Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Varför slår mitt hjärta konstigt ibland?

13 aug, 2024
En kvinna som håller handen på hjärtat.
Foto: TT
”Fanny” är orolig för sitt hjärta, hon upplever att hennes hjärta hoppar över slag. Vad kan det bero på? Är det farligt? Läkaren Christina Lundell reder ut.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så mycket järn behöver du för att kroppen ska må braBrand logo
Så mycket järn behöver du för att kroppen ska må bra

Fråga: Jag upplever ofta att mitt hjärta hoppar över slag, i alla fall ett par gånger om dagen. Då känns det som att hjärtat stannar för en sekund och sedan slår extra hårt efteråt. Det är väldigt läskigt när det händer.

För ett tag sedan så höll det på så nästan hela dagen. Det var så obehagligt att jag tänkte att ”om det inte gått över tills jag slutar jobbet så åker jag till akuten”. Men det hann sluta innan. Sedan har det bara förekommit sporadiskt igen.

Jag har via sökningar på internet förstått att detta oftast är ofarligt, men kan det vara farligt? Och kan man göra något åt det? Vad kan den där dagen med extra många konstiga hjärtslag ha berott på, borde jag söka mig till vårdcentralen? Jag är frisk och pigg i övrigt, 35 år gammal.

Annons

/Fanny

Läkaren Christina Lundell svarar: "Väl spenderad avgift"

Hjärtan kan ibland slå lite hårdare och byta takt. Det man upplever som en paus kan ofta inträffa efter ett lite för tidigt utlöst slag, kroppen svarar då med ett litet pådrag därefter som kan ge hjärtklappning.

Är man stressad, inte har druckit som man brukar eller bälgat kaffe utöver normal ranson kan hjärtat protestera. Har man ångest kan det säga ifrån på skarpen. Vårt nervsystem är mäktigt och effektivt. En del mediciner kan få hjärtat att spritta extra.

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Grundregeln är: Om du får problem med ditt hjärta när du anstränger dig ska du alltid söka vård direkt. Om du blir oförklarligt andfådd, yrslig eller får smärta i bröstet ska du också ta det på allvar genast.

När man som du är i 35-årsåldern är det för det mesta inget fel på hjärtat. Oftast får man reda på att allt är som det ska efter att någon tagit ett alldeles perfekt EKG, ett finfint blodtryck och det visat sig att de där extra hårda hjärtslagen beror på övergående oro, en oförmåga att varva ner eller några alldeles välvilliga, förmaksutlösta extraslag.

Annons

Hur det förhåller sig tycker jag ändå att man ska ta reda på. Ingen kommer tycka att du är löjlig för att du söker med obehag i hjärtat och det är en väl spenderad patientavgift. För någon gång nu och då dyker det upp en rytm som inte går i takt, en hjärtmuskel som vuxit sig för tjock eller något annat som behöver åtgärdas. När nu detta är sagt kan tilläggas att många har enstaka extraslag från förmaket.

Det är i sig varken farligt eller sjukt. Om hjärtklappningen ger obehag är träning ett sätt att minska extraslagen. Att ge sig själv regelbunden återhämtning kan också vara värt att prova.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons