Konflikter är oundvikliga i det vardagliga livet - på jobbet, hemma eller med en vän. Något som går att undvika är infekterade konflikter, bara man hanterar dem rätt. Här hittar du artiklar om hur man löser en konflikt på bästa sätt.
"Johanna" kommer inte överens med sina grannar, som bland annat har klippt ner hennes häck. Hon tycker att de beter sig respektlöst och undrar om hon ska ge igen på dem. Relationsexperten Maria Jacqueline Bratt ger råd.
Hur tar man upp det allra känsligaste pratet? Med partnern som alltid går i försvar eller med tonåringen som knappt svarar alls… Kanske är det du som behöver lektioner i ”känslosnack”? Så här blir svåra samtal lättare!
Mamman till denna 30-åriga kvinna har sedan hon blev bedragen av pappan, levt ett ensamt och bittert liv. Något denna dotter fått utstå mycket smällar för. Nu är hon less, och vill säga ifrån. Men gör hon ett misstag med att bryta kontakten? KBT-terapeuten Nathalie Siljerud Joo ger råd.
Hon älskar sin man och vardagen de har ihop. Men, varje gång de får semester tillsammans så börjar bråken. Vår relationsexpert, Nina Ljungberg, ger råd.
Signaturen "Längtande farmor" saknar sina barnbarn fruktansvärt mycket. Hon har inte fått träffa dem sedan barnens föräldrar separerat - en skilsmässa där föräldrarna bråkar. Maria Jacquline Bratt, socionom och familjerättsexpert, ger råd.
En mamma som ständigt klagar och skuldbelägger och en vuxen dotter som känner att hon fått nog. Kbt-terapeuten Nathalie Siljerud Joo ger råd i en känslig fråga.
De bor tillsammans med tre barn i en villa som börjat förfalla -hon tycker inte att maken hjälper till och ta hand om huset . Nu frågar hon Maria Jacqueline Bratt, socionom och familjerättsexpert, om råd.
Hennes relation med sin vuxna dotter är dålig, de bråkar och kommer inte överens. Nu frågar hon Maria Jacqueline Bratt, socionom och familjerättsexpert, om råd.
Hon bor ihop med en man sedan ett år tillbaka men känner att deras samboliv inte alls är bra. Hon skulle vilja bli särbos igen men tycker det känns svårt att be honom flytta. Nu ber hon om råd från Maria Jacqueline Bratt, socionom och familjerättsexpert.
En av de vanligaste orsakerna till gräl är kommunikationssvårigheter. Det leder till starka känslor man inte kan hantera. Men om ni istället för att gå till motangrepp lär er förstå er partners upplevelse, och vågar visa svaghet, kan tillfällen som kunde blivit ett bråk istället föra er samman.
"Jag hatar dig", "dra åt h-e", jag ska döda dig". Det finns ingen hejd när barns och inte minst tonåringars ilska blossar upp. Men hur ska man bemöta glåpord och verbala kränkningar från sitt barn? —Du gör ditt barn en stor otjänst om du inte reagerar, säger barnpsykologen Jenny Klefbom.
Hur förälskade och kompatibla man än är så uppstår bråk och missuppfattningar i relationer. Och nästan alla konflikter bottnar i dessa tre grundläggande faktorer.
Uppdelningen av hushållsarbete kan lätt bli en grogrund för bråk och konflikt. Men det behöver inte bli det. Här är 4 saker par som lyckas bra gör annorlunda.
Hemma ska vi kunna känna oss avslappnade och ja – som hemma. Men det kan vara svårt om man bor med någon som inte alls har samma syn på när det egentligen är stökigt och inte. Här kommer 7 tips för att undvika bråk.
Semester och ledighet, visst låter det underbart? Men att spendera mycket tid tillsammans under samma tak kan leda till konflikter. Så här gör du för att undvika onödiga bråk.
Sprider din partner negativ energi genom att hänga upp sig på saker och gnälla om allt möjligt? Här är några enkla, men kloka råd för att vända situationen på ett konstruktivt sätt.
Ofta inser man inte själv hur förödande vissa ordval kan vara i längden. Här är några mycket vanliga fraser vi häver ur oss utan att tänka på vad de egentligen gör med relationen.
Det är kanske en sak att bråka som små. Men vad gör man om man inte kommer överens med sin vuxna bror eller syster? Ofta innehåller bråken egentligen djupt rotade spår från barndomen men de går att lösa, om båda vill.
Livstycken heter ”hela Sveriges mamma” Anna Wahlgrens senaste, och enligt henne själv sista, bok. I den hoppas hon avsluta öppna trådar och konflikter som legat under åren, en gång för alla. – Somliga kommer läsa den som Fan läser Bibeln, säger hon till SvD.
Att bråka behöver inte nödvändigtvis vara förödande för förhållandet. Det som är avgörande är på vilket sätt man bråkar, och hur man blir sams igen. Men en del bråk tär mer på relationen än andra – som de här.
Du och din partner, eller kanske en nära vän eller familjemedlem har bråkat. Och för att bli vänner igen ska en eller båda säga förlåt. Men ibland kanske just ordet förlåt är lite för snävt?
Vi kan relativt säkert säga att alla syskon bråkar, åtminstone någon gång i livet. Men vilka startar de flesta fighterna, bröderna eller systrarna? Forskare har nu kommit fram till svaret.
Att skrika eller säga nedlåtande kommentarer löser sällan relationsproblem. Här listar experten fem sätt att hantera irritationen, när du eller din partner håller på att ”tappa det”.
Vi väljer inte vår släkt eller familj. Men det finns faktiskt tillfällen då det är dags att välja bort någon som gör dig illa, trots att ni delar DNA. Här är 5 tecken på att du borde bryta kontakten.
Vi har alla olika sätt att försöka lösa konflikter på. Är du förhandlaren, vinnarskallen eller djävulens advokat? Här går vi igenom fem konflikttyper som finns på varje arbetsplats.
Det är inte alltid lätt att hålla kärleken vid liv i en relation. Gräl, brist på närhet och tristess är tre återkommande problem som verkligen kan ta död på en relation. Här är fyra vanliga misstag.
När jul och nyår passerat väljer många par att separera. Statistik från domstolsverket visar att januari hör till de månader som flest väljer att skilja sig. Så hur får man egentligen relationen att överleva julen och alla dess stressmoment? Experten har svaret!
Tycker du det är jobbigt att kritisera de i din omgivning, medan de lastar på med sin kritik mot dig? Eller upplever du att det alltid blir missförstånd när du säger vad du känner? Att ge och ta kritik är svårt, men experterna Sophie Rosén-Hellström och Maria Stenvinkel på Fearless Minds har tagit fram bästa knepen för att göra det lättare.
Det finns oenigheter som är, om inte omöjliga, åtminstone svåra att lösa i parterapi enligt relationsexperten Liria Ortiz. Samtidigt finns åt andra hållet problem som man kanske tror är omöjliga att ta sig igenom, men som faktiskt har god chans att klaras upp.
Sexliv, pengar och barn är bland de vanligaste sakerna att bråka om i en kärleksrelation, enligt sexterapeuten Vanessa Marin. Här listar hon topp 10 pargräl – en lista som skänker stor igenkänning.
Ibland börjar bråk med något litet banalt som eskalerar och blir större och större. Kanske ligger det något annat bakom bråket? Psykologen förklarar vad som händer.
Hur ni bråkar kan vara avgörande för om ni kommer att hålla som par eller inte. Här är fyra saker du i allra möjligaste mån bör undvika – om du vill att ni blir sams igen.
Känner du att en familjemedlem eller släkting lämnar dig med ett obehag i magen varje gång ni setts? Se om tecknen i listan stämmer in, i så fall har du att göra med en giftig person.
Alla i en relation hamnar förr eller senare i bråk då och då. Men löser ni det rätt kan det faktiskt stärka er relation. Följ expertens råd och ta er igenom bråket på bästa sätt!
Du frågar intresserat om dina vuxna barns liv, men dina barn anser att du "lägger dig i". Känner du igen dig? Nu visar en ny undersökning vad föräldrar borde sluta tjata om under julfirandet.
Blev du verkligen arg på den där kvarglömda disken eller finns det något annat som ligger och gror? Här är relationsexperten Charlotte Sanders fyra anledningar till vad vardagsbråken egentligen kan bero på och vad du kan göra för att hindra dem – som du kanske inte hade koll på.
Kärlek kommer med kompromisser – och alla relationer bjuder någon gång på bråk. Men trots det finns det vissa typer av gräl som alla bör undvika. Här är tre exempel.
Känns det som att smekmånaden är över sedan länge? Håll ut! Ny forskning visar att de tuffa bråken i äktenskapet avtar med åren – och i stället byts ut mot humor och acceptans.
Lär dig bråka smartare och mer konstruktivt – och akta dig för att häva ur dig saker du ångrar. Här är de sämsta sakerna att vräka ur sig i stundens hetta.
Bonusfamiljer och skilda meningar kan ge upphov till sorgliga konflikter när en nära anhörig går bort. Och tvisterna kring begravningar blir fler och fler, rapporterar tidningen Dagen. ”Jag skulle säga att i 80 procent av de fallen handlar det om känslor, säger Elisabeth Tollsten, medlare vid Stockholms kyrkogårdsförvaltning i Nyhetsmorgon i TV4.
Tjafs kan göra en galen – ibland så mycket att man vill spela in sin partners idiotiska beteende för att få rätt. Här är anledningen till att det inte är en bra idé och vad man i stället kan göra för att få slut på småbråken.
Att gå runt och vara arg kan skada hälsan på en mängd olika sätt – precis som med stress blir det en påfrestning för kroppen om det pågår för länge. Här är nio exempel på hur din kropp reagerar när du är ilsken.
Många förknippar julen med glädje, ro och tid för familjen – men verkligheten kan se helt annorlunda ut. Bråkar ni i juletider? Här är julens vanligaste bråk och knepen för att lyckas undvika det.
Många drömmar om ett gemensamt hem har krossats på Ikea. Men det finns knep för att undvika bråk i jakten på de rätta platta paketen. "Ikea är mallen för en relationsmässig mardröm", säger psykologprofessorn Ramani Durvasula till The Telegraph.
Kanske har du hört att ni aldrig ska lägga er osams? Det ligger mycket i det – bland annat så blir vi mer stressade av konflikter om vi sovit dåligt, visar en stuide.
Att bråka med sin partner är aldrig lätt. Här får MåBra:s psykolog Anna Bennich Karlstedt frågan av en läsare vars man ignorerar henne när han blir arg.
Ibland när vi är arga på varandra agerar vi på ett överdrivet känslomässigt sätt. Vilket riskerar att trappa upp konflikten. Genom att följa den här konflikthanteringsmodellen blir det lättare att reda ut missförstånd och slippa onödigt bråk.
Med trädgårdssäsongen kommer också det otvungna umgänget med grannen på andra sidan häcken. Men gräsklipparljud och skräpiga gräsmattor kan vara en källa för irritation, enligt Trädgårdsbarometern.
Familjens ekonomi är det vanligaste samtalsämnet när rösterna höjs i hemmet, det visar en nyligen genomförd undersökning gjord av företaget Philips. Samma studie pekar också på att det är kvinnorna som vinner de flesta argumentationer.
Gnälligt på jobbet idag? Kanske inte om du jobbar inom hälso- och sjukvård. Den yrkeskategorin ligger nämligen i botten när 8 000 svenskar listar de bråkigaste branscherna. Här är hela listan!