SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Stresscoach Caroline: Så påverkas hormonerna av stress

19 okt, 2017 
Hormonerna har stor betydelse för hälsa och mående. Här berättar Caroline Norbelie, stresscoach på MåBra, hur stress kan rubba detta.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vår bloggare och stresscoach Caroline Norbelie håller i dagarna en föreläsning om hur stress påverkar våra hormoner, något hon också kommer beröra under sin medverkan på kommande hälsomässan Allt för hälsan. Men hur hänger hormoner, mående och stress ihop?

– Man måste skilja på långvarig och kortvarig stress. Kortvarig stress ökar kortisolet, kroppens stresshormon, och aktiverar adrenalinet vilket är prestationshöjande. Vid långvarig stress så orkar inte binjurarna längre producera kortisol vilket gör att du då får för lite kortisol i kroppen. Detta kan leda till att vi får förhöjda blodsockervärden, energibrist, bukfetma, sötsug, sömnproblem och svårigheter att varva ner. Vilket kan leda till utbrändhet, säger Caroline.

Är det stora skillnader mellan män och kvinnor?

– Den hormonella obalansen är inte den största skillnaden mellan män och kvinnor. Kvinnorna har det oftare tuffare eftersom vi föder barn mitt i karriären samtidigt som vi projektleder familjen. Vi går även igenom klimakteriet när vi samtidigt ska prestera på arbetsplatsen, säger hon.

Läs mer om stress på Caroline Norbelies blogg

Annons