4 vanliga misstag i en relation – så undviker ni dem

En man och en kvinna står i badrummet och argumenterar.
5 oväntade saker som kan öka risken för skilsmässa
Slå på ljud

När vi träffar en person vi blir kär i, tror många att "det här är det", och att förhållandet kommer att vara livet ut. Vissa drömmer om äktenskap och barn, medan andra lever mer i nuet, trots att de inte kan föreställa sig att de härliga känslorna någonsin kommer att försvinna.

Att vara nykära kan göra oss lite galna, vi tänker på personen hela tiden, dagdrömmer och längtar. Problemet är dock att väldigt få förhållanden varar en livstid. Enligt statistiska centralbyrån (SCB) varar ett äktenskap i genomsnitt elva år i Sverige, men det är inte ovanligt att skilja sig redan efter fyra till fem år. Vardagliga problem, gräl, otrohet, avstånd och tristess är några saker som kan göra att relationen avslutas tidigare än både tänkt. Tillsammans med den norska sajten kk.no listar vi några vanliga misstag som kan uppstå i en relation – och hur ni undviker dem.

Så kan små problem förstöra en relation

Det är mycket du bör undvika att göra i ett förhållande om du vill att det ska hålla. Några uppenbara exempel är otrohet, lögner och att undanhålla viktig information från sin partner. Men det finns också många mindre, mer vardagliga, fällor som många par fastnar i.

Thomas Winther är familjeterapeut och sexolog vid Cura Center. Han säger till kk.no att ett av de vanligaste misstagen handlar om att man inte är tillräckligt generös mot sin partner.

– En av de viktigaste sakerna du kan göra för att ta hand om förhållandet och öka chansen att det varar på lång sikt är att vara generös med varandra. Skäm bort varandra med saker och upplevelser, fritid, vänskap och kärlek. Ett vanligt misstag är att man tar och tar i relationen och glömmer att ge någonting tillbaka. En enkel fälla du definitivt bör undvika att hamna i.

Generositet blir dessutom ofta ömsesidig, för om din partner är generös mot dig, vill du vara generös tillbaka. Kom ihåg att förhållandet behöver underhåll och kärlek för att blomstra.

– Många glömmer att bekräfta varandra, ge feedback, lyssna och vara där för varandra. Många tar varandra för givet och tror att förhållandet kommer att vara evigt oavsett vad, men så är inte fallet. Ett förhållande behöver vård, säger Winther.

Många par gör var och en sin egen sak och sitter ensam i sitt hörn av soffan med sin mobiltelefon i handen utan att ge relationen närhet och vård.

– I vardagen känner många sig även för trötta för sex och närhet. Men det är ganska viktigt att upprätthålla sexualitet, då den närheten gör att vi känner oss mer sammankopplade med vår partner, säger han.

4 vanliga misstag som uppstår i relationer

Enligt Winther finns det fyra vanligaste misstagen som par gör, och som kan förstöra chansen att förhållandet varar.

1. Ni glömmer bort att vara generösa mot varandra

Så undviker ni problemet:

Hitta på något kul tillsammans eller ge varandra egentid att utföra intressen på. Arbeta med att vara generös med tid, närhet och känslor.

2. Ni tar varandra för givet

Så undviker ni problemet:

Kom ihåg att ge varandra bekräftelse och närhet. Fråga din partner hur personen mår – på riktigt, och följ upp om det är något personen behöver.

3. Ni är fysiskt eller mentalt frånvarande

Så undviker ni problemet:

Gör plats i era kalendrar för tid tillsammans. Blir det lätt att ni sitter och pillar på telefonerna kan dessa behöva förvaras i ett annat rum. Var lyhörda för varandra och välj bort några minuters scrollande på telefonen för att istället kunna vara närvarande med din partner.

4. Ni prioriterar bort sex och intimitet

Så undviker ni problemet:

Ibland är man inte sugen – och det är helt okej! Men går det långa perioder utan att ni har någon form av intimitet eller närhet med varandra så kan det vara en varningsklocka. Tänk på att lusten ibland kan väckas till liv genom att vara nära och röra sin partner. Försök hitta ert sätt att vara intima med varandra.

Text: Marie Kvitrud / KK och Hanna Carlsson

Källa: kk.no Foto: TT

Läs mer:

5 enkla saker du kan göra för att visa din partner att du bryr dig

Passar ni bättre som vänner än som par? 3 tecken som avslöjar!

Relationsexperten: Så undviker du att fastna i en ojämställd relation

Utvald läsning