RelationstipsSexlivSexleksakerVänskapSingellivetFråga relationsexperten

Därför tror din man att han har rätt – fast han har fel

05 maj, 2017 
AvAnaïs González Cruz
Därför har män svårt att erkänna sina fel.
Äntligen kan forskare bekräfta vad vi tjejer vetat hela tiden!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Könshormonet testosteron gör män farligare i trafiken. Det får dem även att slarva med pengar – och försämrar dessutom deras immunförsvar.

Nu kan amerikanska forskare slå fast att testosteron också är skälet till varför så många män aldrig kan erkänna när de har fel.

LÄS OCKSÅ: Kvinnan är det starkare könet – 8 bevis

En ny studie visar att personer med höga nivåer av testosteron (i huvudsak män) tenderar att tro att de har rätt (trots att de har fel) i större utsträckning än andra. Detta då testosteronet bland annat höjer männens självförtroende, menar forskarna.

De 243 män som deltog i studien delades in i två grupper. Den ena gruppen fick svara på ett antal frågeställningar efter att ha smort sig med testosterongel. Den andra gruppen tilldelades placebogel.

Männen med högre testosteron presterade avsevärt sämre på frågorna och gav hela 20 procent färre rätta svar. Att komma fram till de korrekta lösningarna tog också mycket längre tid.

Annons

Läs också: Hormonell obalans – 7 vanliga symptom

– De var snabbare med att dra förhastade slutsatser på gåtor där man ofta brukar gissa fel första gången. Antingen hindrar testosteronet den mentala processen, eller så ökar hormonet den intuitiva känslan att ”jag har definitivt rätt”, säger Colin Camerer, professor vid forskningsuniversitetet Caltech i Kalifornien, enligt Science Daily.

Så stå på dig nästa gång du tjafsar med killen. Du har förmodligen rätt!

Läs också: Studie: Därför tror män att du är intresserad av dem

Foto: IBL, Giphy 

 

Män gissar mer än kvinnor – här är anledningen

Därför "killgissar" killar.

Läs också: Män gissar mer än kvinnor – här är anledningen

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons