RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Från gnäll till humor - så förändras bråken i en relation

02 jan, 2019 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
Argt par bråkar med varandra
Känns det som att smekmånaden är över sedan länge? Håll ut! Ny forskning visar att de tuffa bråken i äktenskapet avtar med åren – och i stället byts ut mot humor och acceptans.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ständiga småbråk som leder till dålig stämning och ilska är inte bara jobbiga utan även utmattande i längden. Och många gånger känns det nog lockande att slänga in handduken. Gör inte det. Enligt en ny studie vid University of California blir det bättre med tiden.

I studien deltog 87 par som samtliga varit gifta mellan 15 och 35 år. Under 13 års tid följde forskare samtal där paren med jämna mellanrum fick diskutera hur de upplever konflikter sinsemellan. Parens förmåga att både lyssna och berätta analyseras bland annat genom ansiktsuttryck, kroppsspråk och tonfall.

Såväl medelålders som äldre par, oavsett hur nöjda de var med sitt förhållande sedan tidigare, upplevde en förbättrad relation med åren.

– Det är en indikation på att vi i takt med att vi åldras, fokuserar mer på det positiva i våra liv, säger Alice Verstaen, en av studiens huvudförfattare.

Humor och omtanke tar över

Studien visar på en märkbar skillnad i beteende över tid, där humor och omtanke ersätter det kinkiga och griniga i allt större utsträckning.

Annons

– Äktenskap är bra för den mentala hälsan. Vi kan se att äldre personer som varit gifta länge är relativt lyckliga och uppvisar få tecken på depression och ångest trots att de flesta i detta senare skede av livet har upplevt tunga förluster bland såväl familj som vänner,  säger Robert Levenson, studiens andra huvudförfattare.

Dessa nya rön utmanar tidigare teorier som länge hävdat att känslorna så småningom dör ut under långvariga relationer. Här ser vi snarare raka motsatsen. Så länge leve kärleken!

Källa: Science Daily

Läs mer:

10 saker att tänka på för varmare relationer

Tre saker alla sunda relationer har gemensamt

Så får du en hälsosam relation – 5 tips

Annons