Gör inte det här – 5 vanliga fällor som förstör din ledighet
Efter en arbetsam termin är det lätt att antingen tänka ”hurra, nu ska jag äntligen få göra ingenting” eller tvärtom att ”nu ska jag hinna med allt det där jag velat göra under året”. Men enligt psykologen är inget av det egentligen särskilt fördelaktigt – i alla fall inte för sig självt.
– Inom semesterforskningen skiljer man på en aktiv och passiv ledighet. En mer aktiv semester är kopplat till högre välbefinnande, både under och efter ledigheten, än en passiv semester. Det handlar om att vara socialt aktiv med familj, vänner och bekanta, att vara kreativt aktiv och skapa något eller att vara fysiskt aktiv med rörelse i vardagen, säger Jonas Hjalmar Blom, psykolog och doktorand i psykologi som skrivit boken ”Du hinner! Ta makten över din tid” (Bazar förlag).
1. Att bara slappa bidrar inte till välmående
Det kan tänkas helt naturligt att bara vilja slappa det första man gör under ledigheten, och det är såklart okej. Men enligt Jonas Hjalmar Blom kan det vara gynnsamt att inte låta hela semestern se ut så.
– Ett extremt exempel: Om du tänker att hela semestern ska gå ut på att sova till klockan 12 på dagen, mikra en färdig paj till middag och titta på tv hela kvällarna så kommer det inte vara särskilt välgörande. Försök få in sådant som både kropp och själ mår bra av. Det ska inte vara någonting prestationsinriktat eller krävande utan saker som bara är härliga att göra, säger han.
Kanske ta en långpromenad i naturen, skapa ett sandslott på stranden eller ljumma sensommarkvällar i trädgården med vänner? En aktiv semester behöver inte betyda att du ska ut och vandra eller cykla flera mil – om det inte är sådant du älskar att göra.
– Man kan såklart varva aktiva dagar med mer passiva. Ofta regleras det lite automatiskt i energinivån. Du kommer att ta vilopauser eller vilodagar om du varit aktiv. Man ska inte bli utmattad av aktiviteterna, de ska vara roliga och sköna. Huvudsaken för välmåendet är att det passiva inte tar överhanden.
2. När sommaren blir mer stressig än vardagen
Men hur kan man tänka kring balansen mellan det passiva och det aktiva? För många är vi ju som även längtar efter att hinna med allt som en sommar kan innebära och trycka in allt man inte hunnit med under året, på några veckor.
– Många faller i den fällan. ”Jamen nu har vi de här fyra veckorna på sommaren. Då måste allt hända. Vi ska göra en utlandssemester, ta hand om sommarhuset, vara med de här kompisarna och barnen ska få åka på läger.” Man ska hinna med allt på samma gång. Det blir ju inte bra, för någon, säger Jonas Hjalmar Blom.
Nästan allt som handlar om tid är en prioriteringsfråga, påminner han. Det handlar alltså om att välja och välja bort.
– När allt kommer omkring kan man inte göra allt. Då måste man kapa det som känns minst viktigt. Det kan vara väldigt jobbigt att erkänna för sig själv att man inte har tid för något, att välja bort. Men det behöver man göra för att må bra. Försök att inte maximera sommaren så att det blir mer tidsbrist då än vad det varit i vardagen.
3. Du tar med dig jobbet på semestern
För att verkligen koppla av behöver vi släppa jobbet när vi är lediga, enligt forskningen i alla fall. Med dagens teknik kan det inom vissa yrken vara extra svårt. I så fall kan man prova att ta bort möjligheten att jobba när man är ledig. Lämna datorn på kontoret, ha inte jobbmejlen i den privata telefonen och så vidare, tipsar Jonas Hjalmar Blom.
– I dag är det svårare att avgränsa. Underlätta därför för dig själv att koppla bort från jobbet. Vår känsla av ansvar förvillar oss lätt, speciellt med teknik som möjliggör jobb överallt. Vi vill vara duktiga, proffsiga och åstadkomma mycket på våra jobb. Men för att orka behöver man sätta skarpa gränser mellan jobb och fritid. Framför allt under semestern, säger han.
Han rekommenderar således också att släppa alla arbetsrelaterade tankar som börjar med ”Jag ska bara …” Det vet de flesta med sig egentligen, för en liten grej att kolla blir mer ofta än sällan bara en större och större grej.
– Min erfarenhet är att man lätt lurar sig själv. ”Jag ska bara kolla ett litet mejl och rensa mejlkorgen lite”, och sen så sitter man där i flera timmar och jobbar. Då blir det också svårare att inte gå runt och tänka på jobbet. När ingen säger åt en när man är färdig så behöver man sätta tydliga gränser själv. Det mår man bra av, att hitta en balans.
4. Att inte varva ner ordentligt
Att gå på högvarv och ha en stressad sinnesstämning gör det svårare att få ut återhämtning under semestern. Försök i den mån det går att i alla fall släppa tankarna på jobbet, ta några dagar som de kommer och göra saker du tycker om att göra.
Jonas Hjalmar Blom tipsar även om att en gradvis övergång från jobb till ledighet och sedan till jobb igen kan vara gynnsamt ifall det är möjligt i det yrke man har.
– Man kanske kan fokusera på mindre krävande uppgifter, ta längre luncher eller gå hem tidigare under sista veckan på jobbet? Så att man slipper jobba ända in i kaklet så att säga. Är man uppvarvad när man äntrar semestern naggar man på sin egen lediga tid med att varva ner i stället för att kunna njuta. Om möjligt tycker jag att man borde ge sig själv en lugnare sista och första arbetsvecka i present efter en arbetsam termin, säger han.
Man kan också bidra till en ytterligare känsla av nystart efter semestern genom att framföra eventuella nya tankar kring jobbet man fått under ledigheten.
– Låt inte bara insikterna stanna som en tanke utan omsätt dem i handling. Ta ett samtal med chefen. ”Nu under semestern kom jag att tänka på att jag tycker att det är viktigt att låta människor mötas så jag skulle vilja göra mer av det här i mitt jobb”. Ibland stöter man på motstånd, men ofta får man ändå medhåll. Det kan innebära en liten nystart.
Senaste från MåBra
5. Vi vill att tiden går så långsamt som möjligt
”Tiden går fort när man har roligt” är ett gammalt talesätt som stämmer för de flesta. Samtidigt är det faktiskt så att minnena vi får av att ha gjort någonting roligt upplevs som längre än de från när vi gjort något tråkigt.
Jonas Hjalmar Blom ger ett exempel: Om du bara sitter på en stubbe i skogen hela sommaren kommer tiden att upplevas som att den går väldigt långsamt. Men när du minns tillbaka på din sommar kommer du bara minnas den där stubben och granarna du tittade på som om allt skedde under en dag.
– Fyller du i stället sommaren med en variation av händelser, du kanske är på olika platser och träffar olika människor, utan att det för den sakens skull blir en börda eller stress, så kommer det kännas som att sommaren var händelserik och den kommer att ta upp mer plats i minnet. Då kommer det upplevas som att den varade längre än när du satt på stubben, säger han.
Foto: Shutterstock/TT, Martin Stenmark