RelationstipsSexlivSkilsmässaSexleksakerSingellivetHantera svartsjukaRelationsproblemFråga relationsexperten

Detta tycker dina barn att du borde sluta tjata om i jul

17 dec, 2019 
AvJohanna Bengtsson
Dotter sur på mamma
Du frågar intresserat om dina vuxna barns liv, men dina barn anser att du "lägger dig i". Känner du igen dig? Nu visar en ny undersökning vad föräldrar borde sluta tjata om under julfirandet.
Annons

Svenska föräldrar till så kallade ”millennials” (barn födda omkring 1981-1996) spenderar i genomsnitt två timmar av julen på att tjata om generationens otillräckliga mogenhet. Det visar en ny undersökning från Hotels.com.

Främst är det singel-ungdomarna som råkar ut för frågor från ”tjatiga föräldrar”. Omkring en fjärdedel (24%) av de unga vuxna menar att deras relationsstatus var en av de hetaste frågorna som ifrågasattes under jul. Andra ämnen som de ansåg att det ”tjatas om” kring jul är att de ännu inte har skaffat barn (19%) och att de inte sparar tillräckligt med pengar (17%).

Allt annat än vad de, förmodligen, vill prata om medan de firar jul tillsammans med släkten, som ofta innehåller kärlekspar inklusive deras barn.

Tröttnar 15.32 på juldagen

Enligt undersökningen finns det 174 miljoner singlarna i världen, och klockan 15.32 på juldagen kastar de in handduken vid familjefirandet. Det är nämligen den tidpunkt som man bedömer att de unga vuxna känner sig klara med både Ris à la Malta och tjatiga föräldrar. Över hälften (59%) erkänner att de blivit uttråkade under firandet men att de inte kunnat fly tidigare på grund av att de inte vill vara ensamma (52%) eller att de inte har någon annanstans att ta vägen (23%).

Annons

Singelbarnen känner sig utelämnade

Som om känslan av tjat inte vore nog, hittar man fler intressanta känslor från deltagarna i studien. Att känna sig ifrågasatt om sitt vuxenliv under jul är inte den enda kampen som singel-millennials känner. 37 procent känner sig även utelämnade från romantiken, de känner sig dömda och ifrågasatta om att vara singlar (29%) och trivs inte med att behöva omringas av personer i förhållanden (24%).

Men den positiva generationen ser trots detta fördelar med singellivet. 39 procent tycker att det är skönt att de själva kan bestämma över sin egen tid under julen. De njuter också av att slippa bråk och problem med vilken släkt av sin egen, eller sin partners släkt, de ska välja att fira jul med.

Slutet gott, allting gott. Eller? Att peppa ditt barns självständighet som singel kan med andra ord vara ett alternativ att fundera på när släkten dundrar in under julafton, i alla fall enligt denna undersökning.

Undersökningen genomfördes av One Poll för Hotels.com, under 2019.  7200 personer från 20 olika länder deltog.

Foto: TT  Källa: Hotels.com

Läs mer: 

Fem orsaker till julstress – och vad du kan göra åt det

Så påverkas barnen av berusade vuxna under julen

Expertens bästa tips för en harmonisk jul som bonusfamilj

Annons