RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Sexterapeuten svarar: 10 vanliga saker som par bråkar om

22 sep, 2020 
Sexliv, pengar och barn är bland de vanligaste sakerna att bråka om i en kärleksrelation, enligt sexterapeuten Vanessa Marin. Här listar hon topp 10 pargräl – en lista som skänker stor igenkänning.
Annons
OVÄNTADE KÄRLEKSPAR: 10 KÄNDISAR SOM FAKTISKT HAR VARIT TILLSAMMANSBrand logo
OVÄNTADE KÄRLEKSPAR: 10 KÄNDISAR SOM FAKTISKT HAR VARIT TILLSAMMANS

Det är den amerikanska livsstilssajten Bustle som har talat med Vanessa Marin, en ansedd sex- och relationsterapeut som under flera år arbetat med att coacha par samt att svara på frågor om relationer och sexliv i tidningar som The New York Times, The Opera Magazine och Harper’s Bazaar.

”Ingen tycker om att bråka, men det är en oundviklig aspekt av att ha ett förhållande med en annan människa”, säger hon till Bustle.

Marin menar att oavsett könstillhörighet eller sexuell läggning så går det att sätta ihop en gemensam topplista över de vanligaste orsakerna till att kärlekspar grälar. Här är topp 10 saker som par bråkar om.

Sex

Par som ligger ner och ser tankspridda ut.

Det är nästan alltid så att en partner har större sexualdrift än den andre, menar Marin. Detta skapar problem i form av att den ene känner att den blir avisad gång på gång, medan den andre känner sig pressad att vilja ha sex oftare. Sexrelaterade gräl handlar också om att vi fastnat i roller, till exempel att den ene tar initiativen och ”gör jobbet” under akten medan den andre är mer passiv. Andra vanliga bråk i sängkammaren handlar om orealistiska förväntningar på varandra, så som orgasm varje gång, eller förslag som upprör – ”ska vi testa en trekant?”.

Annons

Pengar

I en parrelation är det vanligt att bli oense om gemensamma kostnader. Ni kan bli arga på varandra för onödiga inköp, för slöseri med sådant som måste fyllas på ofta där hemma eller tvärtom – snålhet vad gäller saker som måste uppgraderas och bytas ut.

Par kan ha total ekonomisk transparens med varandra, dela på kontouppgifter och swisha fram och tillbaka för att hålla jämt. Men det kan också vara så att den ene partnern inte vill säga vad den tjänar och håller sin ekonomi helt för sig själv. Vanligt är också att den ene tjänar mer än den andre, och därför vill lägga mer pengar på resor, middagar och presenter. Även sådant skapar konflikt. 

Barn

Vill ni skaffa barn ihop? Frågan kanske kom upp redan i dejtingstadiet och nu står ni här, flera år in i relationen. En vanlig källa till konflikt är om och när det är dags att skaffa barn. Den ene kan vilja vänta medan den andre känner klockan klämta. Frågan är så avgörande att den kan få relationen att spricka, menar Marin.

Annons

I de fall där par bestämmer sig för att satsa på barn så öppnar sig ytterligare en dörr till osämja. Hur barn ska uppfostras finns det lika många åsikter om som det finns föräldrar. Ett vanligt problem är också ojämställdhet i uppfostran. Att den ene drar ett större lass vad gäller hämtningar och lämningar, nattningar och emotionellt stöd.

Tajming

Det finns många milstolpar i en relation. Den första är att avgöra om ni ens är ihop eller ej, och redan här kan många par snubbla till, enligt terapeuten. För det kan mycket väl vara så att ni har helt olika uppfattning om hur snabbt fram ni vill gå. När är ni exklusiva? När är det dags att flytta ihop? När ska ni skaffa ett gemensamt konto? Titta på lägenheter? Köpa hus? Skaffa barn? Tajmingen för olika viktiga steg i relationen får många par att bli osams.

Kvalitetstid

Par som sitter på en trappa och äter glass och ser olyckliga ut.

Självklart är ni tillsammans av en i grunden enkel anledning: ni älskar varandras sällskap. Men med det sagt kan konflikt uppstå kring hur ni spenderar er kvalitetstid ihop. Kanske vill du ligga och gosa i soffan medan din partner är mer upptagen av att titta på sin telefon. Eller så har du lust att gå och gymma ensam medan din partner tycker att det är ett ypperligt tillfälle att göra någonting kul tillsammans. Hur mycket tid ni spenderar ihop och vad ni gör med de gemensamma stunderna, utlöser konflikter, menar Marin.

Annons

Romantik

När smekmånaden är över kan det uppstå ett tomrum, säger terapeuten. Kanske blir du inte bortskämd med presenter eller gulliga överraskningar längre, så som du blev i början. En av er kan känna att den får tjata sig till en gullig lapp eller ett spontant kärleks-sms. När det vankas årsdag glöms det kanske bort av den ena, men inte den andra. Här kan gräl börja gro.

Hushållssysslor

Vem som plockar ur diskmaskinen, hänger upp tvätten och går ut med soporna kan skapa konflikt på daglig basis. Hushållssysslor behöver göras, men inte sällan är det tjat involverat från en eller bägges håll.

Nivån på renlighet är en annan vanlig faktor till gräl. Du tycker att sängen är bäddad om alla täcken och kuddar ligger i den, medan din partner vill se sträckta lakan och överkast. Eller varför inte dammsugning – ska det börja krypa fluffiga dammråttor på golvet innan du tar tag i saken? Tjaffsvänligt ämne, igen.

Annons

Ovanor

I början av er relation kanske du log kärleksfullt över din partners irriterande vanor. Du fällde tålmodigt ned toalocket och slängde den tomma snusdosan där den hör hemma, i soporna. Men med tiden kan ovanor växa till problem. Ska du aldrig lära dig att sitta still utan att trumma med fingrarna eller skaka med benet under bordet? Måste du låta så högt när du surplar kaffe? I grunden betydelselösa små saker som din partner gör, medvetet eller omedvetet, kan bli någonting ni till sist tjafsar om, vittnar terapeuten.

Svärföräldrar

Två kvinnor som kramas i ett kök.

Kring stora högtider som julen är det vanligt att bråka om vems föräldrar man ska besöka. Var ni hos dina förra året så är det inte mer än rätt att ni firar med din partners sida av släkten i år, eller? Kanske tål du inte svärmor och vill undvika henne till varje pris. Det kan också vara så att du och din mamma ofta gängar ihop er mot din partner i diskussioner, någonting hen blir ledsen och upprörd över. Svärföräldrar är ett inte helt okomplicerat kapitel i en parrelation.

Annons

Svartsjuka

Sist ut är den där känslan som ofta benämnts som kärlekens dödssynd nummer ett: svartsjukan. Många gånger är det vår egen osäkerhet som spelar in när vi frågar om vår partner tycker att deras kollega är snyggare än du själv eller om de verkligen måste ha kvar sitt ex som Facebook-vän. Den som beskylls eller ifrågasätts går in i ett försvar och så är tärningen kastad. Befogad eller ej är svartsjuka någonting vi ofta hamnar i konflikt över.

Källa: Bustle   Foto: TT

LÄS MER:

Därför är det bra att bråka med sin partner ibland

4 saker du INTE ska säga till din partner när ni bråkar

Bråka utan att såra varandra – här är expertens tips

Annons