Psykologen: 3 enkla knep för att verkligen koppla av på semestern
Att äntra helgen eller annan ledighet i en stressad sinnesstämning kan göra det svårare att få den återhämtning man då faktiskt behöver. Men det finns flera knep vi kan ta till för att i alla fall göra det lite lättare att varva ner och kunna koppla av.
– Du behöver komma ner i varv innan du kan njuta. Går du på högvarv när du kliver in i semestern blir det som att du naggar på din egen lediga tid. Om möjligt tycker jag att man kan ge en gradvis övergång till sig själv i present, framför allt efter en arbetsam termin, säger Jonas Hjalmar Blom, psykolog och doktorand i psykologi som skrivit boken ”Du hinner! Ta makten över din tid” (Bazar förlag).
1. Gradvis övergång från arbetet till ledighet
Börja varva ner redan veckan innan semestern, eller kanske dagen innan helg, och börja lugnt när du är tillbaka på jobbet. Skapa på så vis en gradvis övergång från arbete till ledighet och sedan till arbete igen.
– Kanske kan du ha lite mindre krävande uppgifter, ta längre luncher eller gå hem tidigare om dagarna. Så att du slipper jobba in i kaklet så att säga, säger Jonas Hjalmar Blom.
Är det inte möjligt inom ditt yrke kan du i stället vara extra noggrann med att ha en tydlig gräns mellan arbete och fritid så att du får den återhämtning du behöver. Samtidigt kanske det går att ägna sig åt några aktiviteter som du associerar med ledighet efter arbetstid, som att läsa en bok eller gå och bada.
– I dag är det svårare att avgränsa när man kan jobba varsomhelst, närsomhelst och hur mycket som helst. Ett tips är att sätta ramar för sig själv. Till exempel att när jag går från jobbet är det familjen eller den här aktiviteten som ska få mitt fulla fokus, och att få in saker i liver som du verkligen mår bra av att göra.
2. Lämna jobbet på jobbet
En förutsättning för att kunna koppla av från arbetsstress är att hitta en rutin för att växla om från arbetsläge till fritidsläge. Kanske är en promenad hem från jobbet tillräckligt eller så behöver du något mer, prova dig fram!
Något som Jonas Hjalmar Blom rekommenderar för kontorsarbetaren är att lämna dator och jobbtelefon på arbetet, speciellt inför en längre semester. Alltså att ta bort möjligheten att jobba när man är ledig.
– Annars förvillar vår känsla av ansvar oss lätt. Vi vill vara duktiga och åstadkomma mycket, vilket sätter käppar i hjulen för oss när vi ska vara lediga. Då behöver man få lov att koppla bort, för att orka fortsätta göra bra ifrån sig framåt.
Släpp alla arbetsrelaterade tankar, eller distrahera dig från dem med saker som skänker glädje och mening. För även om du intalar dig att du bara ska titta på eller göra en liten sak så växer den sig snabbt större – och vips så sitter du där och jobbar.
– Då får du nästan börja om igen med att varva ner efteråt. Det är oftast ingen som säger åt en när man är färdig i dag, så det får man göra själv. Det mår man bra av, att hitta balans.
3. Var mer aktiv än passiv
Enligt en ny studie kände anställda en ökad känsla av välbefinnande under och efter en semester. Den här känslan blev starkare och mer ihållande ju längre semestern varade, ju mer arbetsrelaterade tankar kunde kopplas bort och ju mer fysiskt aktiva personerna var. Studien är en så kallad metaanalys där forskarna sammanfattat och vägt samman resultat från tidigare studier på området.
– Inom semesterforskningen skiljer man på aktiv och passiv semester. Att vara socialt aktiv med familj, vänner och bekanta, att vara kreativt aktiv och skapa något eller att vara fysiskt aktiv är kopplat till en högre känsla av välbefinnande än att vara passiv på sin semester, säger Jonas Hjalmar Blom.
En passiv semester innebär att man inte gör så mycket som ger glädje och välmående på riktigt. Man kanske ligger still på stranden i flera veckor, sover halva dagarna, bara ser på tv om kvällarna eller inte träffar så många nära och kära.
– Är man helt slut kan man såklart börja med att vara passiv om man vill. Men om en hel semester ska se ut så kommer det förmodligen leda till lägre välbefinnande och återhämtning än vad en aktivare semester skulle gjort. Aktiv betyder inte krävande eller prestationsinriktade saker utan sådant som är härligt att göra. Just fysisk, social och kreativ aktivitet reglerar också stressnivåerna i kroppen.
Samtidigt finns alltid en risk att man vill och gör för mycket. Men försök att hitta en balans mellan det aktiva och passiva, så att inte det passiva tar överhanden. Ofta reglerar det sig självt, att man tar naturliga vilopauser och vilodagar när man är aktiv, men många kan behöva tänka på att prioritera.
– Reflektera kring det du vill göra och prioritera vad som är viktigast, på riktigt, för just dig och er – inte vad andra förväntar sig. Maximera inte sommaren så att det blir mer tidsbrist än vad det varit i vardagen. Gör härliga saker som du mår bra av, säger Jonas Hjalmar Blom.
Senaste från MåBra
Foto: Shutterstock/TT, Martin Stenmark