Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Så ojämställda är vi på jobbet: "Omöjlig situation för oss kvinnor"

27 nov, 2024
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Sammanbiten kvinna står framför fyra män på jobbet
Våra prestationer underskattas, vi gör mer osynligt arbete och ses som otrevliga när vi tar för oss. En ojämställd arbetsplats skapar stora problem – och i många fall ohälsa – för oss kvinnor. Och än är det 200 år kvar tills vi når en jämställd värld.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i SverigeBrand logo
23 viktiga politiska händelser för jämställdheten i Sverige

Lönegapet mellan män och kvinnor är nästan tio procent och kvinnor jobbar gratis efter klockan 16.12 om dagarna. Vi utför mer osynligt arbete på jobbet – samtidigt som vi får kämpa hårdare för att klättra på karriärstegen. När vi sedan kommer hem från jobbet går vår stressnivå inte ner på samma sätt som den tenderar att göra för män.

– Bristande jämställdhet påverkar kvinnors hälsa och liv i många aspekter. Det påverkar bland annat våra möjligheter att avancera och må bra på jobbet, säger Sandra Lindström, legitimerad psykolog och jämställdhetsexpert som driver Instagramkontot Jämställd vardag och är aktuell med boken Arbeta jämställt.

Annons

200 år till en jämställd värld

Enligt en rapport från World Economic Forum har vi minst 200 år kvar till en jämställd värld. Det tycker Sandra – och säkert flera av oss andra – är på tok för länge.

– Många har en väldigt positiv association till ordet jämställdhet och tycker att det är ett vackert ord, liksom fred, demokrati och välfärd. Men det är mycket svårare att omsätta jämställdhetsarbetet i praktiken, till vardagliga handlingar och beteenden.

Det finns ingen sektor som inte behöver jobba aktivt med jämställdhetsfrågor, anser Sandra.

– Vi jobbar på en könssegregerad arbetsmarknad och kvinnodominerade yrken har sämre arbetsvillkor. Det finns flera hinder som vi måste ta oss över för att nå en jämställd arbetsplats. Det finns normer och kognitiva bias som gör att vi har väldigt olika måttstockar för kvinnor och män på våra arbetsplatser.

LÄS OCKSÅ: Psykologisk trygghet på jobbet: Ett behov som ökar kraftigt

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Omöjligt att vara kompetent och omtyckt

Ett dilemma som kvinnor har på arbetsplatsen är att det är svårt att vara framgångsrik OCH omtyckt. Om du är väldigt kompetent kommer fler att tycka att du inte är tillräckligt trevlig. Och om du är väldigt trevlig kommer det att tolkas som att du är mindre kompetent, förklarar Sandra Lindström.

Annons

– För oss kvinnor blir detta en omöjlig situation och det landar ganska mycket på enskilda kvinnors axlar att hantera. Jag vill verkligen trycka på att det är ett gemensamt problem, som måste kartläggas och lyftas upp en nivå på våra arbetsplatser. Om du tänker att du som enskild individ – som kvinna – ska lösa detta så landar du i ett nästan omöjligt dilemma där du ska försvara både din kompetens och trevlighet.

Porträtt av Sandra Lindström på gatan
Sandra Lindström är psykolog och driver Instagramkontot @jamstalldvardag.

Osynligt arbete på jobbet

Kaffet ska sättas på, avskedspresenten till kollegan ska inhandlas och snittarna till fredags-aw:n fixas. Vem fixar detta på din arbetsplats? Med högsta sannolikhet är det en kvinna. Osynligt arbete måste synliggöras och lyftas, menar Sandra.

Annons

– Det är cirka 50 procent större sannolikhet att en kvinna erbjuder sig att göra osynligt arbete på jobbet. Det är också mycket vanligare att kvinnor blir tillfrågade av chefer att göra den typen av uppgifter. Därför ska man aldrig fråga om frivilliga, för det är alltid samma personer som räcker upp handen – och den personen är ofta en kvinna. Lista i stället upp det som måste göras, sätt upp ett schema och se till att det rullar mellan alla medarbetare.

Omgivningen är också mindre förlåtande mot kvinnor som inte erbjuder sig att göra den här typen av trivselskapande sysslor, berättar Sandra.

– Män tillåts vara slarviga, otillgängliga och inte bidra med den typen av sysslor i högre utsträckning.

Både män och kvinnor tenderar också att överskatta mäns prestationer och underskatta kvinnors. Män ska vara ambitiösa och ta för sig i yrkeslivet – då ses de som experter med gott självförtroende – medan kvinnor som gör samma sak tolkas som aggressiva eller tjatiga.

Annons

LÄS OCKSÅ: Därför är kvinnor fortfarande förlorare i vården

Högre lönsamhet i jämställda företag

En jämställd arbetsplats leder till många vinster, berättar Sandra Lindström. Forskning visar att fler kvinnor i ledande positioner ger positiva effekter för hela organisationen. Lönsamheten blir högre och det blir lättare för företaget att attrahera och behålla kompetent personal.

– Man vet också att en bra mix, inte bara utifrån kön utan även gällande ålder, bakgrund och intressen, ger bättre trivsel, ökad kreativitet och gör det lättare att nå olika målgrupper. Att arbeta jämställt är en nyckelfaktor för att kunna skapa social hållbarhet. Och det är ju så viktigt om vi tittar på dagens sjukskrivningstal där åttio procent som är sjukskrivna för utmattning är kvinnor. Det är ett samhällsdilemma som verkligen påverkar kvinnors liv och hälsa extremt negativt.

Annons

Sandras tips för en mer jämställd arbetsplats

  • Bli medveten om hur du förhåller dig till stereotyper – de snabba slutsatserna vi drar utifrån kön – och att du själv omfattas av dem.
  • Den förändringsprocess som ett jämställdhetsarbete innebär kan kännas riskabel, jobbig, snårig och svår. Det är då viktigt att ledningen på arbetsplatsen pekar ut riktningen och visar på vinsterna. En jämställd arbetsplats skapar social hållbarhet men också affärsnytta.
  • Ojämställdhet på arbetsplatsen är ett gemensamt problem. Det är inte upp till den enskilda kvinnan att försöka lösa dilemman som uppstår till följd av ojämställdhet.
  • Kartlägg och synliggör problem kring jämställdhet på arbetsplatsen. Vad kan ni göra den här veckan? Vad kan ni göra redan i dag? Ha veckovisa – kanske till och med dagliga – avstämningar kring hur det är på jobbet just nu.
  • Sätt upp tydliga mål om hur ni ska tackla problemen. Dela upp större mål i konkreta, mer lättuppnåeliga delmål. Följ upp dessa ofta. Har ni fallit i någon fälla igen?

Foto: TT/Shutterstock, Philip Laurell

Annons