SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ät dina hormoner i balans – här är kosten du ska satsa på!

20 jul, 2017 
AvMalin Perlheden
Du kan bli gladare och få en bättre hormonell balans genom att äta en viss sorts mat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Samtidigt som annan mat kan orsaka obalans i ditt hormonella system – speciellt i den känsliga åldern runt klimakteriet. Det hävdar i alla fall författarna till boken ”Mat för hormonell balans”.

Mia Lundin är föreläsare, författare och sjuksköterska och barnmorska. Hon drev i många år kliniken The Center for Hormonal and Nutritional Balance i Kalifornien. Ulrika Davidsson är kostrådgivare och kokboksförfattare.

– Om din kropp är i balans näringsmässigt kommer du att uppleva mindre symtom på hormonell obalans, både premenstruellt (PMS) i förklimakteriet och i klimakteriet, säger Mia Lundin.

Viktiga råd:
1. Undvik inflammation. Öka på ditt intag av antiinflammatorisk mat. Ät mer grönsaker, gärna grönbladiga, bär, baljväxter, olivolja och rapsolja, nötter och frön, kryddor som ingefära, kanel, gurkmeja och vitlök, ett glas vin ibland. Fet fisk som lax, makrill, röding och sardiner.

Var försiktig med rött kött, mjölkprodukter, transfetter (som finns i bland annat pommes frites, chips, glass och viss färdigmat), margarin, socker, vitt ris, pasta.

Annons

2. Balansera blodsockret. Annars kan så kallad insulinresistens öka risken för hormonrubbningar med bland annat ökad produktion av de mer manliga hormonerna.

Välj långsamma kolhydrater som hjälper kroppen att hålla en jämn energinivå bättre hormonbalans.

Välj nötter, bönor, bär, frukt och grönsaker, framför allt baljväxter.

3. Håll tarmen glad! I takt med att vi åldras minskar de nyttiga mjölksyrebakterierna i tarmen. Undvik om möjligt antibiotika, minska på mängden socker och vitt mjöl i maten. Ät mer grönsaker med mycket fibrer som rotfrukter, jordärtskocka, äpplen och baljväxter. Lägg till syrad mat som surkål, oliver, saltgurka, yoghurt.

Av Susanna Hauffman

Foto: Shutterstock

Artikeln publicerades först på Allas.se.

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons