Nikki delar sin sparresa: "Pengar skapar en stor skam hos många"
– Att spara behöver inte vara så krångligt – det handlar bara om att börja, säger hon.
"Lekpengar" och "pengadejter" är numera en del av Nikki Johansson och maken Roberts vardag. Paret har gjort det till en sport att handla mat så billigt som möjligt – och när Nikki nyligen ringde försäkringsbolaget fick hon ner bilförsäkringen med 700 kronor per år. När paret ska gå från minus till miljonen gäller det att se över alla utgifter.
Nåväl, även om Nikki valt att döpa Instragramkontot till @minustillmiljonen är sparmålet inte riktigt så högt.
– Miljonen symboliserar ekonomisk frihet för oss. Det handlar inte om att komma upp i en viss summa, utan mer om känslan av att vi styr vår egen ekonomi, att vi gör saker medvetet och långsiktigt. Det ska in pengar på kontot, men hur mycket det landar i får vi se, säger Nikki Johansson.
Lätt att hamna i jämförelseträsket
Hon beskriver sig varken som någon ekonom, börshaj eller sparguru utan som en "helt vanlig snart 40-åring som försöker styra upp sin ekonomi". Att hennes tips uppskattas – och att intresset för sparande och ekonomi är stort ute i stugorna – blev tydligt för henne när följarna började strömma in till hennes Instagramkonto. Efter bara en månad är det över 5 000 personer som följer familjens sparresa.
– Det bara exploderade efter några videor som jag la upp. Men jag känner mig trygg med att dela vår resa, det är roligt att inspirera och det tipsas, stöttas och peppas i kommentarerna, säger hon.
För många är pengar och privatekonomi tabu, menar Nikki. Vi pratar inte gärna om hur vi har det ekonomiskt och det är lätt att hamna i jämförelseträsket.
– Det är synd. Pengar skapar en stor skam hos många. Kanske känner man att man inte har allt klart för sig när man ser grannar, kompisar eller någon på sociala medier som spenderar, åker på resor och så vidare. Det är lätt att känna "alla andra kan, vad är det för fel på mig?". Men vi vet ju egentligen inte ett skit om andras ekonomiska förutsättningar.
Nikki Johansson
Ålder: Snart 40 år.
Bor: Tenhult söder om Jönköping.
Familj: Maken Robert och barnen Bob 11, Moa, 4, och Ava, 3 år.
Gör: Sjuksköterska i grunden och arbetar i dag som anhörigkonsulent. Driver Instagram-kontot @minustillmiljonen.
Oro för oförutsedda utgifter
Det är bara några månader sedan som Nikki och Robert bestämde sig för att ta tag i sin ekonomi. De hade alltid levt månad för månad utan någon direkt tanke på framtiden. De har aldrig haft några skulder – men inte heller någon buffert – och har levt med en ständig oro för det oförutsedda.
– Vi har haft rejäl ekonomisk ångest. Vi vågade knappt titta på vår ekonomi. Det har alltid varit väldigt mycket månad kvar när pengarna har tagit slut på kontot. Vi ville få ner den stressen men också vara goda förebilder åt våra barn. Vi vill att de växer upp med en sund relation till pengar och att de har verktyg för att leva det liv som de vill leva, säger Nikki.
Hon beskriver det som att hon "lätt nördar in på saker" och satte igång med att researcha. Hon sökte information på nätet, pratade med personer runt omkring sig, började följa Instagramkonton, lyssnade på poddar och tittade på YouTube-klipp om sparande.
– Var nyfiken, sök runt och våga prata pengar. Det tar skammen ur det. Äg din situation – att sticka huvudet i sanden kommer bara ge mer ångest. Kom ihåg att du aldrig är ensam.
Sparade 2 600 kronor på mat
Paret satte sig ner för att se över sina inkomster och fasta och rörliga avgifter. Nikki beskriver det som en "ögonöppnare". De la upp en sparplan, började knåpa på en budgetmall och satte upp sparkonton med olika ändamål. Med kunskapen kom både lusten att spara och intresset för hushållsekonomi.
– Nu är det jätteroligt att spara! Den där budgetmallen har nästan växt ur mig, det är siffror överallt. Vi ser att det tickar på på kontot och det är ju verkligen en dopamindusch!
Mycket av familjens pengar har gått till mat, spontanköp och restaurangbesök, berättar hon.
– Vad gäller maten har vi kapat mycket pengar utan att vi känner att vi har dragit ner på sättet vi vill äta. En gamechanger har varit att utgå från det vi har hemma, i stället för något recept eller vad vi är sugna på. Vi veckohandlar och har en matbudget som vi förhåller oss till – och gärna utmanar. I juni kunde vi lägga 2 600 kronor från matbudgeten till spar.
Nikki Johanssons spartips
Se över inkomst och kostnader
Sätt dig ner och kolla igenom: Hur mycket pengar kommer in och hur mycket går ut – och vad går de till? Titta på siffrorna svart på vitt. Vilka är dina fasta och rörliga kostnader? Vad kan du själv påverka och hur mycket av det du har kvar varje månad vill du kunna spara?
Sätt upp en budget
Sätt upp en budget och skapa en budgetmall. Den ska vara enkel och visa inkomster och utgifter så att det blir tydligt vad varje krona ska gå till.
Sök information
Var nyfiken, sök information och prata med personer runt omkring dig om hur de gör för att spara.
Automatisera sparandet
Automatisera sparandet när lönen kommer. Se till att pensionssparet, eller vad du nu vill spara till, automatiskt dras från ditt lönekonto.
Se över dina avtal
Man kan spara in på mycket! Var inte rädd för att ringa ditt försäkringsbolag och fråga vad de kan göra i pris.
– Jag ställde just den frågan och fem minuter senare hade vår bilförsäkring sänkts med 700 kronor per år. Tips är att ringa inför att avtalen ska förnyas, då har man störst chans att påverka. Men det går också att ringa lite när som, säger Nikki.
Utgå från vad du har hemma
Spara in på mat och handling genom att utgå från vad du har hemma, i stället för vad du är sugen på.
Ha ett tydligt mål
Det känns inte motiverande att bara lägga pengar på hög. Ha ett tydligt sparmål!
Många olika sparkonton
Paret har ett gemensamt räkningskonto där lönerna hamnar. Därifrån dras alla fasta kostnader som barnspar och pensionsspar. Övriga pengar portioneras ut på olika sparkonton, till exempel "buffert", "mat", "bil", "presenter", "semester", "barn" och "hem".
– Vi vet ju att fordonsskatten kommer en gång om året och i stället för att vi ska få en smäll när den kommer i januari, så sätter vi över lite pengar till bilkontot varje månad. Likaså lägger vi in pengar för den årliga servicen. På så sätt minskar vi risken för oförutsedda utgifter.
Nikki och Robert har också varsin "lekpeng" på 5 000 kronor per månad som de får göra vad de vill med – handla upp eller spara.
– Vi kommer förmodligen sänka den framåt för att lägga mer pengar på annat, men det kändes viktigt att inte börja vår sparresa med känslan av att vi snålar in på allt.
Pengadejten är en mysig stund
De har också "pengadejt" en gång i månaden, där de går igenom sina sparmål och tittar på utfallet månad för månad.
– Så osexigt! skattar hon.
– Men det är lite där som våra drömmar göds och föds. Jag tycker det har fört oss närmare också, att vi har teamat upp i det här och gör det tillsammans. Pengadejterna behöver inte vara någon långbänkare, men de har verkligen blivit en mysig stund när ungarna är i säng.
De vill göra sparandet så enkelt som möjligt och har inget intresse av att ha koll på och handla med aktier, berättar hon.
– När man söker information och följer personer som har koll på ekonomi kan det känns lite överväldigande. Jag har också känt att sparande är komplicerat och inget för mig – men det behöver verkligen inte vara så krångligt. Det är bara att börja. Man kan börja hur smått som helst. Mathilda Vernersson som har Instagramkontot @overtillannat är en stor inspiration på vår resa.
Det stora sparmålet för Nikki och hennes familj är ett hus. I dag hyr de ett men drömmen är att kunna köpa eller bygga ett eget.
– Målet är att kunna göra det om fem–tio år. Jag hoppas att vi får ihop till en insats och lite till, för jag är inte så sugen på att fullbelåna mig. Det är vårt stora mål. Jag tror det är superviktigt att ha ett tydligt mål.
LÄS OCKSÅ: Gå inte i kvinnofällan – ta makten över din ekonomi
Foto: privat