7 typer av gräl som är extra skadliga för relationen

par som bråkat
TV: 7 typer av gräl som är extra skadliga för relationen
1:05

Efter reklamen: TV: 7 typer av gräl som är extra skadliga för relationen

(1:05)

Slå på ljud

Alla par bråkar då och då. Vi bråkar om pengar, städning, svärmor och syn på eventuell barnuppfostran. Och ibland mest bara för att man är trött, sur och lite grälsjuk i allmänhet, fast att man från början vet att det man tjafsar om är dumt.

Överlag gäller förstås att försöka få förståelse för varandra, att jämka och skapa tydliga förhållningsramar för att slippa onödiga tjafs. Men så länge man inte har vitt skilda syn på livet eller vägrar att mötas så brukar man kunna gå vidare även efter stora gräl.

Men så finns det några typer av bråk som kan skapa djupare sår än andra. Här är grältyperna som kan bli slutet för relationen om ni inte ser upp.

7 myter om lyckliga äktenskap – som kan förstöra ert förhållande

Ni kritiserar varandras personlighet

Ibland ställs man, oundvikligen, inför situationer som framkallar irritation. Ibland övergår irritationen till generaliseringar och nedvärderande påhopp av din partners personlighet. Det för sällan bråket i en konstruktiv riktning eftersom din partner går i försvarsställning. Du har hört det förr – men försök att förklara situationen från ditt perspektiv istället, det brukar bita djupare eftersom det inte blir så anklagande. Klankande är inte bra för någon av er.

Ni glömmer att se vad den andra gör

Det är lätt hänt att fastna i vad den andra INTE hjälper till med på hemmafronten, vilket kan leda till mycket gnäll. Men glöm inte att se vad din partner faktiskt bidrar med: kanske pepp, energi, planering, koll på ekonomin, tidiga morgnar, renoveringar, matlagning och dylikt. Titta utöver dammsugningen, tvätten och plocket så kanske glädjen och tacksamheten över din partner ökar? Om inte, så är det hög tid att göra något åt det.

Tappar du ofta humöret på din partner? Såhär får du hen att lyssna

Ni litar inte på varandra

Tillit är A och O i en relation. Om den ena inte litar på den andra skapas ständiga slitningar. Är det här ett återkommande problem kan terapi behövas för att den ena parten ska få hjälp med sina tillitssvårigheter. Samtidigt kan den andra få hjälp att förstå varför det är så viktigt att agera på ett visst sätt för att få partnern att känna sig trygg. Kan man inte mötas här kommer många onödiga sår att uppstå.

Ni bråkar om närhet

Sex och intimitet är ett viktigt kitt för förhållandet. Och visst kan det ibland gå långa perioder utan sex – vilket är fine om båda är med på det och man kompenserar upp för det med annan typ av närhet.

Men bråkar man om det betyder det att den ena är missnöjd med situationen och om man inte tillsammans vill prata om det och hitta en konstruktiv lösning är man ute på hal is.

Ingen kan säga förlåt eller erkänna att den har fel

Det här är faktiskt en väsentlig fråga för att läka sår. Samtidigt som man inte ska kunna släta över vad som helst med ett förlåt, så är prestigelöshet väldigt viktigt för att kunna komma varandra nära på riktigt.

Ny forskning: Bröder eller systrar – vilka syskon bråkar egentligen mest?

Bråk om livsstil

Det som du tyckte var så charmigt och attraherande med din partner (som kanske var dina egna motsatser?) när ni blev ihop har nu blivit det som du irriterar dig mest på. Eller har din partner helt enkelt förändras under tiden ni varit ihop, och ni delar inte längre samma syn på vad som är kvalitetstid. För att både få personlig stimulans och tid för varandra måste man kompromissa. Lyckas ni inte med det utan det konstant blir bråk kan det vara värt att fundera på om förhållandet är rätt.

Ni bråkar inte alls

Ja, faktiskt. Att aldrig bråka överhuvudtaget är inte heller bra. För det första är det inte sunt att aldrig pysa ut sina känslor, men det kan också vara ett tecken på att relationen faktiskt inte bygger på särskilt mycket känslor längre. Om ingen orkar bry sig om att bråka är det tveksamt om ni kommer bry er om att (eller ens vill?) kämpa för förhållandet heller.

Inspirerat av: The Healthy/Hälsoliv

Foto: TT

TV: I ständig konflikt med din partner? Så håller ni sams under semestern
1:17

Efter reklamen: TV: I ständig konflikt med din partner? Så håller ni sams under semestern

(1:17)

Slå på ljud

Utvald läsning