Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Skilsmässa Konflikter Vänskap Singellivet Relationsproblem

8 saker du tror är artiga – men som retar dina vänner

26 jun, 2025
Glad kvinna med blommor utanför dörr
Tar du alltid med en blomma när du ska till väninnan? En dessert till middagsbjudningen? Svarar "jag är öppen för förslag" när hon frågar vad ni ska hitta på i helgen? Här är åtta saker som du tror är artiga men som dina vänner förmodligen stör sig på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker butikspersonalen stör sig på att du görBrand logo
5 saker butikspersonalen stör sig på att du gör

Sommaren är här – och med den fester, bjudningar och middagar. Det är en tid av umgänge och gå bort-presenter – och som öppnar upp för en hel del frågor om vett och etikett. Mats Danielsson kallar sig Etikettdoktorn och hjälper oss reda ut ett och annat på ämnet. Är du skyldig till något av nedan? Se vad etikettexperten har att säga om saken.

1. Du kommer tidigt för att "hjälpa till"

Du knackar på dörren en kvart före den tid du är inbjuden. Väninnan behöver säkert en hjälpande hand – eller bara lite sällskap?

– Du ska inte komma en minut före utsatt tid. Punkt. Hur många av oss har inte rusat ur duschen fem–tio minuter innan gästerna kommer? Man snor på sig handduken, hinner knappt bli torr innan man drar på sig skjortan för att ta emot en tidig gäst som får vänta i vardagsrummet tills man är klar. Är du tidig, ställ dig utom synhåll och vänta in tiden – sedan kan du ringa på dörren, säger Mats Danielsson.

Annons

2. Du tar alltid med dig en gåva

Tar du alltid med dig en flaska vin eller en blomma när du går bort – även om det är till bästisen som du träffar varje vecka? Du ska du kanske tänka om, det kan bli ohållbart och jobbigt för alla i längden.

– Är ni ett gäng väninnor som brukar ses så blir det en himla massa gåvor kors och tvärs. Det kan ni faktiskt prata ihop er om i kompisgänget. Om jag ska till vänner som jag träffar en gång om året, så tar jag med mig en flaska vin eller en blomma, men ska jag till någon jag träffar ofta, då tar jag inte med mig någonting. Det funkar inte att göra det varje gång.

3. Du bjuder in dig själv

"Det var så länge sedan jag var hemma hos dig, kan vi inte äta middag hos dig på fredag?", frågar du i all välmening. Du vill gärna se kompisens nya soffa och hen slipper ju faktiskt åka till dig. Men när det kommer till att bjuda in sig själv till andra gäller det att vara lite försiktig, menar etikettexperten.

Annons

– Då måste ni vara väldigt nära vänner. Du skulle kunna försöka linda in det och säga "jag håller på att renovera köket där hemma", om du nu faktiskt gör det, och hoppas att kompisen nappar och själv ger förslaget att ni ska vara hemma hos denne i stället. Men du måste känna personen så pass väl att den vågar säga nej om den inte vill.

Två kvinnor skrattar på en parkbänk
För att bjuda in dig själv måste ni vara riktigt goda vänner, menar etikettexperten.

4. Du är flexibel och "öppen för förslag"

Du och din väninna har bestämt er för att träffas i helgen och hon sms:ar "Vad vill du göra på lördag?". Du svarar "Jag är öppen för förslag!", som den flexibla, sköna kompis du är.

– Det är ett ju lite av ett sätt att komma undan dilemmat. Det är klart att du kan vara öppen för förslag, men då kanske du också ska vara ärlig och lägga till "fast just nu orkar jag inte fundera". Kommer du aldrig med egna förslag så blir du lätt lite jobbig.

Annons

5. Du bjuder in med "kom när ni vill!"

Du är sådär flexibel och skön igen och meddelar lördagsgästerna: "Kom när ni vill!".

– Det är lite oartigt, för det gör ju gästerna väldigt rådvilla: "Vad betyder det? Ska vi komma klockan 17? 19?". Skriv hellre "kom när det passar er, mellan 17 och 18".

6. Du tar med dig dessert till middagsbjudningen

... och plötsligt står värdinnan med dubbla efterrätter.

– Det blir ju väldigt konstigt. Fråga hellre om det är någonting som värdinnan vill att du tar med dig. Du kan inte räkna med att ni ska äta din dessert på hennes bjudning. Hon har ju planerat sin middag utifrån vad hon tycker passar ihop. Tar du med en egen efterrätt utan att ha blivit tillfrågad får du räkna med att den inte blir serverad. Men kanske sparar och äter värdinnan den med nöje dagen efter.

Porträtt av Mats Danielsson
Mats Danielsson är vett och etikett-expert, föreläsare och har varit SVT:s expert vid Nobelfesten.Foto: Fem punkter AB

7. Du vägrar ta emot hjälp

"Jag finns här!", påminner du ofta din väninna om. Du kan lyssna i timtal när hon än en gång berättar om sin usla make och du hjälper mer än gärna till när hon ska köpa present till svärsonen eller skriva jobbansökan. Du däremot, klarar dig bäst själv.

Annons

– Det är inte alltid lätt att hantera det där, att en annan person alltid vill hjälpa till, men att man inte får hjälpa tillbaka. Det blir som att man står i skuld lite. Som vän till en sådan person får man nog helt enkelt säga "du är vänlig som vill hjälpa, men jag får ju aldrig hjälpa dig med något?". Man får vara tydlig och rak med hur man känner.

8. Du ger bort saker du inte själv vill ha

Du har vunnit en tavla som du inte gillar – "men hos Karin passar den säkert utmärkt!", tänker du och slänger in den i bilen. Och de där kassarna med urvuxna barnkläder tar du med till Cecilia, de borde passa hennes åttaåring.

– Det kommer såklart från en omtanke. Ta med dig barnkläderna och säg "jag har lite grejer här som jag tänkt göra mig av med, är det någonting ni behöver så ta det gärna". Resten av grejerna tar du med hem igen. Ger du bort en tavla du inte själv vill ha så får du vara beredd på att vännen kanske säger "Jag är jättetacksam, men vi har verkligen ingenstans att hänga den, jag vet inte var jag ska göra av den". Tavlan kanske inte passar i deras hem – heller, säger Mats Danielsson och fortsätter:

Annons

– Jag fick själv en tavla av min älskade morbror föreställandes en kamel i öknen. Den var så vansinnigt ful! Jag och min fru döpte den till "kameljäveln" och hängde bara upp den när morbror skulle komma på besök. Vi hade haft den i 20 år när vi av morbror fick veta att kameljäveln skulle föreställa en häst, skrattar han.

– Ibland får man kanske bara hålla god min, men det får ju vara inom rimliga gränser.

LÄS OCKSÅ: Så tackar du nej på ett trevligt och tydligt sätt

Vett och etikett på fest efter pandeminBrand logo
Vett och etikett på fest efter pandemin

Foto: TT/Shutterstock, Fem punkter AB

Annons