7 vanliga orsaker till yrsel – då ska du söka vård
Upp till tre procent av alla som söker vård i Sverige gör det på grund av yrsel. Den vanligaste orsaken är kristallsjuka, godartad lägesyrsel, som oftare förekommer hos kvinnor än män. Det är vanligast att drabbas efter klimakteriet och risken att insjukna ökar med stigande ålder.
Vid kristallsjuka debuterar yrseln ofta på morgonen vid uppvaknandet, när personen vänder på sig i sängen. Sjukdomen går för det mesta över av sig självt, men med rätt behandling kan besvären klinga av betydligt snabbare.
– Min uppfattning är att kristallsjuka alltid ska behandlas. Behandlingen mot kristallsjuka kallas repositionering och går ut på att du vrider och lutar huvudet på olika sätt så att kalkkristallerna i örat, som hamnat fel i båggången, faller tillbaka på plats, säger Ellen Lindell, yrselforskare och överläkare vid öron-näsa-halskliniken på Södra Älvsborgs sjukhus.
Lokalisera var felet sitter för effektiva övningar
Våra öron har tre båggångar vardera och det gäller att ta reda på vilket öra och vilken båggång som är drabbad för att veta vilken övning som är mest effektiv för tillståndet.
– Men oavsett vilken övning du gör så förvärrar det inte tillståndet. Kristallsjuka är heller inte farligt – bara väldigt obehagligt för den som drabbas.
För att övningarna ska kunna göras korrekt behöver man klara av att böja nacken bakåt. För den som inte kan det finns annan hjälp att få.
Kristallsjuka: Övningen Semonts manöver
Övningarna vid kristallsjuka ska göras så hastigt att man framkallar yrselsymtomen. Man ökar hastigheten i rörelserna successivt och tränar tills man inte längre kan framkalla någon yrsel.
Här är ett exempel på en övning som kallas Semonts manöver. Den kan göras 2–3 gånger per dag och upprepas tre gånger. Blir man yr åt både höger och vänster, tränar man tre gånger åt varje sida.
- Sitt på sängkanten. Vrid huvudet åt motsatt håll än den sida där du brukar bli yr, se bilden.
- Lägg dig hastigt ner på den sidan där du brukar bli yr, med huvudet lite bakåtvinklat och näsan pekande snett uppåt. Ligg kvar tills yrseln har gått över, gärna lite till.
- Gå sedan snabbt över till andra sidan, näsan pekar nu nedåt. Ligg kvar i cirka 2 minuter.
Källa: 1177 och tiohundra.se (Norrtälje sjukhus).
Kosttillskott med D-vitamin vid återkommande kristallsjuka
I en så kallad biaxiell behandlingsstol kan rörelserna genomföras åt den drabbade som sitter fastspänd i stolen. Personen kan lutas åt sidorna, bakåt och rent av sitta upp och ner – och på så sätt få kalkkristallerna att återvända till sin plats. Behandlingsstolen finns i Göteborg, Malmö, Stockholm och Uppsala, och den som har behov kan få remiss för behandling i stolen.
– Det finns fall där kristallsjukan återkommer om och om igen. Varför vet man inte, och det finns heller inga vetenskapliga bevis för hur sjukdomen kan förebyggas. Det pratas om att D-vitamin kan fungera och jag tycker att det kan vara värt att prova ett tillskott även om det inte finns vetenskaplig evidens för att det fungerar, säger Ellen Lindell.
Trauma eller upprepade återfall i kristallsjuka kan ge funktionell yrsel
Det finns också yrsel som inte beror på något fysiskt fel i balansorganen i öronen. Till exempel finns ett tillstånd som kallas funktionell yrsel, eller PPPY (persisterande postural perceptuell yrsel). Ofta utlöses det av ett trauma, men kan också uppstå efter upprepade återfall i kristallsjuka.
– Den som lider av tillståndet vågar inte lita på sin balans, är rädd för att ramla och börjar undvika situationer där man tror att det skulle kunna hända. Patienten fastnar i ett mönster av oro för att drabbas av yrsel. I dessa fall består behandlingen i första hand av att förklara mekanismen bakom balanssystemet. Vissa blir hjälpta av antidepressiv medicin i låga doser.
Några vanliga orsaker till yrsel
- Kristallsjuka, godartad lägesyrsel.
- Funktionell yrsel, PPPY (persisterande postural perceptuell yrsel).
- Naturliga åldersförändringar.
- Virus på balansnerven.
- Migränrelaterad yrsel.
- Ménières sjukdom.
- Variationer i blodtrycket.

Viktigt att utesluta allvarliga diagnoser som stroke
Det finns många olika orsaker till yrsel, och med åldern kan man drabbas på grund av helt naturliga förändringar i samband med åldrandet. Vissa sjukdomstillstånd och mediciner kan också ha yrsel som symtom eller biverkan.
– Det är viktigt att bli omhändertagen när man drabbas av yrsel. Det är sällan farligt men väldigt skrämmande och obehagligt. I det akuta skedet görs undersökningar för att utesluta allvarliga diagnoser som stroke eller hjärtpåverkan. Virus på balansnerven och stroke har liknande symtom och vid plötslig yrsel som snabbt försämras och är förenad med illamående är det viktigt att söka vård.
Yrsel vid migrän och Ménières sjukdom kommer i attacker
Migränyrsel är en annan sorts yrsel som drabbar den sjuke i attacker, antingen med eller utan huvudvärk. Det är vanligast hos kvinnor och beror på komplexa störningar i hjärnan och balansorganen.
Även Ménières sjukdom ger yrsel som kommer i attacker.
– Vi vet inte varför man drabbas av Ménières sjukdom, eller vad den beror på, men en ökad mängd vätska och utfyllnad i det inre vätskerummet i innerörat ses. Sjukdomen är kronisk och till viss del ärftlig. Med tiden leder den till nedsatt hörsel och återkommande yrselattacker samt ofta även tinnitus och fyllnadskänsla i det drabbade örat.
Lågt eller svängande blodtryck kan ställa till det
Lågt blodtryck kan leda till yrsel om man reser sig hastigt, men är oftast ofarligt och ställer sällan till några större problem när man är medveten om det och kan ta det försiktigt. I huvudsak är det unga personer som har lågt blodtryck.
– När gamla människor reser sig hastigt och drabbas av yrsel är orsaken i stället att blodtrycket inte riktigt hänger med. Det finns också sjukdomstillstånd som Parkinsons sjukdom, där det ofta är snabba variationer i blodtrycket som kan leda till yrsel. Alla hjärnans sjukdomar för också med sig problem med balans och yrsel.

Ellen Lindell berättar att det pågår mycket spännande forskning när det gäller yrsel och att nya behandlingsmetoder är på ingång.
– I andra länder används till exempel VR för rehabilitering av sjukdomar med yrsel och det är en metod som troligen kommer att användas mer även i Sverige i framtiden.
VR står för virtual reality, "virtuell verklighet". Det är en teknisk uppfinning där användaren med ett par speciella glasögon och hörlurar kan kliva in i en simulerad 3D-miljö, röra sig i den och interagera med den. Lite som ett datorspel, men som upplevs mer verkligt.
Foto: Shutterstock/TT, Privat