Den okända orsaken till ångest och depression

Appen ger det stöd du behöver om du mår dåligt.

Många som lider av mag- och tarmproblem drabbas också av psykiska problem som depressioner och ångest. Kopplingen verkar dessutom vara dubbelriktad, att psykiska problem kan ge problem med magen, visar en studie från University of Newcastle i Australien.

– Det här är en intressant studie. Normalt har man oftast tänkt sig att problemen först uppstår i magen men den här studien visar att kopplingen är dubbelriktad, säger Catharina Lavebratt, docent vid Karolinska Institutet, till Svenska Dagbladet.

Studien visar att den som led av psykiska besvär då studien inleddes löpte 30 procent större risk än andra att drabbas av IBS. Samtidigt fanns det en signifikant ökad risk för personer med IBS att utveckla psykiska problem., skriver Svenska Dagbladet.

– De nya forskningsresultaten visar tydligt att det blir allt viktigare med ett helhetsperspektiv och att fysisk och psykisk hälsa hänger samman, säger Catharina Lavebratt.

Så här säger forskningsledaren Nicholas Talley i ett uttalande.

– Vi kan ha inom räckhåll att inte bara mildra magproblem utan även ångest och depression som hänger ihop med magen.

Även i Sverige forskas det på ämnet. I Örebro pågår en studie som ska ta reda på om en förändring av tarmfloran kan påverka både den fysiska och den psykiska hälsan till det bättre, skriver Svenska Dagbladet. Ett annat intresse är att se huruvida en transplantation av tarmbakterier kan påverka hjärnan.

Robert Brummer, som leder forskningen, menar att mycket talar för att vi genom tarmfloran skulle kunna modifiera hanteringen av stress.

LÄS MER:

Så kan det kännas att leva med depression – klippet som alla borde se

Varningslistan: 15 vanliga kroppsbesvär vid stress

Utvald läsning