Stresscoach Caroline: Så påverkas hormonerna av stress

Vår bloggare och stresscoach Caroline Norbelie håller i dagarna en föreläsning om hur stress påverkar våra hormoner, något hon också kommer beröra under sin medverkan på kommande hälsomässan Allt för hälsan. Men hur hänger hormoner, mående och stress ihop?

– Man måste skilja på långvarig och kortvarig stress. Kortvarig stress ökar kortisolet, kroppens stresshormon, och aktiverar adrenalinet vilket är prestationshöjande. Vid långvarig stress så orkar inte binjurarna längre producera kortisol vilket gör att du då får för lite kortisol i kroppen. Detta kan leda till att vi får förhöjda blodsockervärden, energibrist, bukfetma, sötsug, sömnproblem och svårigheter att varva ner. Vilket kan leda till utbrändhet, säger Caroline.

Är det stora skillnader mellan män och kvinnor?

– Den hormonella obalansen är inte den största skillnaden mellan män och kvinnor. Kvinnorna har det oftare tuffare eftersom vi föder barn mitt i karriären samtidigt som vi projektleder familjen. Vi går även igenom klimakteriet när vi samtidigt ska prestera på arbetsplatsen, säger hon.

Läs mer om stress på Caroline Norbelies blogg

Utvald läsning