RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Experten: Så hanterar smarta par konflikter under julen

21 dec, 2020 UPPDATERAD 15 nov, 2022
AvHanna Carlsson
Kärleksfullt par som ler mot varandra i juletid

När jul och nyår passerat väljer många par att separera. Statistik från domstolsverket visar att januari hör till de månader som flest väljer att skilja sig. Så hur får man egentligen relationen att överleva julen och alla dess stressmoment? Experten har svaret!

Annons

Julskinka som ska griljeras, paket som ska köpas och hem som ska pyntas. Julen är fantastisk på många vis men ibland kan julstressen komma lite i vägen för allt det där lugna och fina julen faktiskt ska innebära.

Många parrelationer kan också sättas på prov när julens alla ”måsten” ska delas upp. Och sen stressar man in i det sista och när julledigheten väl är här så är båda ganska slutkörda och istället för mys så gror irritationen. c

SE OCKSÅ: 9 saker som lyckliga par gör tillsammans

9 saker lyckliga par gör tillsammansBrand logo
9 saker lyckliga par gör tillsammans

Så hanterar smarta par konflikter

För att minimera slitningarna som kan uppstå vid jul och nyår kan det därför vara viktigt att se över hur du och din partner tenderar att hamna i konflikter.

Enligt relationsforskare John Gottman finns det tre vanliga stilar som par i hälsosamma relationer använder för att hantera konflikter: bekräftande, passionerad och undvikande. Men alla stilar kan även ha några mindre problem som kan vara bra att hålla koll på.

Annons

Vilken av de här tre stilarna stämmer bäst in på er relation?

1. Bekräftande stil

Par i den här stilen arbetar tillsammans för att lösa sina problem och tenderar att hålla sig relativt lugna under oenigheter. Om du och din partner tillhör den här typen av par hanterar ni sannolikt konflikter genom att vara:

  • Lugna och känslomässigt kontrollerade
  • Artiga och respektfulla
  • Validerar och har empati för varandras känslor
  • Är öppna för kompromisser
  • Försöker medvetet hitta en lösning som tillfredsställer er båda

Potentiella problem med stilen:

Om spänningarna blir höga kan dessa par glida in i den undvikande stilen, i syfte att hålla diskussionen lugn och att undvika problem. Men att inte reda ut problemen – eller undvika diskussioner som är viktiga att ta – kan även leda till en ökad irritation hos båda parterna.

Så löser ni problemet:

Om detta stämmer in på er relation är det viktigt att ni sitter ner och pratar om kommunikationen i er relation. Inse att ni älskar och inte vill skada varandra, men att sanningsenliga diskussioner är avgörande för att kunna arbeta igenom era skillnader och upprätthålla en känsla av gemenskap.

2. Undvikande stil

Ungt par står ute i snön och ler.

Ert förhållande faller inom denna kategori om ni tenderar att minimera era skillnader i hopp om att undvika konflikter. Du och din partner använder sannolikt den här stilen om ni hanterar konflikter genom att ni:

Annons
  • Ignorerar meningsskiljaktigheter, särskilt när ni tror att de är oförenliga
  • Minimerar och accepterar de skillnader som faktiskt är viktiga för er
  • Fokuserar mer på era likheter
  • Hoppas att problemen kommer att blekna med tiden

Potentiella problem med stilen:

Visst kan det vara bra att försöka undvika onödiga bråk och konflikter. Men bråkar ni inte inte ens om det som är viktigt så har förhållandet ett stort problem.

Så löser ni problemet:

Prata igenom om vad ni tycker är viktigt i en relation och i er framtid, även om ni tycker olika om vissa saker. Det är okej att det stundtals blir lite dålig stämning, speciellt när det handlar om vad man värdesätter i livet. Tycker ni det är svårt kan ni ta hjälp av en parterapeut.

3. Passionerad stil

Dessa par löser ofta konflikter genom att argumentera – och försonas – passionerat och livligt. Du och din partner använder sannolikt den här stilen om ni hanterar konflikter genom att ni:

  • Diskuterar ofta
  • Diskuterar öppet och passionerat
  • Försonas passionerat
  • Är respektfulla även när ni argumenterar
  • Ser varandra som likar
  • Arbetar för att lösa skillnader

Potentiella problem med stilen:

Par med den här konfliktstilen kan vara ute på hal is när deras livliga sätt att uttrycka sig ibland kan passera gränsen över vad som är okej att säga under ett bråk.

Annons

Så löser ni problemet:

För att undvika detta kan det ibland vara bra att ta en kort paus i bråket och sedan försöka reda ut konflikten när ni båda har lugnat ner er. Sätt tydliga gränser för vad som är okej att säga och var ni tycker er partner går över gränsen.

Källa: WebbMD Foto: TT

Läs mer:

Så lär du dig att ta och ge kritik på rätt sätt – 10 enkla knep

4 enkla sätt att testa hur bra er relation egentligen är

Uttråkad i din relation? 8 tips som kan göra STOR skillnad för både dig själv och kärleken

Annons