Fråga psykologenNarcissismUtmattningssyndromHögkänslighetPsykopatiska dragHantera känslor

Vi bråkar allt mer vid begravningar – så undviker ni tvisterna

25 feb, 2018 
Bonusfamiljer och skilda meningar kan ge upphov till sorgliga konflikter när en nära anhörig går bort. Och tvisterna kring begravningar blir fler och fler, rapporterar tidningen Dagen. ”Jag skulle säga att i 80 procent av de fallen handlar det om känslor, säger Elisabeth Tollsten, medlare vid Stockholms kyrkogårdsförvaltning i Nyhetsmorgon i TV4.
Annons

När en anhörig går bort ställs saker på sin spets på flera plan. Förutom sorgearbetet ska de efterlevande se till att den avlidnes sista vilja efterlevs. Om det finns någon. Men det här med att föras till sista vilan blir inte alltid rofyllt.

Konflikter kan uppstå om var någonstans gravsättningen ska ske och hur den ska gå till. Ska det vara kista eller kremering? Ville pappa ligga vid sommarstugan eller hemma?

Läs också: Dagny Carlsson, 105: ”Vägrar att tänka på döden”

Kan parterna inte komma överens så får begravningshuvudmannen, i de flesta fall svenska kyrkan, gå in och medla. Kan de anhöriga fortfarande inte komma överens så får ärendet avgöras av länsstyrelsen.

Och enligt tidningen Dagen så är det fler och fler tvister som måste avgöras där. För Länsstyrelsen i Stockholms län så handlar det till exempel om 21 ärenden förra året. Länsstyrelsen i Skåne hade 17 ärenden.

Men länsstyrelsen är, som sagt, den sista utvägen. Det är medlarna ute på kyrkogårdsförvaltningarna som ska försöka i första läget.

Annons

”80 procent handlar om känslor”

Elisabeth Tollsten, medlare vid Stockholms kyrkogårdsförvaltning , menar att ”utvecklingen av antalet tvister är galopperande”. Orsakerna varierar men nya familjekonstellationer kan vara en bidragande faktor.

Läs också: Johan Rabaeus om lillasysterns tragiska död

När en anhörig går bort i dag kan han eller hon ha hunnit bilda flera olika familjer i livet. Det kan finnas halvsyskon, sambos och många röster som kan ha synpunkter.

Samtidigt kan dödsfallet dra upp konflikter som inte kommit i dagen tidigare.

– Jag skulle säga att i 80 procent av de fallen handlar det om känslor. Man kan känna sig bortvald eller att man själv valt bort och har skuldkänslor, säger Elisabeth Tollsten till Nyhetsmorgon i TV4.

Vissa vill vila under ett träd och andra vill spridas över vattnet. Det är upp till den enskilde att berätta om önskemålen för de efterlevande. Bild: IBL

Så här undviker ni begravningsgräl

Berätta hur du vill ha det. När det gäller begravningen är det bara du som kan säga allt ifrån var du vill att begravningen ska ske, till vad du vill ha för musik. Så prata med släkt och vänner medan tid är.

Skriv ner hur du vill ha det i brev eller testamente. Begravningsbyråerna har även tjänster som Livsarkivet, Vita arkivet och Enkla arkivet. När det står på pränt så finns det inget för anhöriga att tveka på.

Berätta för anhöriga att du har skrivit ner hur du vill ha det. Prata även med anhöriga och be dem göra detsamma, man vet trots allt aldrig när det är dags.

Artikeln publicerades först på Allers.

 

Annons