RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Olika tolerans för stök? 7 tips för att hantera att bo tillsammans

18 jul, 2022 
Kvinna som ser överväldigad ut över ett stökigt vardagsrum.
Hemma ska vi kunna känna oss avslappnade och ja – som hemma. Men det kan vara svårt om man bor med någon som inte alls har samma syn på när det egentligen är stökigt och inte. Här kommer 7 tips för att undvika bråk.
Annons

Att bo med någon som har en helt annan tolerans för stök kan vara allt annat än enkelt. Men det finns strategier för att lösa även denna typ av oenigheter.

I grund och botten så handlar det ju om att vi alla har olika definitioner av hur ett hem ska se ut och kännas och att man troligtvis behöver mötas på mitten om det är någon man vill bo långvarigt med.

VIDEO: 5 vanliga städmisstag och hur du undviker dem

5 vanliga städmisstag så undviker du demBrand logo
5 vanliga städmisstag så undviker du dem

3 tips om ni har olika syn på organisering och städning

Enligt Sarah Riforgiate, filosofie doktor och docent i kommunikation vid University of Wisconsin Milwaukee, USA, så spelar det egentligen ingen roll om personer som bor tillsammans är jättestökiga eller jätterenliga. Det som däremot väger tungt är var tröskeln för oordning egentligen går.

Annons

– Ju större skillnad för var tröskeln går mellan två personer, desto fler konflikter kommer de ha, säger hon till Well + Good.

Här kommer tre tips på strategier för att hantera olika syn på stök. Längre ned kommer några tips för hur ni kan prata med varandra om detta.

1. Skapa personliga zoner

Det kommer nog aldrig gå att hålla ett helt rum exakt så som du skulle vilja ha det om ni vill undvika konflikter och ser väldigt olika på saken.

Men det ni kan göra då är att skapa personliga zoner i till exempel vardagsrummet där ni håller precis så organiserat eller oorganiserat ni önskar utan att lägga er i varandras val.

2. Gör ett städ-schema där ni möts på mitten

Eftersom ni har olika syn på när det egentligen är stökigt och inte så behöver ni försöka mötas på mitten. Annars kommer det sluta med att personen med minst tolerans alltid känner sig tvungen att städa, vilket är en grogrund för bråk.

Förutom era personliga sfärer så kan det därför vara fördelaktigt att göra ett schema över andra städuppgifter som ni borde dela på. Alltså inte städa när den med minst tolerans tycker att det behövs utan när ni sagt att det ska göras.

Annons

3. Förenkla så mycket som möjligt

Organiserade och renliga människor har ofta en tendens att ha ett helt organisatoriskt system med färgkodningar, lådor, avdelare med mera. Det här fungerar jättebra för personer som ser en poäng med det.

Men det är svårare att övertyga någon som inte är så organiserad av sig att sätta sig in i systemen. Då kan det vara enklare att försöka skala av så att man hamnar någonstans i mitten.

Det är större chans att den mindre organiserade personen använder en vanlig låda på ett sätt som tillfredsställer den mer organiserade om lådan saknar avdelare. Det är då lättare att det blir ”rätt” för båda.

Så pratar ni om era olika synsätt på stök – 4 tips

Det är alltid bättre att prata om saker utan förutfattade meningar och innan det blir en större grej än vad det behöver bli. Risken när det kommer till oenigheter kring när det blir stökigt är att man hunnit bygga upp massa negativa antaganden.

Annons

Det kan till exempel vara vanskligt att anta att ”nu gick hen inte ut med soporna igen, det måste betyda att denne inte respekterar mig”.

– Negativa antaganden tenderar bara att förvärra konflikterna och göra det svårare att förändra den stökigare personens beteende, säger Sarah Riforgiate.

1. Ställ frågor för att verkligen förstå varandra

Har man en åsikt så har man och det är inte alltid det lättaste att rucka på. Men om det är en person du vill bo med så borde det finnas en vilja att förstå saken från den andres perspektiv. Var nyfiken och ställ frågor i stället för att inleda samtalet med kritik. Gå in i konversationen med att det inte finns något rätt eller fel.

Man kan till exempel fråga: ”Efter att du städade toaletten, såg du då att den fortfarande var smutsig?” eller ”när du gick från köket igår kväll, la du märke till att någonting låg kvar på bänken”. Det ger en bättre utgångspunkt eftersom ni måste komma ihåg att ni har olika trösklar för att se stöket. Genom att inte behöva hävda er kan ni undvika bråket och i stället få en större förståelse för varandra.

Annons

2. Var tydlig med preferenser och förväntningar

Istället för att bara be någon att vara ”renligare” eller ”mer organiserad” kan det ge större effekt att diskutera preferenser och förväntningar. Finns det ytor ni tycker är viktigare än andra och vad kan ni göra där?

Kan ni till exempel komma överens om att disken ska vara borta varje kväll och att det som sker däremellan inte spelar någon roll? Eller att köksbordet är rent och prydligt varje kväll och att det däremellan inte spelar någon roll?

3. Undvik att ta på dig något du hatar

Bara för att du har lägre tröskel för stök så betyder det inte att det är din uppgift att städa undan alltid. Det är lätt att man tar på sig saker man ogillar bara för att kunna trivas i hemmet.

Samtalar man inte om detta finns det en risk att personen som är mindre renlig faktiskt inte uppmärksammat att man gör någonting man ogillar eller att man lägger ned så mycket tid som man gör eftersom denne inte ser stöket lika bra. Försök att komma överens och lämna uppgiften till den andra parten då och då.

Annons

4. Bekräfta varandra och uppmärksamma inte bara brister

Även om det kan kännas självklart så glömmer vi lätt bort att vår rumskamrat eller partner inte bara är ”den där stökiga” utan att personen mycket väl bidrar med annat positivt för hushållet. Det är viktigt att komma ihåg och bekräfta även varandras bra sidor och inte bara uppmärksamma det negativa.

Om man ser till helheten och det finns mer positivt än negativt så är det verkligen det som räknas. Men är det mer negativt än positivt bör man se sig om efter sätt att ändra på boendekonstellationen.

Källa: Well + Good

Foto: TT

Annons