RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Så tar ni er bäst igenom ett gräl – 6 steg till en starkare relation

12 feb, 2020 
Så bråkar ni smartare i relationen.
Alla i en relation hamnar förr eller senare i bråk då och då. Men löser ni det rätt kan det faktiskt stärka er relation. Följ expertens råd och ta er igenom bråket på bästa sätt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Alla par hamnar i diskussioner emellanåt, vi kan ju inte tycka lika om precis allt. Men det behöver faktiskt inte vara något dåligt att bråka, tvärtom. Att kunna gräla effektivt, på ett bra sätt, kan till och med vara en av framgångsnycklarna till en lång och lycklig relation. Enligt psykologen Holly Parker som har skrivit boken If We’re Togheter, Why Do I Fell So Alone? kan konflikter göra att vi lär känna varandra bättre och ge oss en möjlighet att förstå hur vi kan vara bättre partners till varandra.

Nästa gång ni bråkar, gör det på rätt sätt

Holly Parker menar att det är omöjligt för förhållanden att växa utan att man ibland visar varandra sina dåliga sidor. Men att skrika högt på varandra varje dag handlar det förstås inte om här – har ert förhållande hamnat i en sådan destruktiv, nedåtgående spiral kan det vara bra att gå och prata med någon för att få hjälp att kommunicera.

Men att någon gång då och då ösa ur sig lite tankar eller hamna i häftiga diskussioner kan, om ni hanterar det på rätt sätt, föra er närmre varandra. Nästa gång ni hamnar i bråk, testa att ta en time out från varandra när det händer och följ sedan expertens steg för att vända bråket och kanske till och med göra det till något positivt för er som par.

Annons

6 steg till att gräla rätt – och stärka relationen

Låt det gå ett par timmar och smält bråket på var sitt håll, när du lugnat dig:

1. Förstärk vi-känslan

Bara för att du är redo att fortsätta diskussionen betyder inte att din partner är det, så försök vänta in din partner innan du tar upp diskussionen igen. (Och då gäller det inte att driva igenom din sida av saken, utan att lägga fokus på att hitta en lösning som fungerar för er båda.) Men som ett första steg här – försök att fokusera på att hitta ett gemensamt lugn i att ni kommer att kunna reda ut saker. Du kan till exempel säga ”det här löser vi, tillsammans”.

När ni båda har kommit ur irritationen, hunnit samla era tankar och lugnat er kan ni fortsätta prata om det ni behöver diskutera. Men ni kan komma dit snabbare om ni känner att ni är två om saken, och att även om ni tycker olika i just det här fallet så hör ni ändå ihop och kommer på en lösning tillsammans.

Annons

2. Ta en paus, tillsammans

Bara för att ni tycker olika om någonting så betyder det ju inte att ni tycker om varandra, eller att ni kan göra något tillsammans som påminner er om att ni faktiskt gör det. Medan ni låter era olika åsikter sjunka in. Hitta på något som ni gillar att göra tillsammans och ta en paus från diskussionen medan ni tränar ihop, går ut och äter middag, kollar på en film eller vad det nu är ni båda gillar att göra. Dels blir ni påminda om varandras bra sidor och dels kan det ta udden av hetsiga diskussioner, kanske känns bråket inte lika stort och allvarligt efteråt.

Nästa morgon när ni vaknar, var extra noga med hur ni bemöter varandra:

3. Försök förstå varandras synvinklar

Nu har ni sovit på saken och kanske har den värsta irritationen lagt sig. Visa din partner att du är intresserad av att hitta en lösning för att komma vidare, och för hur ni ska hantera bråk nästa gång. Du kan till exempel fråga hur din partner känner för det som hände igår, och vad du kunde ha gjort annorlunda för att hen skulle ha känt sig mer hörd och förstådd. Men är din partner inte redo att prata ännu så ge mer tid. Ju mer du respekterar din partners vilja att få utrymme, desto snabbare kommer hen förmodligen att komma till dig.

Annons

4. Uppmärksamma din partner

Dagen efter ett bråk kan vara lite extra känslig, och det är lätt att (omedvetet) leta efter något nytt att irritera sig på eller gå igång på. Så den här dagen kan det vara bra att tänka på hur du säger saker och att kanske visa din partner lite extra kärlek. Kanske skicka ett gulligt sms eller göra något snällt för din partner som du vet att hen uppskattar.

När ni båda har fått smälta bråket i några dagar och känner er redo:

5. Prata ut ordentligt

Om ni inte har hunnit prata ut ordentligt ännu så är det dags att ta tag i det nu, om ni väntar för länge så är det lätt att bygga upp ännu mer ilska, eller att ni går vidare och låtsas som att ingenting har hänt och så ligger bråket ändå och puttrar på någonstans i bakgrunden. Risken är då att grälet kommer upp vid ett senare tillfälle, och då troligtvis inte på ett bra och konstruktivt sätt. Försök hitta ett bra sätt att diskutera på, där båda känner sig hörda och får beskriva sin syn på saken.

Annons

Försök hitta en lösning, men även om ni inte gör det så kommer ni i alla fall att komma vidare tillsammans. Det går också att återkomma till diskussionen senare, men red ut det så långt det bara går för nu.

6. Gör upp gemensamma bråk-regler

För att inte hamna i stor-bråk längre fram kan det vara bra att sätta upp några gemensamma regler kring hur ni vill göra nästa gång ni hamnar i bråk. Diskutera vad ni kan göra annorlunda och kanske vill ni sätta upp regler kring saker ni inte tycker att man ska göra eller säga?

Foto: TT Källa: Women´s Health 

Läs mer:

Parterapeutens fem tips för ett bättre förhållande

5 snabba frågor att ställa sig själv efter ett bråk med sin partner

Relationsexperten: Så bryter du den obekväma tystnaden

Annons