RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Psykologen: 6 steg till att lösa konflikter med din partner

30 maj, 2017 
Ibland när vi är arga på varandra agerar vi på ett överdrivet känslomässigt sätt. Vilket riskerar att trappa upp konflikten. Genom att följa den här konflikthanteringsmodellen blir det lättare att reda ut missförstånd och slippa onödigt bråk.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Vänta tills ni lugnat ner er lite. Så länge man är i affekt brukar man inte vara så öppen för dialog. Det finns också risken att ni hamnar i anklagelser och försvarstal, som inte leder någon vart.

2. Beskriv kort era meningsskiljaktigheter, alltså vad konflikten handlar om. Tänk på att växla mellan att låta varandra prata till punkt och att lyssna – utan att avbryta.

3. Byt perspektiv med varandra. Inta din partners ståndpunkt, försök se på läget med hans eller hennes ögon i stället för dina egna.

Läs också: Är du tillsammans med en pekpinne?

4. Argumentera, en i taget, för det perspektivet i stället för ditt eget. Försök att göra det på ett sakligt och så inkännande sätt du kan. Vilka behov, tankar och känslor kan ligga bakom din partners ståndpunkt?

5. Utvärdera om ni förstod varandras perspektiv. När ni hört varandras beskrivningar får ni nu möjlighet att lägga till eller förtydliga något. Ofta utgår vi ifrån att våra uppfattningar stämmer överens med verkligheten – och så reagerar vi efter det. Även att vår uppfattning långt ifrån alltid stämmer överens med det vår partner försökte förmedla. Ofta har vi feltolkat saker längs vägen och nu får vi möjlighet att räta ut missförstånden.

Annons

Läs också: Psykologen: Bästa sättet att lösa konflikter i relationen

6. Kom ihåg att den som sitter framför dig är din partner, inte din största fiende som du till varje pris behöver vinna över. Försök att ha en nyfiken attityd gentemot varandra – där ni utforskar varandras tankar och känslor. Ofta är det dessutom okej att ha lite olika åsikter om saker och ting. Det är ingen fajt där den ena vinner och den andra förlorar.

Foto: IBL

 

Ta konflikten – och väx som människa!

Stå på dig, annars trampar någon annan dig på tårna!

Läs också: Ta konflikten – och väx som människa!

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons