Lever du med en gnällspik? 3 sätt att få din partner att sluta klaga

man klagar på kvinna
6 fraser som skadar ditt förhållande utan att du märker det
0:55

Efter reklamen: 6 fraser som skadar ditt förhållande utan att du märker det

(0:55)

Slå på ljud

Du tycker att du gör ditt bästa för att både du och din partner ska vara nöjda med tillvaron. Men ändå är det alltid något som är fel. Diskmaskinen är fellastad, bilen är för skräpig och varför har du inte handlat ännu? Din partner har givetvis också hushållssysslor att sköta, men du blir inte alls lika störd när hen inte ligger i fas eller gör saker på ett annat sätt än dig.

En del saker har hen givetvis rätt i och du kan ändå förstå att det klagas. Andra saker kan du inte fatta att din parter orkar lägga energi på att gnälla om. Och även när allt verkar flyta på fint lyckas din partner hitta något nytt att klaga på.

Du känner dig helt klart både nedtyngd och orättvist behandlad av det här. I bästa fall leder det ”bara” till dålig stämning och sura miner. I värsta fall kan det leda till såväl separation som utmattning eftersom du försöker allt för att det ska bli rätt och ändå duger det inte.

3 sätt att neutralisera din partners klagande

En grupp kanadensiska forskare har benat ut tre huvudsakliga strategier för att hantera konstant klagande på bästa sätt. Så här kan du använda det i din relation. Råden är enkla, men för den sakens skull inte givna att ta tag i utan en knuff i ryggen. (Och funkar de inte, kanske en separation är bästa lösningen för er båda.)

1. Lägg märke till hur det påverkar dig och lägg fram det tydligt till din partner

Använd de negativa känslorna till att försöka påverka och vända situationen. Kanske har hen inte insett hur sårande kritiken är eller vilken dålig stämning det sprider.

2. Hämnas på rätt rätt

Hämnd kan ju låta både kontraproduktivt och tvivelaktigt ut ett pedagogiskt perspektiv. Men, forskarna menar att hämnden faktiskt inte ens behöver vara verklig för att vara effektiv.

Ge istället ge utlopp för din frustration på andra sätt. I forskningsexperimentet som studien bygger på lät forskarna deltagarna agera ut på en virtuell voododocka, vilket gav dem utlopp för uppbyggd frustration och en känsla av att rättvisa skapats.

Riktigt så långt behöver man kanske inte gå, men att exempelvis skriva av sig sina känslor eller agera ut dem under ett tufft träningspass kan vara mycket mer konstruktivt än att ge igen på gnället genom att gnälla tillbaka.

3. Återställ känslan av balans och rättvisa

Det här är det viktigaste och mest effektiva delen av strategin. Ta ett samtal med din partner om jämlikhet och rättvisa. Kan ni hitta mer konstruktiva och mindre sårande sätt att förmedla det ni tycker fungerar dåligt och vill förändra?

Foto: TT

Källa: Psychology Today

Utvald läsning