RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Därför saknar du ditt ex även efter att ni har gjort slut

09 jun, 2017 
Thowe Wagner Larsson
Det spelar ingen roll om det var du som gjorde slut eller om du blev lämnad. Saknaden efter ditt ex och hens varma famn kan vara lika stor oavsett. Men varför saknar du någon, rent fysiskt, som du inte längre är tillsammans med?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att inte längre vara tillsammans med den person som känner dig utan och innan, som du är van vid att somna intill varje kväll och som du tänkte dela resten av ditt liv med är… tufft. När förhållanden tar slut är det oftast hjärtskärande. Men varför saknar du ditt ex, även när ni har gjort slut? Det rör sig helt enkelt om ett hormon, oxytocin.

Oxytocin, även kallat kärlekshormonet, utsöndras när vi har sex, får massage eller är intima i allmänhet med någon vi tycker om. Fram tills nu har forskare trott att oxytocin enbart utsöndras i positiva situationer, något som en ny studie från Norwegian University of Science And Technology och University of New Mexico motsäger.

Läs också: 6 tecken på att det är dags att skiljas

Enligt studien utsöndrar hjärnan även oxytocin när vi tror att vår partner är mindre involverad i relationen än vi själva är.

Det verkar alltså vara så att oxytocin är ett slags krishormon.

Annons

I studien ingick 75 par och 148 individer som på något sätt var kärleksfullt involverade. Man kunde se att mängden oxytocin ökade både när paren hade en bra period i sin relation som när de hade en svacka. Faktum är att mängden oxytocin var mer konstant under de perioder när paret var i en svacka, trots att oxytocin ”ska” utsöndras när man mår bra.

Läs också: Så kan du äntligen förlåta någon – och gå vidare

Forskarna såg också att de individer som var mer involverade i en relation utsöndrade mer oxytocin när de tänkte på sin partner. Detta oavsett hur mycket eller hur lite deras partner ansåg sig vara involverad i relationen.

En av forskarna bakom studien, Aarseth Kristoffersen, tror att anledningen till detta är att människor som märker att deras partner börjar vackla tar ett större kraftangrepp för att relationen ska hålla. Hans kollega, Steven Gangestad, menar att oxytocin kanske snarare flyttar uppmärksamheten och motivationen till att försöka ta hand om – och reparera – ett förhållande.

Annons

Läs också: Ducka för bitterheten – och må bättre!

Med andra ord är det inte så konstigt om du gör allt i din makt för att få ert förhållande att fungera igen om du märker att din partner har börjat distansera sig. Det förklarar också ett välkänt fenomen där en person som blir drastiskt lämnad inte kan gå vidare. Personen som blir lämnad utsöndrar helt enkelt fortfarande oxytocin och försöker rent mentalt lappa ihop förhållandet – och det är också där den stora hjärtesorgen kommer in.

Källa Brit.co

Foto: IBL

 

Så hanterar du skilsmässan på bästa sätt

Läs också: Så hanterar du skilsmässan på bästa sätt

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons