonet bidrar med en skyddande effekt mot hjärtinfarkt och benskörhet, vilket alltså kan leda till att vi får mer problem med det efter klimakteriet när nivåerna sjunker.

Östrogen påverkar även fokus, humör och åldrande. Östrogennivåerna kan växla och när vi har mer av det kan vi få ömma bröst, känna oss svullna och få svårare att gå ner i vikt. Vid östrogenbrist kan kroppsformen förändras med fettansamling kring magen.

Annons

Progesteron påverkar sömn och är stresskänsligt

Hormonet produceras i äggstocken efter ägglossning. Tillsammans med östrogenet stimulerar det slemhinnan i livmodern att ta emot ett befruktat ägg.

Din stressnivå kan påverka produktionen av progesteron, som är det första hormonet som går ned i sin produktion i förklimakteriet. Det i sin tur kan bland annat påverka sömn och humör. Menscykeln kan också bli kortare och du kan få rikare blödningar.

Testosteron viktigt för muskelmassa

Även om man oftast talar om testosteron när det kommer till män så finns hormonet i mindre mängder hos kvinnan.

Könshormonet produceras i äggstockar och binjurar och sjunker med åldern. I 20-årsåldern har vi dubbelt så mycket som när vi är i 40-årsåldern. Hormonet påverkar könsdrift men påverkar även muskel- och benmassa, högre doser av det skyddar mer.

Vilka hormoner sviktar i klimakteriet?

I klimakteriet är det i första hand mängden progesteron som förändras. Därefter börjar även halten av östrogen att svikta.

Annons

Kroppen försöker att motverka detta på olika sätt men får allt svårare att göra det. Bland annat ökar hormonerna FSH (follikelstimulerande hormon) och LH (liteiniserande homron) på uppdrag av hypofysen. Hypofysen är den viktigaste hormonproducerande körteln i kroppen och sitter på undersidan av hjärnan.

När progesteron och östrogen minskar försöker hypofysen med hjälp av FSH och LH stimulera äggstocken till mer produktion av hormoner igen. Men till slut är det så låga nivåer av progesteron och östrogen att menopausen är ett faktum.

Behandling med hormoner

Alla kvinnor kan inte underlätta sina klimakteriebesvär genom enbart livsstilsförändringar, en del blir hjälpta av hormonbehandling. Svåra besvär som sömnsvårigheter, vallningar, kognitiva besvär samt muskel- och ledvärk kan lindras med hormonersättning. Då tillför man de hormon som sjunkit på grund av klimakteriet utifrån i stället.

Det finns flera alternativ och kombinationer av östrogen och progesteron eller gestagen i dag. De kan ges i slidan, genom huden eller i tablettform. Men det kan vara svårt att navigera bland alla begrepp i hormonbehandlingsdjungeln. Här kommer lite hjälp på traven.

Annons

Hormonersättningsterapi – HRT

HRT står för hormone replacement therapy, eller hormonersättningsterapi på svenska. Vid HRT ersätter man det östrogen och progesteron som kroppen inte tillverkar tillräckligt av med läkemedel.

I ”vanlig” HRT är progesteronet syntetiskt, så kallat gestagen. Östrogenet är nästan alltid identiskt med det kroppen själv tillverkar, så kallat bioidentiskt. Anledningen till att man behandlar med både östrogen och progesteron är att östrogenet gör livmoderslemhinnan tjockare. Det ökar risken att drabbas av livmodercancer. Progesteronet motverkar att den tjocknar och tar bort risken.

Det finns flera typer av östrogen och progesteron att välja mellan och man kan behöva testa olika kombinationer innan man hittar det som fungerar bäst.

Bioidentiska hormoner

Även vid behandling med bioidentiska hormoner kombineras ofta östrogen och progesteron. Till skillnad från HRT så är även progesteronet identiskt med det som kroppen själv tillverkar vid hormonbehandling med bioidentiska hormoner.

Annons

Bioidentiskt östrogen eller progesteron innebär alltså att de ser ut som våra kroppsegna varianter. Många experter menar att det är skonsammare och att vi ”tål” det bättre.

Alla är dock inte överens om hur säkert det är på lång sikt. Vissa menar att det bioidentiska progesteronet kanske inte skyddar lika bra mot livmodercancer som gestagen.

Lokalt östrogen

Det finns även läkemedel med östrogen som enbart verkar lokalt på slemhinnorna i underlivet, i slidan. De kan exempelvis användas vid torra slemhinnor. Till exempel finns varianter av vaginalkräm och slidpiller både receptfritt och receptbelagt.

De flesta innehåller östriol och östradiol, som båda tillhör gruppen östrogener. Östriol är ett svagt östrogen medan östradiol är ett medelstarkt östrogen. När östrogen ges lokalt ökar inte risken för livmodercancer, och en kombination med progesteron eller gestagen är då inte nödvändig.

Plåster, piller, gel eller spray

Hormonbehandling genom huden med till exempel plåster eller spray går direkt ut i blodet och ska därför vara skonsammare för kroppen. Det kan användas av kvinnor som tidigare haft blodpropp eller som har diabetes. Är man helt frisk är hormoner som tablett ofta smidigast.

Annons

Östrogenet tar dock omvägen via levern till blodet när man tar det som tablett. Har du högt blodtryck, diabetes eller annan sjukdom kan det belasta kroppen i onödan. Då kan plåster, gel eller spray vara att föredra.

Vad är skillnaden mellan vanliga, syntetiska och bioidentiska hormoner?

Bioidentiska hormoner är kemiskt tillverkade men ser likadan ut som kroppens egna, medan syntetiska hormoner skiljer sig lite från kroppsidentiska hormoner.

Östrogen finns i flera former i kroppen. Två av de vanligaste är östriol och östradiol. Vid hormonbehandling med östrogen använder man oftast någon av dessa kroppsegna varianter, alltså en form av östrogen som är identisk med de som kroppen tillverkar. Det kallas att östrogenet är bioidentiskt.

När det kommer till progesteron kan en hormonbehandling innebära att man använder sig av ett syntetiskt progesteron, då kallas det gestagen. Gestagen har kemiskt förändrats för att uppnå vissa gynnsamma effekter, till exempel blödningskontroll. Men gestagener motsvarar inte kroppens naturligt förekommande progesteron. Bioidentiskt progesteron är i stället identiskt med det som kroppen själv tillverkar.

Foto: Shutterstock/TT

Experten slår hål på 4 myter om klimakterietBrand logo
Experten slår hål på 4 myter om klimakteriet
Annons