Experten: Dessa relationsproblem kan parterapi generellt inte lösa

Liria Ortiz om parterapi

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Psykologen och relationsexperten Liria Ortiz har under sina år som parterapeut mött många par med relationsproblem. Mycket kan enligt henne lösas med parterapi, så länge båda parter verkligen vill det. Men sen finns det faktiskt situationer där metoden är onödig eller till och med skadlig.

Då bör ni INTE gå i parterapi

Är det inte alltid nyttigt prata med en parterapeut? Inte om man frågar Liria. Enligt henne finns en risk att man i vissa fall skapar fler problem än vad man löser genom att älta det i parterapi.

– Jag märker av en trend att allt fler tror att om man går i terapi så gör man det bästa man kan för sitt förhållande. Det håller jag inte helt med om. Det kan nästan bli skadligt i vissa fall, då man riskerar att fördjupa sig i och göra en större grej av något som kanske inte behöver vara det, säger Liria.

Hon fortsätter:

– Självklart är det bra att prata ut om saker. Men det blir fel när par går dit, ventilerar sin frustration och sen inte är beredda på att aktivt jobba på dem problem som tas upp. Ofta behöver man komma överens om konkreta mål som man aktivt handlar efter för att bryta sig ur negativa mönster i förhållandet.

Det handlar alltså om att båda parter för att det ska fungera behöver vara motiverade att göra en förändring. Det gäller också att kunna vara konsekventa med det man kommer överens om. Lyckas man inte med det så kommer troligen terapitimmarna snabbt kännas bortkastade.

Relationsproblemen som nästan aldrig går att lösa

De flesta problem går att lösa om båda parter verkligen vill det och är beredda att lägga manken till, menar Liria. Däremot kan oenigheter rörande något utanför förhållandet, som paret har svårt att kontrollera, vara utmanade att lösa i parterapi.

– När det finns en tredje person som skaver är det generellt sett svårt att lösa det hos en parterapeut. Det brukar ofta röra sig om bonusbarn, expartners eller svärföräldrar där paret inte kommer överens sinsemellan om hur man ska förhålla sig till dessa. Man kan ta upp och prata om det, men om problemet ligger hos någon annan är det inte säkert att det går att påverka.

Men även här handlar mycket så klart om att viljan till att försöka kompromissa och förändra det som går, finns där.

– Vanligt är att par bråkar för att de slagit samman sina bonusfamiljer, och då märker att deras syn på barnuppfostran skiljer sig åt. Detta kan man förstås i terapi försöka hitta förståelse för varandra kring, men det kan vara svårt. Det är ändå hemma mitt i vardagsstressen som det stora jobbet måste göras – det vill säga, konsekvent agera efter det man i terapin kommit överens om.

Relationsexperten menar också på att vissa problem man generellt inte tror brukar gå att lösa - faktiskt gör det.

– Ett exempel på det är otrohet. Även om det allvarligt kan skada relationen så är det fortfarande ett problem som går att hantera paret sinsemellan. Tillsammans får man komma överens om man vill försöka laga förhållandet eller inte.

Så undviker du att hamna i relationsproblem

Det absolut bästa, enligt Liria, är att så tidigt som möjligt signalera vad som är viktigt för en i ett förhållande. Redan de första månaderna i en relation skapas mönster som ofta består om man inte senare aktivt tränar bort dem.

– De flesta mönster i ett förhållande etableras väldigt snabbt, och ju mer tid det går desto djupare rotas dessa. Det vill säga att om det är viktigt för dig att du har en partner som exempelvis hjälper till i hemmet, då behöver du signalera detta tidigt. Det blir lätt fel om man i början hela tiden fixar och donar, och sen helt plötsligt ändrar approach.

Hon fortsätter:

– Men även om förhållandet är några år gammalt, gäller mer eller mindre samma princip. Kommunikation är alltid A och O – den andra personer kan inte läsa ens tankar. Man måste prata med varandra!

Läs mer:

4 nödvändiga ingredienser i en kärleksfull relation

Relationstips från kärleksparet som varit gifta i 85 år

Så får du mer meningsfulla relationer – och räddar de som gått utför

Redaktionens tips
Dela på: