4 saker du INTE ska säga till din partner när ni bråkar

Att bråka med sin partner är aldrig roligt, men det finns bättre sätt att bråka – och sämre.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det spelat ingen till hur kära och lyckliga ni är, det är oundvikligt att hamna i större och mindre duster emellanåt. Men hur ni hanterar era meningsskiljaktigheter kan spela stor roll för förhållandets utveckling och framtid. En av de största och farligaste fällorna är om ni tappar respekten för varandra och börjar häva ur er onödiga och fula påståenden som sällan leder till något konstruktivt utan bara sätter sig som en stor och skavande kil i er relation. Här är våra bästa tips för en smartare bråkretorik – och en mer harmonisk vardag.

Läs också: Sakerna du och din partner MÅSTE sluta bråka om

Säg inte: Det är SÅ många saker hos dig som jag retar mig på

Så är det säkert, för de flesta retar sig på både en, två och tre saker med sin partner, men det hör inte hit. Håll bråket sakligt och fokusera på det ni är oense om i stunden. Börjar du dra in en massa andra gamla oförrätter och surdegar leder det bara till orimliga proportioner i bråket och det kommer ändå med största säkerhet inte att leda till något mer konstruktivt.

Hantera det smartare. När du öser ur dig många saker på en och samma gång är det svårt för din partner att ta in all kritik och risken är stor att hen bara kommer att slå ifrån sig allt du säger istället.

Undvik situationen helt genom att inte bygga upp oproportionerlig irritation över det som du tycker din partner gör fel, det kommer bara skapa surhet och dålig stämning. Om din partner gör något du inte tycker om; ta upp det direkt eller lyft det inom kort vid ett tillfälle när ni båda är mottagliga för att prata konstruktivt om saken. Eller – släpp det helt. Alla är vi olika och har olika styrkor och svagheter. Precis som hen accepterar vissa av dina måste du acceptera en del mindre bra egenskaper hos din partner.

Säg inte: ”Du gör alltid såhär” och ”Du gör aldrig sådär”

Överdriv inte, även om det kan vara lockande i stundens hetta. Bit dig i tungan och fundera en sekund. Nej, din partner kanske inte diskar så ofta – men är inte aldrig att ta i? Och om du tänker efter – kanske är det så att hen istället dammsuger ofta, eftersom du verkligen inte tycker om det? Eller går ut med soporna mest? Genom att kasta skit överskuggar du faktiskt samtidigt allt bra som din partner gör.

Läs också: 20 vanliga orsaker till att ni grälar hemma

Säg inte: Du är en sådan j-vla *%#@&*!

Du är sårad, och nu vill du såra din partner tillbaka. Stopp. Genom att häva ur sig svordomar och andra fula ord åstadkommer du inget konstruktivt. Det enda som händer är att du eldar upp stämningen och vänder din partner emot dig och risken för att bråket eskalerar ur proportion ökar. Förolämpningar är ett säkert sätt att ta död på respekten för varandra. Om du däremot sätter respekt och hänsyn som en gyllene regel i förhållandet så kommer era ”bråk” bli av en helt annan kaliber och chansen ökar för att de istället får er att växa tillsammans. Fokusera på sakligheter, inte din partners egenskaper.

Säg inte: Jag vill inte längre

Bråkets största No-No. Ta inte upp separation om det inte är det du verkligen vill. Risken är annars att tankarna på ämnet väcks helt i onödan, vilket långsamt förgiftar hela er relation. Känner du att orden ligger på tungan, lämna bråket en stund. Ta en promenad, lugna ner dig och ta en stund att reflektera över vad du vill ska hända efter att bråket är över.

Läs också: Tips för att lösa sms-bråk med din partner

Källa: Health.com Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Redaktionens tips
Dela på: