Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Vanliga typer av bråk – som på sikt kan skada relationen

14 maj, 2019
Kärlek kommer med kompromisser – och alla relationer bjuder någon gång på bråk. Men trots det finns det vissa typer av gräl som alla bör undvika. Här är tre exempel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det spelar ingen roll hur kära och lyckliga vi än är – det är oundvikligt att emellanåt hamna i större och mindre duster. Men för att ett gräl ska fylla någon form av funktion krävs det att det är konstruktivt – annars kan det gå utför.

Ett problem för många är att ju närmare vi kommer vår partner desto lättare är det att gå över gränsen och gräla bara för grälandets skull. Vi tar till fula knep för att få utlopp för vår irritation, och glömmer bort att agera med respekt för att skydda oss själva. Här är tre exempel på onödiga – men vanliga – bråk som alla par bör undvika:

1. Bråk som bara går ut på att vinna eller bevisa något

Det är lätt hänt att det som började som ett bråk helt plötsligt bara handlar om att man vill vinna. Och visst, att gå segrande ur saker och ting är tilltalande – men på bekostnad av vad? En hållbar kärleksrelation går ut på att man är ett team, och som lagmedlemmar spelar man för varandra – aldrig emot.

Annons

Går du in i ett bråk med målet att vinna argumentationen tappar du förmågan att tänka klart – vilket i sin tur gör att ni kommer ännu längre ifrån en lösning. Tänk därför igenom situationen innan du kastar dig in i den och fundera över vad som är poängen.

2. Bråk som mynnar ut i en monolog

Att bråka är som sagt helt normalt och kan till och med vara sunt – men för att komma någonstans krävs det att man för en dialog. En viktig poäng som många ser förbi. Om du har en tendens att prata på och inte låta din partner få en syl i vädret är det lätt hänt att hen tillslut stänger av öronen och lämnar konversationen. En enkel utväg – men som kanske inte alltid är så bra.

Att stänga av och lämna konversationen ger intrycket av att man inte bryr sig, vilket på sikt kan irritera ännu mer. Här gäller det alltså att båda parter tänker till och ändrar på sitt beteende för att nå en lösning. Den som ofta tar över samtalet måste tänka på att inkludera, och den som stänger av och ignorerar måste tänka på att bjuda till.

Annons

3. Bråk med fokus på personangrepp

Ju mer man lär känna någon desto bättre koll får man på hur den personen fungerar – på gott och ont. Hantera den kunskapen med respekt och utnyttja den aldrig när ni bråkar. Att gå till personangrepp hjälper oss inte att lösa problem – snarare tvärtom. Påhopp rör upp känslor och skapar irritation, samtidigt som allting tenderar att bli mycket värre.

Med andra ord – tryck inte på knappar som du vet att du inte ska trycka på, hur arg du än är. Fokusera på handlingen som upprör i stället för personen bakom – det vinner ni på i längden.

Artikelinspiration: Elite daily
Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

4 saker du bör känna till innan ni flyttar ihop

Vanliga anledningar till att du och din partner slutar ha sex

6 tecken på att du inte är längre är kär i din partner

Annons