Tappar du ofta humöret på din partner? Såhär får du hen att lyssna

tappar humöret på sin partner
Tappar du ofta humöret på din partner? Såhär får du hen att lyssna
1:47

Efter reklamen: Tappar du ofta humöret på din partner? Såhär får du hen att lyssna

(1:47)

Slå på ljud

Hushållsarbete ligger överst på listan av saker som par bråkar mest om, och även om det kan vara nog så frustrerande så kan man behöva komma ihåg att det kanske inte alltid är värt att explodera eller trycka ner hen (trots att soporna står kvar i hallen).

För att värna om relationen går det att ta till några knep för att reda ut oenigheterna mellan er på ett vuxet, lugnt och sansat sätt.

Skilj mellan hälsosam och ohälsosam ilska

Om någon är dum mot dig eller behandlar dig orättvist finns din ilska där som ett skydd som varnar dig för att någonting är fel. Men det är viktigt att kunna skilja på olika sorters ilska.

– Det är klokt att skilja mellan en hälsosam och ohälsosam ilska. En sund ilska är när du reagerar på orättvisa eller överträdelser från andra. En ohälsosam ilska är när du skapar en "fiendens" bild av den andra och agerar på den, säger Bente Lømo, specialistpsykolog och forskare i stiftelsen Alternativ för våld, till Kk.no.

Familjeterapeuten och parterapeuten Kate Elin Søyland instämmer:

– Glöm inte att det är hälsosamt att vara arg, men om du ofta är arg bör du ta det på allvar och ta reda på varför du känner så, säger Elin Søyland till Kk.

kvinna arg på man

Hamnar ni ofta i en situation där du skriker i ren frustration medan din partner backar?

5 knep för att lösa konflikter smartare

Till MåBras norska systertidning Kk.no ger Kate Elin Søyland tips på hur du, eller din partner kan lugna ner sig och få till ett bra samtal, trots att frustrationen tar över.

1. Identifiera vad ilskan handlar om

Är din pojkvän eller flickvän verkligen SÅ störig? Kanske är det inte egentligen hens personlighet eller tillvägagångssätt som är problemet. Ta reda på varför du är arg. Är du trött på ditt jobb, känner du dig bortvald i relationen, eller har du sovit dåligt? Berätta i så fall detta för din partner, så att hen kan visa förståelse.

2. Flytta fokus

Nästa gång du håller på att explodera, testa att ersätta personliga påhopp och meningar som "du städar ALDRIG" till dina egna känslor. Var öppen, uppriktig och ärlig. Hur känner du när hen städar mindre ofta? Känner du dig mindre älskad eller rent av arg? Berätta det för din partner.

3. Skippa personliga attacker

Även om du är verbalt vassare än din partner behöver du inte alltid utnyttja detta och lägga in de största påhoppen och dissarna du har på lager. Om det ändå kommer ut en groda av bara farten, be om ursäkt.

4. Ta en paus

Det kan vara riktigt svårt och utmanande att göra mitt i din frustration, men en paus är ofta välbehövlig. Säg att du gärna vill ta upp problemet eller diskutera vidare lite senare, men just nu behöver du bara ta en paus.

två kvinnor bråkar

När du känner att bägaren håller på att rinna över, kan det vara bra att föreslå en paus.

5. Använd timglaset

Timglasmetoden går ut på att ni använder er av ett timglas, eller en timer på mobilen. Den som tar initiativ till att använda timglaset har ordet för en stund och då får en andra inte avbryta.

Du behöver inte förstå din partners känslor, och du behöver inte övertyga din partner om att hen måste förstå hur du känner. Det handlar om att lyssna vuxet på varandra och att känna sig hörd. Ofta löser det fler problem än ni kan ana.

Är din relation ojämställd?

Om du känner igen dig i att tappa humöret fullständigt över vardagstjafs, så kan knepen ovan vara bra att ta till. Men om din relation är ojämställd och du inte får gehör så finns det andra metoder att ta till.

Du förtjänar en jämställd och balanserad relation där ni båda tar lika mycket ansvar. Här berättar en expert hur du bryter mönstret om du lever i en ojämställd relation.

Undrar du om din relation är jämställd eller inte? Här kan du testa om ditt förhållande är jämställt.

Foto: TT Källa: Kk.no

Utvald läsning