Experten: De här 4 sakerna ska du ALDRIG säga till din partner

par som bråkat
1:15

Efter reklamen: 5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässa

(1:15)

Lagt ord ligger. Det menar psykologen Leslie Becker-Phelps, som påminner om att det du sagt inte kan tas tillbaka, även om du ber om ursäkt.

Det här är viktigt att tänka på i exempelvis ett bråk med din partner. Säg inget som du kommer ångra, för när du väl sagt det är det för sent att ta tillbaka det.

Saker du aldrig ska säga till din partner

Hon har sammanställt en lista över de fraser som sårar mest, och som du ska undvika – om det inte är så att du verkligen menar dem. De kommer nämligen bara leda till mer bråk – och att ni sårar varandra – inte till en positiv förändring, menar Leslie Becker-Phelps

1. Jag vill skiljas

Om du inte menar det, dra inte in en skilsmässa i era bråk. Det är bättre att förklara hur du känner och upplever situationen istället – istället för att attackera ert äktenskap.

2. Jag hatar dig

Om din ilska eller irritation är så stor att du vill använda ordet hata, gör det på ett annat sätt istället: Ett exempel är: "Jag hatar när du gör så".

3. Du är…

När du sätter en etikett på din partner, och saker du inte gillar hos personen, så minskar du möjligheten att personen kan ändra sig. Uttryck som "du är känslokall" eller "du är en idiot" blir en personlig förolämpning helt enkelt. Berätta stället om vilka beteenden du inte uppskattar hos personen.

4. Du gör aldrig/alltid

Dessa uttryck ger snarare upphov till bråk, istället för förändring, menar Leslie Becker-Phelps. Bli mer specifik och förklara att "när du gör så här så…" På så vis är det lättare att få till en kreativ kommunikation.

Foto: TT