Ny studie: Detta bör kvinnor äta mer av – för att minska risken att bli deprimerade

fibrer depression klimakteriet
Slå på ljud

Kvinnor som får i sig mycket fibrer löper lägre risk att drabbas av depressioner, menar forskare i en ny studie från North American Menopause Society.

I studien, som undersökte kopplingen mellan fiberintag och mental hälsa, deltog närmare 6 000 kvinnor. Forskarna kunde då se att de kvinnor som åt minst fibrer var mest benägna att drabbas av depressioner.

Intressant nog syntes dock bara effekten hos kvinnor som ännu inte genomgått klimakteriet. Hos äldre kvinnor fanns ingen koppling mellan fiberintag och nedstämdhet.

Anledningen, tror forskarna, är hormonell – och beror på att kvinnor efter klimakteriet har lägre östrogenhalter. Östrogen påverkar balansen i tarmfloran och kostfibrer hjälper i sin tur till att öka förekomsten samt mångfalden av tarmbakterier. Hos kvinnor med lägre östrogennivåer har fibrerna troligtvis inte samma effekt på interaktionen mellan hjärnan och tarmen, menar forskarna.

De poängterar dock att det inte går att helt och hållet utesluta att den uppmätta effekten skulle kunna bero på att deprimerade kvinnor helt enkelt äter onyttigare mat och generellt får i sig mindre fibrer än kvinnor som inte lider av depression.

Men att se över sitt fiberintag är en god idé oavsett – då kostfibrer visar positiva effekter på såväl kroppsvikt som tarmflora och har visat sig bland annat förebygga cancer.

Vill du få dig mer fibrer, satsa gärna på fiberrika livsmedel såsom gryn, fullkorn, fröer, nötter, frukt och grova grönsaker.

Foto: TT