Minska stressen – 3 tips som hjälper dig varva ner
Vi har alla varit där. När kraven från olika håll kryper in under huden och vi känner oss alltmer trängda. Oavsett om det gäller en allt svårare ekonomi, klimatångest, förändringar på jobbet (igen) – eller en skrikande tvååring som ligger ner på golvet i mataffären för tredje gången så känner vi av den, stressen.
I grunden är stressen en livsviktig och helt normal reaktion på krav i vår omgivning. Samtidigt känns den inte sådär hjälpsam och livsviktig när vi jobbar över för tredje gången samma vecka, medan det dåliga samvetet för allt annat vi skulle velat hinna med i livet seglar upp, och hjärnan påminner om att det är ändå ingen idé eftersom klimathotet är ett faktum.
Lär dig känna igen stressen
Vi kan börja med att känna igen stressen. Här är några vanliga tecken, är det något du känt igen dig i senaste veckan?
Kroppen:
Spänningar
Förhöjd puls
Svårt att ta djupa andetag
Spända käkar
Minskad sömn och aptit
Tankar:
Oroliga tankar
Ständiga kom ihåg-listor
”Jag borde…”-tankar
”Jag måste…”-tankar
Planerande tankar
Känslor:
Ilska
Rädsla
Skam
Skuld
Ångest
Så vad kan vi då göra för att hantera stressen innan den blir för hög?
Tyvärr finns det ett riktigt moment 22 med stress. Vi märker oftast inte när den smyger sig på eftersom stress stänger av en del av kroppens signaler och vi får ett ökat fokus utåt, på omvärlden och behoven som finns där, istället för våra egna inre behov.
Därför får du här tre tips på hur du lättare kan höra dina behov och ta hand om dig själv när tillvaron känns uppvarvad och otrygg. Bara när du läser detta, går det att känna in kroppen och se om du kan släppa på någon spänning som inte behövs för att kunna sitta som du gör medan du läser? I många fall är vi mer spända än vad vi behöver vara, men det är när vi blir medvetna om det som vi kan förändra det.
Det här är Katarina Blom
Psykologen Katarina Blom, 39, har gjort lycka och mänskligt välbefinnande till sin hjärtefråga. Hon är bland annat författare till boken Tillsammanseffekten – hur relationer stärker vår lycka, hälsa och motståndskraft samt medförfattare till "Lycka på fullt allvar – en introduktion till positiv psykologi."
Katarina är en av Sveriges mest bokade föreläsare och har även gjort internationell succé med TEDx-föreläsningen "You don’t find happiness, you create it!" Hon har föreläst på Harvard och medverkar flitigt i poddar, tv och intervjuer.
Lyssna till kroppen
En stressig dag är det inte konstigt om vi missar att både dricka vatten, äta mat och ta pauser (och sen är irriterade och fräser på vår partner!). Men det är inte hjälpsamt! Fortsätter vi på samma vis över tid slutar vi höra det kroppen berättar att den behöver för att må bra. Hur ska vi ens märka att vi är stressade om vi inte längre hör det kroppen signalerar?
Därför är det så värdefullt att öva på att lyssna och tolka kroppens signaler. Exempelvis kan vi öva på att fråga oss själva om vi behöver något att äta, sömn, beröring, röra på oss eller lugnare aktiviteter.
Vilka fysiska behov har du just nu, som inte är kopplade till att checka av saker på en lista eller att vara effektiv, utan snarare handlar om vad kroppen längtar efter?
Självomhändertagande beteenden
När vi är stressade har vi lätt för att pressa på oss själva i syfte att möta omgivningens krav och behov. Att i det läget göra något snällt för sig själv där fokus istället är på ens egna behov kan vara en riktig rebellhandling! För ofta vet vi vad vi längtar efter (i annat fall så kan du öva på ”Lyssna på kroppen”), problemet är oftare att vi ständigt skjuter upp vårt självomhändertagande.
”Sen när det är lugnare så ska jag börja träna.”
”Sen när barnen är lite äldre så ska jag börja med min hobby.”
”Sen när denna intensiva fas på jobbet är förbi så ska jag prioritera sömnen.”
Fundera över:
- Vad är dina anledningar till att du inte kan ta hand om dig själv redan nu?
- Vilka självomhändertagande beteenden är det som du skjuter upp?
- Formulera en handling som du kan göra idag där du tar hand om dig och dina behov på ett varmt och omhändertagande vis.
12 månader – 12 teman
1 Självinsikt och värderingar
2 Bli vän med din sorg
3 Självkänsla
4 Vänskapsrelationer
5 Stress
6 Kärleksrelationer
7 Livsdrömmar
8 Perfektionism
9 Medveten närvaro
10 Sårbarhetens kraft
11 Hantera ångest och oro
12 Lycka!
Tillämpad avslappning
Ett annat sätt att bryta stress kan vara att hjälpa kroppen hitta in i ett mer avslappnat läge.
Här är det faktiskt inte så enkelt som att bara påminna sig om att ”slappna av”. Speciellt om vi varit uppvarvade en längre period kan det kännas direkt obehagligt att pausa och försöka slappna av.
Då kan den väl beforskade metoden ”tillämpad avslappning” vara hjälpsam. Den går ut på att du spänner en kroppsdel i taget i cirka fem sekunder för att sedan slappna av i kroppsdelen dubbelt så länge. Att gå från halvspänd till avslappnad kan vara betydligt svårare än att gå från halvspänd till helspänd, och sedan till helt avslappnad.
Här är en checklista för olika kroppsdelar; prova att spänna en i taget i fem sekunder och sedan slappna av dubbelt så länge. Vad lägger du märke till när du gjort hela övningen?
- Tårna
- Vaderna
- Låren
- Skinkor och bäckenbotten
- Mage
- Skulderblad
- Axlar
- Armar
- Händer
- Ansikte
Foto: TT/Caroline Andersson Renaud