Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Anna Wahlgrens nya ”vänbok” berör såriga relationen med Felicia Hume

20 sep, 2021 
Felicia Hume och Anna Wahlgren
Livstycken heter ”hela Sveriges mamma” Anna Wahlgrens senaste, och enligt henne själv sista, bok. I den hoppas hon avsluta öppna trådar och konflikter som legat under åren, en gång för alla. – Somliga kommer läsa den som Fan läser Bibeln, säger hon till SvD.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 typer av gräl som är extra skadliga för relationenBrand logo
7 typer av gräl som är extra skadliga för relationen

Författaren och samhällsdebattören Anna Wahlgren, 78, släpper ny bok – en ”vänbok” som hon kallar det. Något som dock inte ska misstas för en försoningsbok.

Genom åren har hon släppt så mycket som 34 böcker i flera genres som romaner, satir, memoarer och kanske de hon är mest uppmärksammad för – barnuppfostran.

Här är turerna vi minns med Anna Wahlgren – en citat ”influencer av stora mått långt innan begreppet var myntat” – sagt av SvD:s skribent Ylva Lagercrantz Spindler.

Detta är Anna Wahlgren – både hatad och älskad

Anna Wahlgren blev enormt uppmärksammad efter att 1983 ha släppt Barnaboken, en tipsbok om föräldraskap som snabbt kom att bli populär. Anna hade inte själv någon utbildning kring barnavård, utan fick sin kunskap genom praktisk erfarenhet av att vara mamma, till så småningom så många som nio barn.

Anna Wahlgren med framlidne kyrkoherden Bo Söderberg, som Anna fick sina tre yngsta barn tillsammans med.
Anna Wahlgren med framlidne kyrkoherden Bo Söderberg, som hon fick sina tre yngsta barn tillsammans med. Längst fram i fotot på fotot är förstfödda Sara Danius. Foto: TT.

Hennes metoder och åsikter stötte stundvis redan då på kritik, men det var inte alls i samma utsträckning som runt 2000-talet när diskussionerna för ämnet flyttade ut på nätet. Det ihop med att hon spred alltmer kontroversiella metoder, vilka flera barnläkare offentligt gick ut och kritiserade.

Annons

I Livstycken – Felicia Fume, sjukdomarna, adoptivsonen

Livet har kantats av skandaler för Anna Wahlgren, kapitel hon nu önskar stänga genom att skriva Livstycken. Hon berättar bland annat om livet i Indien tillsammans med sin adoptivson, hur hon drabbats av sjukdomar som borrelia och malaria i sitt nya hemland, och framför allt relationen med sina döttrar Sara Danius och Felicia Hume, tidigare Feldt.

2012 släppte dottern Felicia boken Felicia försvann i vilken hon beskrev sin barndom med Wahlgren som “ett ihärdigt supande, slagsmål och sexuell gränslöshet”. Något som Anna senare försvarat sig mot genom att släppa boken Sanning eller konsekvens i vilken hon anklagar dottern för lögn.

Det här återkommer hon till i Livstycken, under kapitlet ”Hittepåflickan”, där hon bland annat kallar boken för ”fula boken” och förargar sig över förläggaren Svante Weyler som hon menar ”gjorde sig förmögen på att dra mitt namn i smutsen”.

Annons

Avlidne dottern Sara Danius pryder bokens omslag

I kontrast till anklagelserna mot dottern Felicia är boken full med kärleksfulla hyllningar till hennes förstfödda, Sara Danius, som gick bort i cancer förra året.

Sara Danius hade en gedigen karriär som författare och professor i litteraturvetenskap och avslutade sin karriär som första kvinna att bli vald till ständig sekreterare i Svenska Akademin.

Hon var också drivande i utredningen mot den så kallade kulturprofilen något som tvingade henne att avgå från sin post några år innan hennes bortgång.

"De andra barnen har knappast samma samhällsintresse"

Anna Wahlgren verkar ha varit särskilt stolt över henne, då en bebisbild på bara henne pryder sista bokens omslag. På frågan varför just henne av alla nio barn svarar hon följande till SvD:

– Sara är ju Sara! Människor vördar henne, minns henne, sörjer henne, älskar henne och älskar bilden av henne som bebis! De andra barnen har knappast samma samhällsintresse.

"Ett kärleksfullt tack och adjö"

I klassiskt Wahlgren-manér blottläggs känslor, intriger och händelser filterlöst i boken och människor i hennes närhet kan således vänta sig både ris och ros.

Livstycken är, faktiskt, ett kärleksfullt tack och adjö. Till mina vänner, kända som okända. Sedan kan vissa somliga säkert läsa den som Fan läser Bibeln, men det är inte mitt problem, säger Anna Wahlgren avslutningsvis till SvD.

Annons