Blir du lätt arg? Här är 9 sätt det kan skada din hälsa

Att vara arg ofta kan skada din hälsa.

Alla brusar vi upp ibland, vissa oftare än andra. Och visst måste man få säga ifrån när någon betett sig illa eller orättvist – men att gå runt och vara arg, stressad eller irriterad hela tiden kan vara skadligt för din hälsa.

Här är nio anledningar till att ta ett djupt andetag när du börjar se rött!

Läs också: Därför ska du inte träna när du är arg

 

1. Ilska förkortar livet

En studie från Iowa State University visade att män mellan 20-40 års ålder som hade ett ilsket sinnelag löpte 1,5 gånger större risk att dö inom 35 år jämför med lugna män. Orsaken var, enligt forskarna att ilskan ledde till stress vilket påverkar både psykisk och fysisk hälsa negativt.

2. Tjuriga sover sämre

När man är arg triggas responser i amygdalan, den del av hjärnan där överlevnadsinstinkterna sitter. Ilska får amygdalan att signalera ångest och upprymdhet och kroppen gör sig redo för att slåss eller fly – och då är det nästan omöjligt att somna

Att prata om sina arga känslor kan hjälpa den som inte kan sova på grund av dem, medan de som väljer att hålla anledningen till ilskan för sig själva riskerar insomni, enligt forskare vid University of Massachusetts.

Läs också: Så påverkar kosten ditt humör! 

3. Ilska ger huvudvärk

Starka känslor som ilska eller upprymdhet triggar kroppen att producera stresshormonerna adrenalin, kortisol och testosteron, och du kan bli alert och orolig. Samtidigt ökar blodflödet till hjärnan och hormonerna triggar en svullnad i både blodkärl och nerver runtom i hjärnan.

Det kan i sin tur leda till huvudvärk och spänningar. En studie på över 400 friska vuxna visar att de som har kronisk huvudvärk också får högre poäng på en ilske-skala.

Läs också: ”Hur får jag honom att sluta vara så arg på mig”?

4. Ilska ger andningsbesvär

Det är forskare vid Harvard School of Public Health som i en studie upptäckt att ilska och andning har ett samband – i alla fall för män. I undersökningen studerade man över 2000 män under en åttaårsperiod, och kunde i slutet se att de män som hade närmare till ilska och aggressivitet också gjorde betydligt sämre ifrån sig i ett vanligt inhaleringstest än de som var bättre på att behålla lugnet.

Läs också: Studier: Ditt dåliga humör kan vara bra för hälsan

5. Det är dåligt för den psykiska hälsan

När vi är arga skickas signalsubstanser och hormoner ut i blodet och gör oss alerta, bland annat genom att öka hjärtrytmen och göra musklerna spända. Om det här händer för ofta riskerar man att anstränga hjärnans stresskontrollcentrum, hypotalamus. Och nöter man ut hypotalamus kan hjärnans neuroner få svårare att koppla ner. Vad som händer då är att glad-hormonet serotonin tappar sin effektivitet – vilket gör att man kan känna sig orolig och deprimerad.

Läs också: Därför blir du arg när du är hungrig

6. Arga blir sjuka mer

När man är arg produceras som sagt stresshormoner i kroppen, vilket sedan binjurarna får ta hand om. För mycket av dessa hormoner kan ge ett instabilt blodsocker, störa ut sköldkörteln och minska bentätheten, enligt forskare vid Southampton University.

Läs också: Forskning: Så påverkar olika spritsorter ditt humör

7. Dåligt för hjärtat

Adrenalinpåslaget som sker när du blir upprörd får hjärtat att slå snabbare och kan göra att man drabbas av onormal hjärtrytm. Risken för blodproppar ökar också, enligt studier från bland annat Harvard University.

Läs också: Sakerna du aldrig ska göra när du är arg

8. Påverkar matsmältningen

När man bli arg och stresshormonerna kickar in dras blodet bort från matsmältningsapparaten för att istället gå till delar som kan hjälpa oss slåss eller fly, som armar och ben, hjärna och hjärta.

Det leder till att magtrakten får mindre syretillförsel vilket gör det svårare för magens goda bakterier att överleva. Och det i sin tur påverkar både matsmältningen och immunförsvaret negativt.

Läs också: Lista: Här är maten som sänker humöret!

9. Ger dig rynkor

Studier vid University of Rochester har visat att ilska och stress minskar mängden glukokortikoider i kroppen, en sorts steroidhormoner som bidrar till att hålla ihop huden. Och en brist på glukokortikoider ger istället en mjuk, rynkig hud och svag hud.

Källa: Daily Mail Foto: IBL

Utvald läsning