Fråga psykologenFråga läkaren

Mina grannar beter sig respektlöst – ska jag ge igen?

01 dec, 2023 
Äldre kvinna glipar på persiennen och tittar ut genom fönstret
"Johanna" kommer inte överens med sina grannar, som bland annat har klippt ner hennes häck. Hon tycker att de beter sig respektlöst och undrar om hon ska ge igen på dem. Relationsexperten Maria Jacqueline Bratt ger råd.
Annons

Fråga: Mina grannar flyttade in för fem år sedan och verkade då trevliga. Tyvärr var deras byggjobbare som renoverade inte trevliga, bland annat lade de byggsopor i mina blomlådor. Jag ringde grannen och talade med mannen men han bara fnös. Det verkade som om han inte trodde mig. Jobbarna ryckte bara på axlarna. Senare målade de om en vägg som jag passerar ofta. Efter en vecka trodde jag den var torr men icke. Så när jag råkade komma åt den så blev min jacka förstörd. Jag slängde den men sade ingenting. Men man ska väl sätta upp en stor skylt med ”nymålat”?

Grannmannen sade vid ett telefonsamtal att min häck som jag har för att skydda ett sidofönster borde röjas bort för att få ljus och luft. Jag svarade att den var ett skydd för mig. Men en dag då jag nyligen kom hem upptäckte jag att de höll på att klippa i min häck. Den är min som jag betalat och det vet de. Jag blev jättearg och snäste att de inte får klippa min häck. Jag är noga med att den inte är i närheten av deras husvägg. Då fick jag svaret: ”Polisanmäl då!”. Det hade jag god lust att göra och då ta upp om jackan och begära skadestånd.

Annons

De har god ekonomi och två inkomster och ändå vill mannen skaffa ett jobb trots att han är pensionär. De har dessutom sålt ett hus. Jag klagar inte fast jag bara har en inkomst. Super de bort sina pengar?

De har också två rabatter som är fullproppade med ogräs trots att det bara tar tio minuter att rensa. En god vän tycker att jag ska rensa och proppa ner ogräset i deras brevlåda. Ska jag det? Jag tycker de har brist på respekt och förståelse. /Johanna

Socionomen Maria Jacqueline Bratt svarar: "Hur skulle det hjälpa er grannsämja?"

Oj, här osar det till kring grannsämjan av lite av varje. Jag tycker att du blandar högt och lågt. Självklart förstår jag att du reagerar på att din granne klipper ner din häck och det är verkligen inte okej. Men det är inte heller din sak att bestämma över hur mycket eller lite din granne rensar i sin rabatt. Inte heller kan du ha åsikter om deras ekonomi och huruvida din granne vill jobba trots att de redan har två inkomster. Du vet ju ingenting om deras ekonomi. Sedan undrar jag varifrån du fått idén om att dina grannar skulle ha problem med alkoholen? Det låter som en anklagelse helt tagen ur luften.

Annons

Maria Jacqueline Bratt

 • Maria Jacqueline Bratt är socionom med lång erfarenhet av bland annat konflikthantering och samarbetssamtal.
 • Hon svarar på frågor som rör relationer – oavsett om det handlar om familj, kollegor, släkt eller kärleksrelationer.
 • Vill du läsa fler artiklar av Maria Jacqueline? Klicka här.

Du frågar också om du ska göra som din vän föreslår och proppa ner ogräs i deras brevlåda. På det har jag ett väldigt rakt och tydligt svar och det är att så ska du absolut inte göra. På vilket sätt skulle det hjälpa och befrämja er grannsämja? På inget sätt skulle jag säga, utan tvärtom skulle det bara eskalera hela situationen. Jag tycker inte att du ska lyssna på fler råd från din vän om de är av den kalibern.

Här är 11 kändisar som bor granne med andra kändisarBrand logo
Här är 11 kändisar som bor granne med andra kändisar

Det är inte alltid lätt att komma överens med sina grannar, speciellt inte om man har helt olika tankar kring hus, hem och trädgård. Men att skrika, starta bråk eller bära sig allmänt ohyfsat åt är aldrig lösningen. Om nu din granne har den dåliga smaken att gå över en gräns och klippa din häck, så bör du inte svara med samma medel. Det han gjort är inte okej, och det var bra att du sade till honom. Han kanske inte är så mottaglig för det du säger utan mer inne på att provocera dig.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: Shutterstock/TT

Annons